天羅地網

標題: 願博士開示,時空識所講嘅識,係八識中那一識呢 [打印本頁]

作者: alexwush    時間: 2015-11-23 20:47
標題: 願博士開示,時空識所講嘅識,係八識中那一識呢
有可能唔駛分,八識同時發生

作者: Oldboy    時間: 2015-11-24 00:03

alexwush 大BB,相信博士都唔會講,但會解畀佢啲學生聽,你要交學費至得。

作者: alexwush    時間: 2015-11-24 07:17
Oldboy 發表於 2015-11-24 00:03
alexwush 大BB,相信博士都唔會講,但會解畀佢啲學生聽,你要交學費至得。

唔答都無所謂啦,總有人受益,另外佛祖都有唔答嘅問題,但意義深遠,或者自已都要檢討下問題本身有冇意義
作者: 容燥兒    時間: 2015-11-24 12:46
我只當討論.

一秒可以百幾萬個念頭出.八識同時進行.
呢個都不無道理.

時空識果個識,相信同每一識都息息相關.

當然呢個問題.要等郭博士覺得值唔值得答啦.

作者: alexwush    時間: 2015-11-24 12:56
容燥兒 發表於 2015-11-24 12:46
我只當討論.

八識同時齊用係講緊運作嘅問題,但從邊一識起修又係号另一個問題
作者: 容燥兒    時間: 2015-11-24 13:15
呢個我問咗幾個同學,佢哋不約而同答。

由唔識開始修。

上面係講笑即,我哋都學習中,都希望知多啲。

作者: yc_ray    時間: 2015-11-24 14:37
我霖係「唔識」。色即是空,空即是色。受想行識亦復如是。
生起的話就由滅的一日。與其都係要滅,咁不如唔比佢生起。
乜都「唔識」安樂曬。
PS:純穿鑿附會一下。實際真喺太高深,真喺唔識。
作者: 楊灝貽    時間: 2015-11-25 14:40
冇可能同時發生
係心運作嘅基本規矩
不如你聽左瑪欣德解阿毗達摩再問啦
作者: alexwush    時間: 2015-11-25 15:31
楊灝貽 發表於 2015-11-25 14:40
冇可能同時發生
係心運作嘅基本規矩

你睇四仔同扯旗係唔係同時發生先?
作者: 楊灝貽    時間: 2015-11-25 15:38
alexwush 發表於 2015-11-25 15:31
你睇四仔同扯旗係唔係同時發生先?

你唔應該咁諗
人地唔係以一般人粗心嘅觀察力講嫁

作者: sunnysum2008    時間: 2015-11-26 09:50
楊灝貽 發表於 2015-11-25 14:40
冇可能同時發生
係心運作嘅基本規矩

是的, 楞嚴經也有講
而且依五陰運作轉流上觀察亦是同樣
粗看的話是看不到的
如果是一同發生的話老郭都唔洗講因果,

時空識的識是講它的性, 但性本非性
不過已超出時空識班的範圍
作者: wwkin    時間: 2015-11-26 12:41
拆開話題 第七八識藏身在哪? 我覺得是藏身在第三個腦"心臟"
願博士開示 第三個腦"心臟"
作者: 莊得智    時間: 2015-11-26 15:30

應該是指意識
作者: WilliamChan    時間: 2015-11-26 18:23
轉六七
作者: Nelsonlai    時間: 2015-11-26 21:47
應該是︰心境!
作者: alexwush    時間: 2015-11-27 06:57

感激博士不言之教,在下穫益非淺。
吾早年來積學問,亦曾討疏尋經論,分別名相不知休,入海算沙徒自困;
卻被如來苦訶責,數他珍寶有何益,從來蹭蹬覺虛行,多年枉作風塵客。

作者: sunnysum2008    時間: 2015-12-1 09:58
alexwush 發表於 2015-11-27 06:57
感激博士不言之教,在下穫益非淺。
吾早年來積學問,亦曾討疏尋經論,分別名相不知休,入海算沙徒自困;
卻 ...

閣下是否開悟了?
可以分享領悟了甚麼嗎?

在此感激閣下早前提出"緣起特性"的問題,
能聽到郭博士於中講義的人是非常幸運和有福氣
作者: alexwush    時間: 2015-12-1 17:42
我領悟到博士要答呢條題目,一定會講好多名相,如末那識,阿拉耶識又相分又見分等,總之講完就你同我都唔識,再加上南傳佛學又冇將識演繹成八識,可能係大乘佛教所講,要頓入空門嘅和尚先清楚,歸根到底,識即是心,心無得講要自證先知,共免之。
作者: sunnysum2008    時間: 2015-12-8 09:08
你錯了,其實如果你真的懂郭博士說的"緣起特性", 就不應有第七、八識的問題。
我還以為你之後明白。四聖諦是覺悟的基礎,沒想到你連這基礎都沒有,我不明白沒有基礎如何能看懂經典和印證空法。

第七、八識是從第六識中分出來,是為了方便修學人觀察"我執"和過去惑業; 當了解第六識,觀察識蘊與色受想行四蘊的運作, 就能同時了知"我執"(第七識)、過去惑業(第八識即藏識)的存在,而且我見和惑業又在第二聖諦再次被解釋,第三聖諦又有解釋。這顯示你未了解五蘊。至於第七、八識是甚麼,從何來,於"緣起特性"的講話中有答案。

說識還有現識、真識、流住識。
無心顯有心,有心而無心,你懂嗎? 你懂的就不會問八識。
有心無心見都是心相,都是識。但心不是識,說心是識是邏輯錯誤了,識是心的相用。
那心到底是甚麼,從何來? "緣起特性"講話有答案。

空義有三層,博士所說的宇宙本體空性,即"緣起特性",就是空義的核心,而且已經不是第一次開示了。
如果未能了解,請掀開莊嚴的外衣,用心地拆解每一句說話。

研究五蘊比研究心更微細,勸各位老老實實研習四聖諦,這是大宇宙觀的智慧,不是局限於人身,
以"佛當初教的是什麼"中四諦的說明較為完整和容易明白。如果你沒有時間和安靜隱定的環境去學佛,用觀察力去賺錢比較實際。

作者: alexwush    時間: 2015-12-8 11:22
sunnysum2008 發表於 2015-12-8 09:08
你錯了,其實如果你真的懂郭博士說的"緣起特性", 就不應有第七、八識的問題。
我還以為你之後明白。四聖諦 ...

