天羅地網

標題: 挑戰博士,我一日將中國貪污攪掂 [打印本頁]

作者: alexwush    時間: 2016-5-2 00:06
標題: 挑戰博士,我一日將中國貪污攪掂

由即日開始發行新貨幣,中國政府宣布將現有50,100蚊人民幣作廢,每人只可換1000蚊人仔,多咗要由政府審批,另外限制每人每月在銀行最多提款5000

作者: chriswong    時間: 2016-5-2 01:46
北韓肥仔恩 剛上任時用過
作者: goldenma    時間: 2016-5-2 03:13
很久很久之前,聽過博士講過呢條橋 !
作者: alexwush    時間: 2016-5-2 05:59

依家嘅貪污主要係用現金,多數見唔得光,用呢招話之你貪咗幾多都冇得使,可惜博士主張訓練黨員嘅行為操守,實在太漫,拉都嘥時間,唔使行政費咩,博士又可以慳番d口水讀中紀委文章,多講風花雪月好過
作者: jackychan    時間: 2016-5-2 06:29
遲早要做呢個動作,因為連ATM都會㩒到偽抄。不過當發行新中國貨幣時,很可能連港幣一拼同化。
作者: bcyeung    時間: 2016-5-2 10:38
dreaming

作者: Rondey    時間: 2016-5-2 10:46
但匯至海外銀行呢?大量現金流入國際市場,人民幣會否大幅貶值?中國政府有能力負擔貶值風險嗎?
作者: hugeland    時間: 2016-5-2 11:01
TO: alexwush

方仗回應:(1) 得閒搵塊鏡照嚇自己個樣

(2) 係你而家個環境最緊要諗嚇點樣食好餐飯,訓好個覺,明未!

作者: 神輝    時間: 2016-5-2 11:49
買樓點買 買車點買 限制了貨幣流通額....
還有要貪污 可以送樓送股票送鑽石.....貨品只是方便交易而已 擋不了利益互換
作者: chrisX9    時間: 2016-5-2 12:21
呵呵 ....... BB 你真係 胆生毛,似足打擂台,找屎!

真係好想睇下 博士 當你好似條紅磚咁劈開你兩段!

小弟一定要捧大哥場,就算吾义識都吹兩句啦 ........

每個行為都會對金股匯造成影響,只關心會吾會殺錯良民?

斬草不除根,春風吹又生。結構性問題,貪官污吏還在!?

作者: Oldboy    時間: 2016-5-2 13:22

alexwush,你係度挑戰博士哂GAS啦。不如快啲將個計劃交上去國務院李克強總理,祝早日成功吖吓。

作者: hugeland    時間: 2016-5-2 22:41
Oldboy 發表於 2016-5-2 13:22
alexwush,你係度博士哂GAS啦。不如快啲將個計劃交上去國務院李克強總理,祝早日成功 ...

Oldboy ching 講得 Arm,挑戰反貪 系 哂 Gas,1個支持 鐵腕管治 既人,利用反貪反政敵就有,實際系,方仗系節目講過,佢並不反對 貪污,只系反對分贓 5勻,鐵腕政策 5用 貪污 派利益比人,搵鬼同你做野,而且 方仗 系 4大名捕 同期出身,更加5介意 貪污,佢系節目講過,當年佢授計 名捕 搞 ICAC 大鑊,系 名捕5用佢條計,結果 名捕要走路,如果當日 名捕肯用佢建議,今日 香港 又系另1個 世界,應該5會系 國際金融中心。有集讀者問 方仗  有關 佢舊老闆 布丁 貪 幾千億 既問題,方仗 只系好輕描淡寫 回答,咁小,同 周永康 無得比……就咁 跳過個 題目。
作者: 江上月    時間: 2016-5-2 23:28

hugeland,你早啲食藥早啲唞,唔好出嚟獻世!

作者: hugeland    時間: 2016-5-2 23:42
江上月 發表於 2016-5-2 23:28
hugeland,你早啲食藥早啲唞,唔好出嚟獻世!

江護法:你冇聽書,跟5足,點做護法,你追聽翻的節目先啦,你咁樣,次次都護錯法,害 方仗 Wor,掉翻轉頭 要 方仗 系節目度 護你法。
做 護法 5好做到咁 Hea 啦,泥泥去去 淨系得 食藥呀、早呀、有病呀、錯字呀… 咁,哩D字眼傷5到我架,只會害到你自己乍,1D論點都5比D,方仗 有睇 你地D字眼架,聆聲知吉凶見字知水平架,做下功課先啦,好5好。
作者: chrisX9    時間: 2016-5-3 11:27
呵呵 ~ ~ 大地友      

