天羅地網

標題: 2016.9.5 郭博士開壇捉鬼 [打印本頁]

作者: peterau    時間: 2016-9-5 22:57
標題: 2016.9.5 郭博士開壇捉鬼
《與所有群組分享》
開壇捉鬼:如果呢次選舉係共黨成功部署;比班由佢地養大嘅鬼仔出嚟上位,(無厘頭班小鬼有咁多票) 殺到啲泛民老鬼政棍一頭烟,輸人、輸時、輸機、輸陣、輸面、輸氣、輸錢、輸岸周。整個八輸局出來獻世兼衰收尾,佈局嘅人真係唔簡單,相信共黨無呢種人材,如果有就社稯有福了!大家不妨幫手跟進下邊一隻係鬼仔,等本人去設法清除,否則會養鬼為患。

郭謹泐!

作者: 莊得智    時間: 2016-9-5 23:56
鬼仔:青年新政部分核心成員,黃台仰(梁天倚老死),某d網媒

我估由初一魚旦革命前開始部署緊
作者: KenFong    時間: 2016-9-6 00:18

Dr. 行走商、政多年、與北大人交手/握手無數,熟悉中男海運作,又曾以外交官身份走在世界舞台,與俄國聯繫友好,耳目遍布......(擦鞋就此打住)。

既然佈局如此精密,當然是高手,Dr. 心中應該有個大概吧?如此勞師動眾真的可以密不透風?!

若不是爺爺,會是外人嗎......一個屬 Dr. 級數的鬼頭?

一個游小姐,得票2,0643,單靠自己,她賣 X 也賣不到此數吧?!

作者: 大樹人    時間: 2016-9-6 01:20

熱普城的根叔,在半小時前話離港。

好似走得太快吧,呀x師。
呢次離地基本法,,,,,,,,聽聞佢提出的。

某人同我講,覺得似係送個核彈比教主自爆用的。
作者: erict    時間: 2016-9-6 01:23
莊得智 發表於 2016-9-5 23:56
鬼仔:青年新政部分核心成員,黃台仰(梁天倚老死),某d網媒

我估由初一魚旦革命前開始部署緊 ...

同意莊兄。
  幾個後生仔,選區議員係局部性,來來去去幾條街,使費肯定不會比一個大區多。
  你留心整個九龍西,由美孚到老尖,點豉油都點死你。
  再睇睇九龍西個妹妹仔,以常理計,你要有七八成基金上漲的華爾街金童子,又或者中過三幾次三T,先會有風險基金或金主打本你去搞,因為九龍西分分鐘有一二百萬人,當有一百萬合資格選民,又當佢由油尖旺起家,係咪起碼都要寄四五十萬份宣傳單張?當一份單張五毫,連郵費個幾,起碼一份兩蚊,即係成一百萬。係邊個對一匹從未有大場經驗嘅馬落重注?除非呢匹PPG早在澳洲紐西蘭試好晒閘,以當地前列練馬師摸到有幾多料再匯報比香港馬主及練馬師,一到香港初出即勝。但你留意下佢幾場辯論,真係九唔搭八,完全對行政,民生及常識都不懂。換轉呢隻係翠河,都要起碼有五六倍至夠膽賭。
  仲未計街站,宣傳,仲要係九龍西為例,up少D都至少三幾十個站頭掛?個幾月選舉及前期功夫,係咪一個站頭連飯盒都要兩三皮?即係40街站 x 兩皮 = 80萬。有邊個傻到賭180萬喺一匹從未試閘而初出馬?仲要係一出就幾個,即係大數係六七百萬賭幾隻馬。
  順藤摸瓜,支持呢班友嘅網媒係輔仁媒體,幕後人真係......我認為呢幾條友絕對有合理懷疑。

第二個係佔中三恥其中一個港大教棍。搞佔中時打開口牌已經非常好笑。以兩軍對戰計,即係話到明我聽日六點出兵,後日八點掘戰壕。商場情場選戰如戰場,最後只有輸同贏。真係想贏嘅話,點會七到日日向敵軍匯報出擊策略?即係話,我如果喺呢個星期三度咗條三T好大可能中八百萬,而原則上越多人中三T,彩金越少,我又會唔會廣告天下?所以,我一早對呢三條友非常懷疑。
  搞埋個唔知咩雷動計劃,唔識嘢就嚇死,識就笑死。扮晒有學術包裝,自己又唔係數佬出身,憑咩嘢又用咩方法做到個leverage選票呢?另一重點係,扮晒民主客觀,在選舉當日,有朋友及網台講,係好有主導性分票,即係數據係假,有指導性方向係真。講民意調查,如果要出術,一張太空卡幾十蚊,四十萬已有一萬個網絡人頭,非常易搞又可以模糊視線,絕對做得到而無難度。如果有是有非,點會加入埋不明資金何來的青年新政?
  仲有一個問題,稍為諗吓都好搞鬼。以中共角度,搞港獨分裂一定係死罪,而係人都知港大早已染紅,點解果個姓戴的仲有得喺港大撈?又據聞青年新政早有搞港獨口號,但又點解可以在中銀開到戶口?當呢班友真係搞港獨,難道中共允許你開到戶口,搬起石頭打自己的腳?

