天羅地網

標題: 看完怪談感想 [打印本頁]

作者: 神輝    時間: 2016-4-10 00:21
標題: 看完怪談感想
本人就不夠觀察力察覺博士在哪顯露一手
第一感覺就是那吊墜好閃
第二就是非常好脾氣和耐性 以博士的學識和理性思考 能夠用方法和平穩的語氣跟他們對話 真的高難度

作者: rchin282005    時間: 2016-4-10 07:23
本人看完怪談後感覺博士是有深厚修行之大德 , 實事求事 , 助人解困 , 高人也 .

請看博士雙手放在何處 ?

作者: wwkin    時間: 2016-4-10 12:36
帶質有覆通情本,隨緣執我量為非
在觀眾來電博士咁都講得中人地有吃搖頭丸,沉迷玩電腦
感覺粒吊墜會變色 片太低清睇唔清楚
作者: hklam007    時間: 2016-4-11 01:57
博士不單為來電的聽眾提供心理治療
(捉鬼是騙徒或因無名而使用的詞語)
還即場為見鬼者捉鬼. 為攪鬼者提供秘密手療而不覺.

為自身利益, 有意或暗地裡增加善良或無知的人心理恐懼,
必需承擔因果. 在公眾傳播界做更危險,
機深禍更深.

作者: 莊得智    時間: 2016-4-11 19:46

Screen Shot 2016-04-11 at 7.13.48 PM.jpg Screen Shot 2016-04-11 at 7.14.53 PM.jpg Screen Shot 2016-04-11 at 7.17.32 PM.jpg Screen Shot 2016-04-11 at 7.08.30 PM.jpg
作者: yc_ray    時間: 2016-4-13 14:12
7:55秒到8:00之間。Dr摸佐下心口。粒野就發光了。大家可以留意下
作者: yc_ray    時間: 2016-4-13 18:05
倒數第二個聽眾打入來問。Dr聽完個女仔講野。就即刻判斷到佢啪過搖頭丸。“聆聲知吉凶”??
作者: Oldboy    時間: 2016-4-13 23:57

yc_ray 網兄,你觀察力都好犀利喎,唔講我哋都唔知添,畀個LIKE你啦。

作者: tonglingchung    時間: 2016-4-14 11:01
昨晚重睇後, 唔知是拍攝的質素影響還是視覺錯覺, 博士坐的個張櫈, 好似是没有椅背託背脊的,但從畫面上睇, 博士背脊好似有一幅無形的墻頂住, 讓博士可以向後倚, 唔知我有冇睇錯, 哈哈。
作者: 陳柱民    時間: 2016-4-15 01:02
呢條片我睇咗三、四次, 每次都有得着。

今次重看, 知道博士有心曉以正法, 給該節目的廣大迷惘羣眾。又讓我感受到, 正法是無需修改, 博士十年如一日的招式, 可以重複使用, 當日怎麼做, 今天仍可依樣解決問題, 無需 version 2.0, 唔會一時一樣。

至於見鬼, 博士說相信該聽眾「視網膜看到」, 但絕非物質世界真有一語有其深意, 我認為不是敷衍之詞, 也非息事寧人之語。即是等於你嬲, 是甚麼在嬲呢, 是你的「靈」在嬲, 還是你的「魂」在嬲, 還是你的「魄」在嬲呢, 如果身體的「腎上腺」天生比較弱, 又嬲唔嬲得起?

不過我未夠班, 學多啲再跟大家討論。

題外話, 每次博士得悉聽眾撞鬼的真正「原因,喊一聲「哦~~」好好笑。

https://www.youtube.com/watch?v=7c9ILJRV3c4

作者: awah    時間: 2016-4-15 01:18
心中有鬼
作者: 楊灝貽    時間: 2016-4-15 17:31
陳柱民 發表於 2016-4-15 01:02
呢條片我睇咗三、四次, 每次都有得着。

今次重看, 知道博士有心曉以正法, 給該節目的廣大迷惘羣眾。又讓我 ...

"「視網膜看到」, 但絕非物質世界真有"

應該是心理作用, 宗教會利用少叻人涉獵的心理作用搞神秘學說
我在坊間引述泰國佛教僧人講話的書有睇過
假若一個人好投入練習不淨想
他平日有機會出現一個逼真的屍體錯覺
他以為眼前真的有一副死屍
比一般講鬼故的人所見的高清得多

作者: 陳柱民    時間: 2016-4-16 02:48
楊灝貽 發表於 2016-4-15 17:31

應該是心理作用, 宗教會利用少叻人涉獵的心理作用搞神秘學說

我們每天生活眼所見耳所聞,何嘗不是「高清」。可是金剛經不也說「一切有為法,如夢幻泡影」麼,我們跟那個忽得妹,相距實只有五十步之遙。
作者: 楊灝貽    時間: 2016-4-16 12:40
陳柱民 發表於 2016-4-16 02:48
我們每天生活眼所見耳所聞,何嘗不是「高清」。可是金剛經不也說「一切有為法,如夢幻泡影」麼,我們跟那 ...

你又講得啱
作者: 容燥兒    時間: 2016-12-11 11:37

((應該是心理作用, 宗教會利用少叻人涉獵的心理作用搞神秘學說
我在坊間引述泰國佛教僧人講話的書有睇過
假若一個人好投入練習不淨想
他平日有機會出現一個逼真的屍體錯覺
他以為眼前真的有一副死屍
比一般講鬼故的人所見的高清得多))

多謝楊生答咗我個問題,不過最多將男人睇成女人。其餘就無咩古怪嘢試過。

但郁得好快㗎嘢,我第一個感覺即諗係咪老鼠先。因為遇唔少。

作者: 容燥兒    時間: 2016-12-11 11:42
記得郭博士講過,

阿毘達摩做教材的某國家,咩宗教都入唔到去。
當你知鬼係咩一回事。就唔會驚。

係會掉返轉頭,驚因果。
因果比鬼恐佈

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5