小弟領教過閣下作風實在令人無語,首先客氣出帖,跟住改文加料,

人話一,你就講二,講二,你就話三,仲之永遠都吾係果回事啦,

最下流就係臨走都要用人地講過說話,斷章取義再屈多人一嘢,

等網友回覆又中正下懷,繼續糾纏,吾回覆又頂住心有不甘,

真係要用無我性對治你至得,正一斯文敗類,一條網棍,

責任係大家,鬧人者即係我自問都吾係甚麼好貨色。
作者: Oldboy    時間: 2016-5-3 12:34

To: 江上月

傻仔LAND連人地因時制宜去應對時局變化嘅道理都唔識, 足夠理由証明佢係弱智或精神有問題, 所有網友都見到佢啲表現, 你真係要用同情心,  放佢一馬啦!

作者: hugeland    時間: 2016-5-3 13:48
Oldboy 發表於 2016-5-3 12:34
To: 江上月
傻仔LAND連人地因時制宜去應對時局變化嘅道理都唔識, 足夠理由証 ...

Oldboy Ching:
我冇否定 方仗 系 因時制宜去應對時局變化 Wor(不過你哩次又 自作聰明 Put the words in 方仗 個 口,你 有冇問過 方仗 系咁原意架),5提 系特登 留條路 比 你 班護法 咁拆 Wor……。

我已經準備好招夫你 班護法 罅,請看 官媒文章,點回 特事特辦,因時製宜……。

“特事特辦”還是少些好(人民論壇)李浩燃
http://paper.people.com.cn/rmrb/ ... b_20160411_3-04.htm

正所謂“明者因時而變,知者隨事而制”,過於循規蹈矩,不立足實際機械地按老套路行事,容易導致治理僵化...................................
作者: hugeland    時間: 2016-5-3 13:51
chrisX9 發表於 2016-5-3 11:27
呵呵 ~ ~ 大地友      

小弟領教過閣下作風實在令人無語,首先客氣出帖,跟住改文加料,

chrisX9 Ching:
子曰:「舉一隅不以三隅反,則不復也。」,我系想講D深D既道理,好不幸既系 護法 就系 冇論點,之前 上網搵果D論據撐 方仗,又比擬不倫,菠蘿包 呀,學富 呀,富 同 達 5識分呀……,哩次重 講 因時製宜呀,咁  現代 行履門時件 又可以 5 關心 CCTV 點拆Wor,成日 搞到要 方仗 系節目度護翻佢地法,可能因為咁就失左信心啦,咁而家佢地泥泥去去米 食藥呀、有病呀、5識字呀……咁囉,睇你回貼,特別提到 無我性 (大道無形 君子不器),覺得你系有水準既人,5好有 hardfeeling…啦。
作者: WilliamChan    時間: 2016-5-3 20:49
不如全面使用電子貨幣,廢除紙錢啦。
其實用什麼方法都無用,  總是魔高一丈的。
人心不變,世界又點會變好。
人人行正念, 共產主義都一樣可以自我完善。
大家都係要做好自己先, 其他野講多嘥鳩氣。
作者: alexwush    時間: 2016-5-4 07:15

to:william chan
改用電子貨幣並非不可,只係你既然承認人有貪念,就要制造機會俾个佢貪,但政府要定期收網,政府都有好多唔見得光嘅數,需要現金交收,另外如果server壞咗,成個經濟立刻停頓
作者: hugeland    時間: 2016-5-4 12:31

to alexwush:
貪污根原在"權",不是 改 貨幣,限 貨幣 就可以解決,獨裁鐵腕精要在於"權",5完全握"權",如何分配支源而要人去保護 同 幫你做野,由少數人掌握支源分配"權",分配準則如何定,如何管綀掌"權"者會跟準則,如何避免 因時制宜、特事特辦(因時制宜、特事特辦 與 "權力"成正比, "權力"越大,因時制宜、特事特辦 的事件會越多,有時 政權 為左測試 自身"權力",會刻意製造 因時制宜、特事特辦 事件,"指鹿為馬" 的精要 就是 測試權力 )。鐵腕政體不變,反貪只會系假,只會系 利用反貪打政敵搶權,哩纇打貪收網(權)行動系中共國6x年歷史,不斷重複,毛、鄧、江、胡 都做過,胡 搶不到權,就只能做10年兒皇帝,但亦換來長期以江為核心的 假安定繁榮。每代領導都跳不出此模式,而家輪到 超級反骨仔 雜種 要真奪權(當年 雜種 就系 懶昌星 紅樓 常客),不這樣盡收天下"權",身為國家之首,亦坐得不安,劉少奇,華國峰 系樣板。而系搶權競賽過情中,開始可以好斯文(發社論文章大字報之類),但鬥到生死關頭,就會鬥無恥,鬥陰毒明毒,那支旗夠無恥,幾無法無天,幾違反道德人性既事都拆得掂,包避到,就能聚更多人跟果支旗搵食,稍有良心表現,就會令外界認為 敗象已呈,所以 黑社會 很重視 輸人不輸陣,行履門 便是這個模式,老X都要撐…。

