天羅地網

標題: 問:助人助已 與 害人害已。 [打印本頁]

作者: KenFong    時間: 2016-11-8 15:46
標題: 問:助人助已 與 害人害已。

哈        
作者: 容燥兒    時間: 2016-11-8 18:32
借問聲,
你會否覺得受助者應該大量一點,或要第角度睇。

愛心同人會的行為出於善意?

那他心中困惑,就可消一大半?
作者: KenFong    時間: 2016-11-8 19:20

看不同處理方法
作者: 容燥兒    時間: 2016-11-8 19:49
那你們的行為,會否與媽媽姨姨的掛勾呢?

我相信不會等同吧?出發點該沒錯。
只是過程有意外,愛心同人會又估唔到受助者太醒。

咁其實,你會覺得是什麼層面上出錯呢?
幫者幫唔到人,受者又唔願比人幫。

那該是兩邊的人褔氣不夠'?

作者: 大樹人    時間: 2016-11-9 03:43
受助朋友亦與其父母亦已反目成仇

做咩又關世伯怕母事架?受助人同佢地借咗好大筆款項呀?
比人幫,又會關父母反目?
作者: 容燥兒    時間: 2016-11-9 06:49
班尼迪克,康帕拜歐

作者: KenFong    時間: 2016-11-9 09:11
Benedict Cumberbatch?  
甚麼意思?

作者: 容燥兒    時間: 2016-11-9 09:35
我也不知意思。
就是在想你這條問題的時候。

強烈彈了這個意念出來。
先記錄在此。

我連人名都唔識的,可能叫史傳奇或bc

個名太長太複雜,唔識記

作者: 容燥兒    時間: 2016-11-9 09:40
對不起,未問過愛心同人會。

是什麼宗教為主的?

單睇行徑似某一種黨   派人士多。

還要以愛字行頭。

作者: KenFong    時間: 2016-11-9 11:02
大樹人 發表於 2016-11-9 03:43
受助朋友亦與其父母亦已反目成仇

做咩又關世伯怕母事架?受助人同佢地借咗好大筆款項呀?

佢話以前打仗,易子而食就聽聞過,但原來時至今日仍有發生,不同的只不過唔係食落肚。

打八爪魚,同佢啲手手腳腳抖擾無意思,知道個頭係邊,針對個頭才有用,佢話。

我諗佢已經捉到個八爪魚頭,佢話概然不仁,何妨不義,我就唔明咩意思。

作者: 練無毒    時間: 2016-11-9 11:28

鋤弱扶強,雪中送屎正正我本色。

咪以為用幫人為理由就大乜哂。

成唔到事,重搞到我周身屎臭,就一律無情講。
愛咩心同咩人會,同學會,同志會,同倉會都無情講。

一律照殺。
家下投降遲過簡炳遲。

作者: KenFong    時間: 2016-11-9 11:29
容燥兒 發表於 2016-11-9 09:40
對不起,未問過愛心同人會。

是什麼宗教為主的?

咩宗教?我諗咩都有啲。

黨派?我反而無諗過,不過以我所認識的部份,他們應該不是政治黨派,若要形容,類似智囊團一類,有啲成員仲係外援,係臨時拉夫,不過出手前應該左度右度,有晒計劃先出手,我朋友初時都跣一跣,不過唔知點解佢可以咁快拆晒啲殼,抓到個核心,但佢依家反而有好大掙扎,我估依個核心同佢有特殊關係,不過佢話事已至此,既已不仁 何妨不義。

作者: KenFong    時間: 2016-11-9 11:39
練無毒 發表於 2016-11-9 11:28
鋤弱扶強,雪中送屎正正我本色。

咪以為用幫人為理由就大乜哂。

無錯,“幫人”係一個近乎無敵既光環,謹次於皇帝冠冕。

戴此光環如皇馬掛、如尚方劍、如正義使者,可做盡一切事。

做好事還是壞事,又或累事,全在於行事者的行為與心息。

作者: 練無毒    時間: 2016-11-9 11:45

等睇好戲,等好消息。

為了果唔只四萬,四  萬。
同唔只七百,定一  萬。

嘅錢,一講錢就親戚都無情講。

作者: yc_ray    時間: 2016-11-9 11:54
拙見認為,助友乃旗號。實際每個會員各有打算。起初動機唔純正。蛇都似。
阿sir話事齋「來處不淨」。

問題令晚生猶憶起阿sir有集講過,係街邊見到個無親無故的阿婆扑係到。
你完全無任何思考過任何野,一下就扑過去扶佢。
那個就系菩提心的力。

斷估來將,就系慈悲心已經去到係條件發射咁。
作者: 練無毒    時間: 2016-11-9 12:15
既然閣下咁有心祝褔。

我會拉埋啲志同道友,一起祝褔下佢。

等你朋友扶正祛邪,身體健康。家運享通

作者: KenFong    時間: 2016-11-9 12:28
“係街邊見到個無親無故的阿婆扑係到。你完全無任何思考過任何野,一下就扑過去扶佢。”

依樣野我成日做,常見於麥記門口果級陰濕樓梯,第二就係街市,係唔係菩提心我唔敢講,不過我本身有玩運動,我個腦都未諗,隻手已經做左,有時仲反而嚇到啲婆婆?因為我突然捉住/扶住佢,其實唔止婆婆,有時跌腳的係師奶,有時係阿叔,OL都試過,佢反應仲大過啲婆婆,咁我都唔知係善事定壞事。

但同樣,如果夜麻麻行過街角,突然有野跌過嚟,我又可能出左第二種手........

作者: KenFong    時間: 2016-11-9 12:41
練無毒 發表於 2016-11-9 12:15
既然閣下咁有心祝褔。

我會拉埋啲志同道友,一起祝褔下佢。

好的,先謝謝你。

但扶正祛邪,即係出事,最好就唔發生.....

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5