走火入魔⋯⋯
講到最後你唔能夠話識曬一本游泳手冊,而話自己會游水。你始終要跳落水先致識
作者: chrisX9    時間: 2015-12-8 21:19
即係點樣呀 .....        

係咪要報讀一個基礎游泳課程 ( 時空識 ) ,

跟教練 ( 郭先生 ) 跳落泳池學游水呢!??
作者: alexwush    時間: 2015-12-8 22:08
chrisX9 發表於 2015-12-8 21:19
即係點樣呀 .....        

係咪要報讀一個基礎游泳課程 ( 時空識 ) ,

試下造一場有質感嘅性愛,當你感受到了了分明的時候,這是跳落水嘅第一步
作者: chrisX9    時間: 2015-12-8 23:06
質感 ..... 對好多人黎講,只係 一聲聲 發洩。啪!啪!啪!     

係咪要用 眼耳鼻舌身意,了了分明 在性愛中 去感受 色聲香味觸法?

視覺、聽覺、嗅覺、味覺、觸覺、幻覺,真係夠曬 4D 立體影院 喎!
作者: 容燥兒    時間: 2016-9-30 07:14

Alexwush網友。

我在一本書,和郭博士口中感覺到一句說話,
叫做把將來放在過去。

未知你這條問題我仍否有作答機會?

作者: hklam007    時間: 2016-9-30 08:51
學習過程中 在文字中迷路了
尋找武林秘笈 實現
星爺說話: 「細路,睇你骨格精奇,實在係百年難得一見嘅練武奇才…」

卻被如來苦訶責,數他珍寶有何益,從來蹭蹬覺虛行,多年枉作風塵客。

作者: alexwush    時間: 2016-9-30 09:01
容燥兒 發表於 2016-9-30 07:14
Alexwush網友。

我在一本書,和郭博士口中感覺到一句說話,

現實鋪鋪唔同,用過去睇末來等於刻舟求劍,衰緊
作者: 容燥兒    時間: 2016-9-30 12:03

Alexwush網友。

感謝你的提問,,,,,

我想到一場賽事,扣起六隻。
剩得的齊齊出閘。

咁佢哋咁乖,肯出賽。
咁應該點樣訓練佢哋呢?

我講緊啲馬。。。。我講緊都係一隻馬
作者: 容燥兒    時間: 2016-9-30 12:11

感謝alexwush網友的提醒。

你的說話,讓我想起了望遠鏡。
一個(末來製)的望遠鏡。

作者: 容燥兒    時間: 2016-9-30 12:27
C9網友說的4D戲院。

還少了兩項享受?請問alexwush網友如何可以享用剩下的兩項?

作者: 容燥兒    時間: 2016-9-30 18:53
Alexwush網友:

未知教游水的是否以前認識航空人員。
如果是的話,請代為安排。

作者: 容燥兒    時間: 2016-9-30 22:12

補充答案,幾隻馬仔應揀選最多幻覺果隻入手。

因為幻覺最多果隻,可以訓練到好脾氣

作者: 李天興    時間: 2016-9-30 22:28

” 感激博士不言之教,在下穫益非淺。

我領悟到博士要答呢條題目,一定會講好多名相,如末那識,阿拉耶識又相分又見分等,總之講完就你同我都唔識,再加上南傳佛學又冇將識演繹成八識,可能係大乘佛教所講,要頓入空門嘅和尚先清楚,歸根到底,識即是心,心無得講要自證先知,共免之。“

觀看了以上alexwush之留言,尤其是這段,分別名相不知休。。。數他珍寶有何益。。。讓我想起老子道德經的一句話,“道可道,非常道,名可名,非常名”。

若空有解門而無行門,終會不得其門而入。唯有勤練功,自然心開意解,而達至行解相應。

作者: 容燥兒    時間: 2016-9-30 22:54

我領悟到博士要答呢條題目,一定會講好多名相,如末那識,阿拉耶識又相分又見分等,總之講完就你同我都唔識,再加上南傳佛學又冇將識演繹成八識,可能係大乘佛教所講,要頓入空門嘅和尚先清楚,歸根到底,識即是心,心無得講要自證先知,共免之

Alexwush網友,想請問,旅程什麼時侯展開?

作者: yc_ray    時間: 2016-9-30 22:54
真喺唔識。無福氣有時間思考呢個咁深層次的問題。
如果一定要答。我覺得最緊要解決入世問題,至於咩識。其實唔重要。
好似病佐食藥一樣。最緊要醫到病。我呢d病人來的,未到醫生的層次。搞唔明白係咩藥打咩藥。
作者: alexwush    時間: 2016-9-30 23:41
To:容燥兒
唔好成日炒冷飯,博點擊請另開post
作者: 關誠子    時間: 2016-11-8 04:13
謝謝分享

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5