呢兩個單位非常可疑。

題外話,稍稍擔心朱凱迪,以一人之力,踢爆新界佬不少醜聞,真係天天在刀口上過日子,小弟非常佩服......希望佢有運行,處處化險為夷,行運一條龍......
作者: KenFong    時間: 2016-9-6 02:45
erict 發表於 2016-9-6 01:23
  同意莊兄。
  幾個後生仔,選區議員係局部性,來來去去幾條街,使費肯定不會比一個大區多。
  你 ...

有數據、有理據,算盤都俾您算穿,勁!

"換轉呢隻係翠河,都要起碼有五六倍至夠膽賭"
笑左,勾起小弟對一代馬王的回憶

作者: ryan5454    時間: 2016-9-6 06:38
我估劉小麗,青年新政團隊及朱凱廸。
另外,建制d票好似想要幾多有幾多。加上(好似)票箱存放在選舉主任屋企,在機場點票及其他零星新聞, 今次選舉感覺鬼鬼地
作者: panic_lau    時間: 2016-9-6 11:00
上屆會期,成日點人數/流會...., 最頭痕係邊班人?
衣家用左幾個小鬼,幾個素人, 幾個年輕新人去換左班老政客, 變化會係點? 而這個變化的最大得益者,係邊班人?

作者: 容燥兒    時間: 2016-9-6 12:38

https://www.youtube.com/watch?v=SDrY-tzw5YQ&feature=youtu.be
(暫名)郭博士-中國人玩不起英國人的議會制度 (2016-09-01)

個人覺得最精彩,係郭博士响最尾的一句,發人深省,
真係中國人玩唔起呢套嘢.
作者: wisehunter    時間: 2016-9-6 12:58
梁粉棄議席保 689,打後繼續有鬥爭就繼續有 689。
作者: gate0144    時間: 2016-9-6 23:39
ryan5454 發表於 2016-9-6 06:38
我估劉小麗,青年新政團隊及朱凱廸。
另外,建制d票好似想要幾多有幾多。加上(好似)票箱存放在選舉主任屋 ...

我都咁話
作者: bingo23    時間: 2016-9-8 00:26
【政情】青年新政梁頌恆從染紅之路走進黃傘 (連結有影片)
http://news.now.com/home/local/player?newsId=159340

【now新聞台】區議會選舉結果,引發大家討論的是政治素人抬頭。主持今集《政情》的,不是大家熟悉的面孔,而是由我們兩個為大家分享一些這班政治素人的政圈耳語。

最觸目的,當然是青年新政。他們派人在黃埔區硬撼梁美芬及劉偉榮,一勝一負吸引不少傳媒注視。大家談起傘兵,幾乎就把青年新政當成代表。文字開宗名義,用雨傘革命來作引子,但就沒有任何他們參加佔領運動的相片。青年新政召集人梁頌恆就說,他們當時有到過不同佔領區。

我們向一些學聯成員打聽,他們說佔領期間,確實有人接觸他們,提出應該傘落社區,但肯定不是青年新政成員,也對他們沒有任何印象。

青年新政引起傳統泛民政黨討論,當然還包括他們提出要與公民黨在新東補選中舉行初選較勁。我們聽聞,公民黨在區議會選舉初期,與青年新政關係還算有交流,甚至曾經派人與青年新政分享選舉心得。不過,選舉還未結束,大家還在想辦法化解建制派鐵票時,公民黨竟然收到青年新政的來信,說想在新東補選中先作初選,令公民黨內不少人感到驚訝。

