天羅地網

標題: 20200109郭信差之閒話家常:祝福王子夫婦健康自在! [打印本頁]

作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 21:49
標題: 20200109郭信差之閒話家常:祝福王子夫婦健康自在!

哈里梅根震撼宣言:卸下「高級」王室成員身份 致力實現財政獨立
https://www.hk01.com/article/419436
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 21:49
DR.K:放下自左
難得尊貴王子覺醒。
英國人始終是優秀一些。
祝福王子夫婦健康自在!
慧解如意!
Dr S M Kwok致意
ABCP香港區主席
9/1/2020午初
於香江凈名草堂
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 21:50
Prince Harry and Meghan to step back as senior royals
https://www.bbc.co.uk/news/uk-51040751
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 21:51
http://sputniknews.cn/society/202001091030411064/
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 21:51
http://sputniknews.cn/society/202001091030410905/
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 21:52
容燥兒 發表於 2020-1-9 21:51
http://sputniknews.cn/society/202001091030410905/

太幸福所致?

DR.K:我們的吠陀醫學應該有用。
加拿大學員請跟進一下!
算是結過善緣❗
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 21:52
DR.K:皇家生活等同坐富貴監。
一大群人在身邊氹氹轉!
煩過梵帝岡。
好Q無㽼❗
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 21:53
http://sputniknews.cn/society/202001091030410663/
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 21:53
容燥兒 發表於 2020-1-9 21:53
http://sputniknews.cn/society/202001091030410663/

DR.K:亞媽係女人!
點醫先⁉⁉⁉
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 21:54
容燥兒 發表於 2020-1-9 21:52
DR.K:皇家生活等同坐富貴監。
一大群人在身邊氹氹轉!
煩過梵帝岡。

DR.K:動腦筋
現代人要過什麼形式生活。
才算是人上人呢?
試描述一下❗
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 21:54
容燥兒 發表於 2020-1-9 21:52
太幸福所致?

DR.K:我們的吠陀醫學應該有用。

有個錢責袋,替多個地方的人搞「印度吠陀醫療旅遊」,遊走不同地方,盡享多地風光美食。
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 21:55
容燥兒 發表於 2020-1-9 21:54
有個錢責袋,替多個地方的人搞「印度吠陀醫療旅遊」,遊走不同地方,盡享多地風光美食。 ...

DR.K:100分為滿分!60分合格。
答案有20分啦❗
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:08
容燥兒 發表於 2020-1-9 21:55
DR.K:100分為滿分!60分合格。
答案有20分啦❗

試答:人上人當然係好似博士咁樣啦!小勞多得,做事要人有人,要錢有錢,仲知道邊處有錢掉落來。40開始唔使做嘢!得閒開咪閙下D大款以及嗰假啲共産黨員…………鬥豪鬥唔食嘢都贏,一句講曬:玩Q矚(以上不是擦鞋, 實事求是改變思想),仲提攜後輩,把正確知識傳承俾我們所有同學。感激阿Sir教導。
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:08
容燥兒 發表於 2020-1-9 22:08
試答:人上人當然係好似博士咁樣啦!小勞多得,做事要人有人,要錢有錢,仲知道邊處有錢掉落來。40開始唔使 ...

DR.K:執咁多嘢!
算是有30分啦❗
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:15
告訴他每天早晚做拍腳功一仟次以上。肯定有効!
做前照脊骨片找脊醫正骨!
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:16
容燥兒 發表於 2020-1-9 22:15
告訴他每天早晚做拍腳功一仟次以上。肯定有効!
做前照脊骨片找脊醫正骨! ...

DR.K:最好找英國脊骨神經科醫師

DR.K:告訴他是我的意見!
Dr Kwok, very kind of you.
Sure. I will contact him
Justin 應在治療中

Nevertheless, I will contact him to provide our Veda as an alternative treatment.

會聯絡Justin, 提供以上health tips on your behalf

作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:17
容燥兒 發表於 2020-1-9 22:08
DR.K:執咁多嘢!
算是有30分啦❗

多謝博士,學生會加倍努力,勤加練功,盡量做到一斤講八兩。
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:19
早晨,博士。

首先不能打工揾吃

其次,必須自小學習多國語言,方便與世界各方人士交流與吸收第一手最新資訊。

第三,培養靜態嗜好,琴棋書畫,如有能力再學習醫卜星相。

第四,培養動態興趣,社交舞,遊泳,滑雪,團體運動(訓練與人溝通技巧),個人運動(學習與自己內心溝通), 武術,拳擊或自衛術(強身建體)等。

第五,周遊列國,開拓視野,提升思維,古今中外歷史文化都有所涉及。

第六,有個人獨特見解與抱負,隨緣為這世界做出貢獻與社會工作,方能報眾生恩。
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:19
DR.K:同時間有仇!
只能有20分啦❗
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:20
後學認為,先增強技能,唔洗打卡返工放工綁住搵食先。然後學識用錢。將本來花係搵錢的精力多擺係做社會工作上。
時間多佐,可以學下烹飪,學食材的藥理,學樂器。研究各種唔同的文化同學問。
週末同老婆拿個“拉神”約下女傾計飲茶。

