天羅地網

標題: 一個內地年青人的心聲。 [打印本頁]

作者: suncheung    時間: 2017-3-9 09:34
標題: 一個內地年青人的心聲。
看完後,難以理解佢可說“多謝”

內地年青人的心聲

內地年青人的心聲

作者: Sunny    時間: 2017-3-9 12:19
在這篇文章中我們可以很清楚的看到大陸的教育和校外知識的貧乏; 歪論. 很不幸這些歪論已吹到香港和台灣去. 真希望借這次選舉特首的機會能改變一部分環境, 另香港能夠繼續安穩下去.
作者: FenixChan    時間: 2017-3-9 14:41
呢d叫曲線文,即係反諷文,網路上其實一向充滿呢類文章,特別係一d冇言論自由嘅地方,只可以用呢種方法發洩

但事實上曲線文在自由社會係唔多work嘅,例如天羅地網的網友通常都比較純真正直,見到呢篇文會覺得作者係好認真咁寫,但其實佢只係諷刺個社會
作者: suncheung    時間: 2017-3-9 18:07
Sunny 發表於 2017-3-9 12:19
在這篇文章中我們可以很清楚的看到大陸的教育和校外知識的貧乏; 歪論. 很不幸這些歪論已吹到香港和台灣去.  ...

我都好希望今特首選舉可以將香港從回正軌。
作者: suncheung    時間: 2017-3-9 18:14
FenixChan 發表於 2017-3-9 14:41
呢d叫曲線文,即係反諷文,網路上其實一向充滿呢類文章,特別係一d冇言論自由嘅地方,只可以用呢種方法發洩 ...

單憑看這一段文章,有可能是真心文或曲線文,但這位寫文的人兄是我的舊同事,所以我相信是他真心表達的,因以前也睇過佢如何大贊小米和華為,狂踏三星等發言。
作者: FenixChan    時間: 2017-3-10 20:38
suncheung 發表於 2017-3-9 18:14
單憑看這一段文章,有可能是真心文或曲線文,但這位寫文的人兄是我的舊同事,所以我相信是他真心表達的, ...

如果佢係認真寫就太恐怖了

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5