天羅地網

標題: 20200113郭信差之閒話家常:由日行七善開始啦❗ [打印本頁]

作者: 容燥兒    時間: 2020-1-13 09:44
標題: 20200113郭信差之閒話家常:由日行七善開始啦❗

Dr.k:小事一樁!
世界好大好多舞台。
好多好人好事。
好好享受一下皆大歡喜;
人都會青春啲❗
作者: 容燥兒    時間: 2020-1-13 09:44
Dr.k:知道無用!
要有福氣才會發現和感受到!
由日行七善開始啦❗

作者: 容燥兒    時間: 2020-1-13 09:45
好易❗

Dr.k:正常一個上午做晒!
慢慢諗下啦❗
作者: kccpac    時間: 2020-1-13 11:35
容燥兒 發表於 2020-1-13 09:45
好易❗

Dr.k:正常一個上午做晒!

讀祝福文work?
作者: wwongs    時間: 2020-1-13 12:59

好重要,真係好想知,請求博士比多少貼士啦 x  N
最多只想到五件 e.g. 物資、金錢、方法、祝福、環保、身心.....???

作者: 一境性    時間: 2020-1-13 14:04
這是感應問題, 就像手機上網的速度一樣. 順起上嚟好順, 因為你擺岩位. 慢起上來亳無吋進, 因為唔岩位. 問題係你幫得人越多, 岩位次數會上升. 你收埋自己, 或者自私自利, 你就會收不到訊號. 我好事做過, 壞事亦做過唔少. 若果可以發乎內心的去做事. 我覺得感應力係最大的.

作者: chriswong    時間: 2020-1-13 18:18
顏施 言施 心施 身施 座施 眼施 房施

https://kknews.cc/zh-hk/fo/qvqbm3b.html

可以參考下
作者: wwongs    時間: 2020-1-13 18:41
wwongs 發表於 2020-1-13 12:59
最多只想到五件 e.g. 物資、金錢、方法、祝福、環保、身心 ...

哈哈哈、剛剛想到 :  就是每天勸告他人每日做七件善事

作者: hklam007    時間: 2020-1-13 20:06
One small positive thought in the morning can change the entire outcome of the day.
Unkown
作者: wwongs    時間: 2020-1-14 10:27
wwongs 發表於 2020-1-13 12:59
最多只想到五件 e.g. 物資、金錢、方法、祝福、環保、身心 ...

謝博士今日提示 :   加埋勸人行善  及   隨喜功德
一共是七件善行。
大家一起努力加油

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5