其實在區選之前,民主黨也嚐過青年新政的挑戰,雙方更引發罵戰。民主黨私下說青年新政是建制派B隊,青年新政否認。

從結果來看,在青年新政與民主黨在三區硬撼,兩個加起來票數都較民建聯高,但因為分薄票源而落敗。

青年新政召集人梁頌恆,原來也是學界「老鬼」。他07年任城大學生會會長。當年遴選委員會推薦郭位做新校長,梁頌恆都有接受傳媒訪問,還表示支持郭位。

我們又在北京人民大學一段07年的新聞,當中還引述梁頌恆說,期望透過這次交流團,能加強兩校學生會合作,日後更好地開展工作。 一些城大「老鬼」跟我們說,梁頌恆當年與中聯辦青年工作部處長張學理頗熟,與中聯辦有頗多的交往。

梁頌恆回覆我們時承認,當年與張學理見過三次,但不覺得自己與對方熟,返內地交流也不代表認同對方立場。究竟梁頌恆是否因為一場雨傘革命,令他加入泛民陣營?還是如民主黨所說是建制B隊?相信泛民要去車公求返枝籤。
作者: erict    時間: 2016-9-8 17:05
  買親孖T三T成日斷一兩關,指出青年新政似乎真係鬼,中晒!仲有不少網台話佢哋變相為香港帶來希望,瞓醒未呢?搞港獨,入到閘,仲據聞喺中銀開到戶口,調轉你係中銀香港Number One,你夠唔夠薑比佢開到戶口?怕唔怕有一天阿爺雙規兼抄家?究竟中銀香港阿頭係咪真係傻到唔知有呢個後果?
  新界西三幾個大佬係明知輸梗定係戀棧權位?馮檢基玩開西九,為何去新界西?三幾個人加埋成十萬票,連同其他友,足以搗亂大局。
  鄭家富撈咗二三十年立法會,呢一舖同范國威拆台,盲嘅都睇到,有咩嘢令到佢來個大U-turn?
  就當港大教棍真係好天真,成事不足,敗事有餘。睇佢都成五十幾歲人,係咪真係咁天真?真係天曉得。
  老實講,要害盡無數人而上到位,呢D錢我就唔敢賺喇,好驚有Dr講嘅花報(唔知有無寫錯)。

你問我,我就唔敢講拆到個局......特別係第一點。
作者: 莊得智    時間: 2016-9-8 18:57

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]Erict 兄我同你睇法有d出入,我認為共產黨依盤棋裡面有明鬼有暗鬼,最可疑既未必一定系鬼,共產黨目的系要你泛民鬼打鬼互相攻擊同
作者: 莊得智    時間: 2016-9-8 18:58

過多一二屆時機到泛民再吾團結小心輸到趴系到,同最驚小鬼好似美國拉登甘到時小鬼變大鬼

首先我吾覺游蕙禎未必系鬼,因為我見佢真系傻下傻下吾似甘醒目做到鬼最多比人利用,但我見佢選完面相
即刻變左好多
至於肥佬黎同戴耀庭依班人甘多年黎都系做埋依d野想做民主大佬控制選舉
但問題系雷動計畫頭一星期得一萬會員到最後一星期突然有四萬,跟住朱海迪羅冠聰都甘多票我懷疑系共產黨灌落去,到下次選舉一次過抽起曬,你泛民輸凸,當然我仲未諗通條數點計

黃台仰依個人最初系光復行動靠廣粗囗罵市民同差人起家,d行為成個古惑仔甘,但上到毓民個網台同梁天崎二條友仔廣野陰聲細氣扮曬斯文,之後魚旦革命吸曬本土d支持,選舉時一同熱普城反面可以即刻得到輔仁媒體支持,唯一解諗到
黃台仰同梁頌恆系同一條缐,因為依二隻友都系渣住資金來源,梁天崎就系替死鬼,首先魚旦革命推你上神枱,頭大左就叫你去同朋友借錢,跟住dq左冇得選冇錢還,焗住支持青年新政同熱普城反面
作者: erict    時間: 2016-9-8 19:27
莊得智 發表於 2016-9-8 18:58
過多一二屆時機到泛民再吾團結小心輸到趴系到,同最驚小鬼好似美國拉登甘到時小鬼變大鬼

首先我吾覺游蕙禎 ...

一張太空卡當你五十蚊,四萬張二百萬,加埋另類IT技術......一場選舉,幾舊水你話係咩錢呢?要做到有幾難?
作者: KenFong    時間: 2016-9-9 19:28
不要再談捉鬼了,應該學習博士的正觀、正念、正能量,只是短短幾天時間,就從大動肝火,轉識成善用新血新氣像,而且更主動聯絡幾位新血,傳授錦囊,教授如何在獨木橋上走四年。

往後立局開會,氣氛應該比以前祥和,正所謂:
「係人?! 係鬼?! 總之做到野就係好計!」。

事實勝於一切,立局開動,看未來社會、民生如何就是。

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5