天羅地網

標題: 印度的乘數表是背到 19 x 19 [打印本頁]

作者: lenlan    時間: 2015-9-17 15:43
標題: 印度的乘數表是背到 19 x 19
http://www.how01.com/post_839.html?f=share

印度的小孩子背乘數表已經背到 19 x 19了。

而且他們背 11 x 11 至 19 x 19 時,用了好簡單的方法來記。

作者: stevie    時間: 2015-9-17 18:18
當我小時候, 我背誦到 30 x 30  ...

其實,看自己 ...
作者: lenlan    時間: 2015-9-17 18:43
stevie 發表於 2015-9-17 18:18
當我小時候, 我背誦到 30 x 30  ...

其實,看自己 ...

這些師兄, 你咁好記勝, 想問下你在 9x9 之後是用什麼方法去記的?
作者: hugeland    時間: 2015-9-17 19:38
用"加"or"減"法就得,5洗背的
作者: lenlan    時間: 2015-9-17 21:33
hugeland 發表於 2015-9-17 19:38
用"加"or"減"法就得,5洗背的

原來如此, 謝謝分享.
作者: hugeland    時間: 2015-9-17 23:35
lenlan 發表於 2015-9-17 21:33
原來如此, 謝謝分享.

舉個例:10*9=90,可以用100-10 or 50+40。
             19*19=361,可以用380-19=361(380=19*20再減19,成件事就簡單哂,用+定-睇下邊    頭近)。
             原理系 馮 10 or 5 就好易計,只要記住D大整數就得。
作者: stevie    時間: 2015-9-18 00:03
我不好記性的。
我也不是背誦,我是用直式即時心算的。後生時應該都可以一秒鐘内計到。那些印度技巧,其實肯用心的,自己也可以發現。我自己則看心情,有時用直式,有時用其他加加減減的技巧去做兩位數乘兩位數。
珠心算用算盤在腦中,我只是將直式放進腦中而矣。用腦去"諗", 一定快過用筆去計的。看你有無受過訓練罷了。
作者: lenlan    時間: 2015-9-19 20:48
stevie 發表於 2015-9-18 00:03
我不好記性的。
我也不是背誦,我是用直式即時心算的。後生時應該都可以一秒鐘内計到。那些印度技巧,其實 ...

多謝分享, 其實速算仲可以快過用計數機
作者: lenlan    時間: 2015-9-19 20:48
hugeland 發表於 2015-9-17 23:35
舉個例:10*9=90,可以用100-10 or 50+40。
             19*19=361,可以用380-19=361(380=19*20再減19, ...

原來係咁, 化繁為簡
作者: wongtoyuen    時間: 2015-9-20 10:48
我以前背9因歌都係死記架WOO,印度朋友都可能係都唔定
我識一個人細細個鍾意背書,佢可以睇完一本沙士比亞小說就記得哂D內容
作者: lenlan    時間: 2015-9-24 16:28
wongtoyuen 發表於 2015-9-20 10:48
我以前背9因歌都係死記架WOO,印度朋友都可能係都唔定
我識一個人細細個鍾意背書,佢可以睇完一本沙士比亞小 ...

嘩, 尼d先叫做超然.
作者: goldenma    時間: 2015-10-7 10:00

作者: lenlan    時間: 2015-10-8 21:06
goldenma 發表於 2015-10-7 10:00

多謝師兄分享呀.
作者: 關誠子    時間: 2016-11-9 23:59
謝謝分享
作者: KenFong    時間: 2016-11-12 14:49
謝分享,很實用的技術。

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5