假設換新幣無限額版新例:於指定期限內,必須先開戶存入舊鈔,於帳戶內換算為新鈔,過期作廢。效果會系期限內有 幾頓幾頓 既密室真鈔 浮出水面,會……換新鈔(銀行水漲)、換實物(通漲)、換外匯(走資)……。

如果換鈔有限額,咁即系 變相 糧票制(全民食腐乳)…咁就乜野 商業行為 都死哂,但 貪污 就無死到,因為 "權"仍在…"權"的問題,不是食2磚 腐乳 可以解決的。

邊個版本都得1個結果,以現時 中共國 亂局,領導權威,搞咁大 幣改,恐怕 頂5到個 期限,就要好似 熔斷3日 就叫停。

人民幣 是非常年輕的貨幣,由外匯卷1995年1月1日停止使用計(之前 經歷 糧票、人幣、外匯卷 先後並行時期),都系得20年歷史,那麼快要換,10月入SDR,還要不要入SDR。

作者: 容燥兒    時間: 2016-5-4 14:20
https://youtu.be/6O2Thl-iftg

網友叫我貼上來,請大家睇片。
精彩的發言。

作者: Oldboy    時間: 2016-5-4 14:54

網兄 chrisX9,呢度個個都知大地條友係傻傻哋架嘞,你都係包容吓佢,由佢係度發陣噏風。

作者: hugeland    時間: 2016-5-5 00:00
Oldboy 發表於 2016-5-4 14:54
網兄 chrisX9,呢度個個都知大地條友係傻傻哋架嘞,你都係包容吓佢,由佢係度發陣噏風。 ...

Oldboy Chig:你5好又 Put the words in someone's mouth 啦,你有冇 細心睇 ChrisX9 ching 留言架,佢系話 我 斯文敗類 同 網棍 呀,佢無話我 傻呀,或者 你同 ChrisX9 溝通下,搵到共識先啦……。
聆聲知吉凶:見字知水平,言為心聲呀,你識5識架。
比D時間心機修習下 祝福文啦,特別系 ChrisX9 ching 提到 無我性 果段呀。
作者: Oldboy    時間: 2016-5-5 12:12

TO: CHRIS X9

網兄: 唔好意思, 原來大地友唔只係傻, 係傻到廢廢哋程度. 將共干同689所言當係心聲, 重痴呆到扮大陸打貪污救星.

作者: hugeland    時間: 2016-5-5 12:47
Oldboy 發表於 2016-5-5 12:12
TO: CHRIS X9
網兄: 唔好意思, 原來大地友唔只係傻, 係傻到廢廢哋程度. 將共干同689所言當係心聲, 重 ...

Oldboy ching:
咁 方仗 當年 都系咁 信 689 系 香港 大救星泥 Wor,打跨 以 貪曾 為首 既 官商貪腐集團…,力捧、力吹 689 能幹,正直,清廉,親民、貼地,有規有矩,關心民生,加持 689 上台。方仗 老友 湯恩佳 都有份支持架,湯教長 重攞埋 大紫荊,你咁講 系米 反 方仗 呀,有話直說麻,千人諾諾 不如一士諤諤,方仗 好大方 架,5會嬲架,聆聲知吉凶、見字知水平,睇 千禧文 就知 作者 心量 好闊 架。

以我既 行門 修為,Day 1 就知 689 系乜料,佢上台,香港 必死。無柰 我既 法力 無 方仗 + 埋佢D 信徒 強,咒 689 5死,咁 香港 哩幾年米搞成咁Law,系 共孽泥…。

比多D時間修下祝褔文,擴闊心量,但,記得5好用母語,要用英文修,咁就5多覺有矛盾存在架罅。
作者: Oldboy    時間: 2016-5-5 14:03
CHRIS X9 網兄, 證明評詁無錯吖, 大地友又傻又廢, 叫佢攞啲湯教主獲 大 紫荊啲資料出嚟睇吓!

作者: hugeland    時間: 2016-5-5 16:04
Oldboy 發表於 2016-5-5 14:03
CHRIS X9 網兄, 證明評詁無錯吖, 大地友又傻又廢, 叫佢攞啲湯教主獲 大 紫荊啲資料出嚟睇吓!
...

Oldboy ching:
你親自問 方仗 啦…。
作者: 楊灝貽    時間: 2016-5-5 16:25
咁即係發表一日無本發達大計
但實行上仲有好多技術性問題未解決到

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5