天羅地網

標題: 20160930 郭博士通識題: 張曉明被尋人或是被通緝? [打印本頁]

作者: peterau    時間: 2016-9-30 13:41
標題: 20160930 郭博士通識題: 張曉明被尋人或是被通緝?
通識題 :你猜一猜成報攪個咁嘅 "尋人啟事"在頭版,究竟是尋人或是被通緝?背後目的是什麼?估中無獎。(如果共產黨在權鬥中,懂得加上一些幽默,都算是好現象。)

Dr郭泐!

作者: hklam007    時間: 2016-9-30 13:55
有趣推測

投降書一半 否則害全家
作者: yc_ray    時間: 2016-9-30 14:06
整個版面佈局似通緝。
作者: erict    時間: 2016-9-30 14:52
  我估:

一,公關形象:如果用以往或大陸典型批鬥於香港,可能令好多慣在香港生活的人反感,例如貼大字報。而家,曲線少少,貼尋人街招,講到明阿爺打鑼咁搵你,就係要你醒爬,拿拿臨自首。

二,含蓄發炮:張小明的小,國語發音極為近似曉。唔講明,唔指名道姓,可能為了避免一些順藤摸瓜而帶來的事情。因為,牽一髮,動全身。

三,出口轉內銷?但如果想深一層,呢個尋人街貼又不似是為針對張某而做,可能藉張而打其一伙人。最後,一燒,多數燒到保家。所以,好可能由張開始,一路打上去。似乎,已齊料做嘢(其實回頭再諗,我都係講廢話,咁高調賣成個月成報,一早已發炮......)

呢科嘢我超級外行,真係得個估字......
作者: wwkin    時間: 2016-9-30 17:26
中央要張曉明投名
作者: chrisX9    時間: 2016-9-30 18:24
苦海無邊,回頭是岸。坦白從寬,抗拒從嚴。

如果願意做二五仔可以轉做污點証人。

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5