DR.K:得到之後跟著就是等死!
不過無去害人。
算是有10分啦❗
人上人就是要過一D平常人唔識過或冇資格過得到的生活。衣食住行是基本。衣著可追求自己喜歡和風格,不一定要名牌,但材料和設計可以講究。食以健康平均行和不浪費為主,識食但要知道食材的功效,如食得其所,可以令身體健康,冇病痛,這需要觸及一些食療和自然療法。可以享受美食但無需追求。住的地方要清靜,地區和空氣要好,鄰居都要好。呢個好睇家底。行,有錢唔一定要揸車,在成市生活,公共交通工具咁方便,冼乜要養車,入油,出街搵車位咁煩。再有錢就買車請師機揸車。錢係要有D既,仲要捨得個善事。但最緊要是有時間去做運動,休息、思考、培養藝術修養、了解自己、不段修習新和正確的智識。有機會傳比其他人。講住咁多先。怕太長氣。

DR.K:咁义多要求!
算有15分啦❗
1. 有面无錢 下
2. 有面有錢 中
3. 无面有錢 上
4. 无面无錢 自由

关人隱事……最好。今午同我老闾、女兒中环西餐、下午茶……因為无面、无錢也。
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:21
容燥兒 發表於 2020-1-9 22:20
1. 有面无錢 下
2. 有面有錢 中
3. 无面有錢 上

DR.K:動物農莊成員❗
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:21
容燥兒 發表於 2020-1-9 22:20
1. 有面无錢 下
2. 有面有錢 中
3. 无面有錢 上

DR.K:周身老婆兒女債!
點自由先。
叫埋兩件小三出來一起!
先至算是有點自由❗

作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:22
容燥兒 發表於 2020-1-9 22:21
DR.K:周身老婆兒女債!
點自由先。
叫埋兩件小三出來一起!

DR.K:可以公開是自由的部分❗
容燥兒 發表於 2020-1-9 22:22
DR.K:可以公開是自由的部分❗

博士,午安
我試答,請問是否要過知足的生活 ?

DR.K:即係等死啦❗
無分
容燥兒 發表於 2020-1-9 22:22
博士,午安
我試答,請問是否要過知足的生活 ?

DR.K:但帶來另一把鎖❗
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:37
午安,博士。學生認為人上人當然首先唔洗為錢銀煩惱,唔洗做人型螞蟻。
第二,有時間跟阿sir周遊列國,學番啲真正屬於人類嘅知識。學懂享受今世嘅生活,識番我阿媽點解係我阿媽嘅智慧,為下一世搵度太平門。
第三,身體健康,無病無痛。有緣見遇到阿sir相中果類歐洲美女,都能力起到筷,唔好失禮。
第四,父母妻兒子女,親朋都少勞多得,自得其樂,唔洗我煩。
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:38
容燥兒 發表於 2020-1-9 22:37
午安,博士。學生認為人上人當然首先唔洗為錢銀煩惱,唔洗做人型螞蟻。
第二,有時間跟阿sir周遊列國,學番 ...

DR.K;咁理想?
慢慢去發夢啦❗
容燥兒 發表於 2020-1-9 22:38
DR.K;咁理想?
慢慢去發夢啦❗

DR.K:發夢之前記得照鏡。
睇下邊忽咁好彩❗
學生收到

DR.K:大家先修福啦❗
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-9 22:39
收到…多謝阿sir

感恩博士開示

跟你學野之前,我連以上的夢都唔識發呀!感恩博士教導
作者: 明叔叔    時間: 2020-1-10 08:59
晚輩求學階段,聽說一位老師說到,人可以分三種:分別是先知先覺、後知後覺、或者不知不覺。晚輩對人上人的理解,大概就是具先知先覺者。我認為先不論你出生時代、背景、或者地區,第一,要保持健康,無病無痛才有時間享受。第二,訓練自己觀察力,少撞板,財富自然累積。
作者: Perry    時間: 2020-1-10 13:43
随时随地都有福缘及能力,向有缘人添福或布施!
作者: 印度神童    時間: 2020-1-10 21:44

做得人  個個勞碌命,包括佛陀,講來都多舊魚,塵歸塵,人歸土,沒有來亦沒有去
作者: Yul    時間: 2020-1-11 11:27
有借有還上等人

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5