天羅地網

標題: 建議容燥兒不要轉發假whapp新聞。有懷疑應該大家踢爆佢... [打印本頁]

作者: alexwush    時間: 2020-2-9 18:21
標題: 建議容燥兒不要轉發假whapp新聞。有懷疑應該大家踢爆佢...

避免天羅地網變咗一般嘅whapp群組。要做到明辨是非。唔好俾某啲人利用。製造恐慌,唯恐天下不亂,應該多啲喺天網發放正能量,唔好人云亦云。

作者: alexwush    時間: 2020-2-9 18:31
世衞已證實這五單是假消息。https://www.google.com/amp/s/www ... inese-news-51293515
作者: alexwush    時間: 2020-2-9 18:58
Screenshot_20200209-185634_Adobe Acrobat.jpg

作者: 印度神童    時間: 2020-2-9 19:06
聲稱確診數字達90,000人,
稍微用腦想下都知係廢嗡
  跟本冇咁多資源兼咁快可以確診到
作者: alexwush    時間: 2020-2-9 19:07
考慮源單擊遠離故事的位置,以調查站點,其任務和聯繫信息。
閱讀超越
為了獲得點擊量,頭條新聞可能令人髮指。 整個故事是什麼?
檢查作者
快速搜索作者。 他們可信嗎? 他們是真的嗎?
支持資源? 單擊這些鏈接。 確定給出的信息是否真正支持該故事。
檢查日期
重新發布舊新聞並不意味著它們與時事有關。
這是個笑話嗎?
如果它太怪異,那可能是諷刺。 請確定研究該網站和作者。
檢查您的偏見考慮您自己的信仰是否會影響您的判斷。
詢問專家詢問圖書館管理員或諮詢事實檢查站點
作者: alexwush    時間: 2020-2-9 19:09
印度神童 發表於 2020-2-9 19:06
聲稱確診數字達90,000人,
稍微用腦想下都知係廢嗡
  跟本冇咁多資源兼咁快可以確診到 ...

好嘢,無諗過要用時間check
作者: 印度神童    時間: 2020-2-9 19:17
港人搶米,搶巾,排罩,醫護擺工才是真正淋漓盡致地體現人非人特質,畀人話港豬好貼切,耐何!
作者: alexwush    時間: 2020-2-9 19:24
印度神童 發表於 2020-2-9 19:17
港人搶米,搶巾,排罩,醫護擺工才是真正淋漓盡致地體現人非人特質,畀人話港豬好貼切,耐何! ...

呢單嘢。應該同假新聞無關係,係林鄭講得唔清唔楚。因而引起恐慌,所以從政者要慎言。而家新加坡都搶緊。
作者: wai_1430    時間: 2020-2-9 20:23
有同感, 知道是假就應該刪帖吧 ~
其實 "天羅地網"網頁是博士每月出錢維持運作? 他究竟知唔知個網頁充斥著假新聞? 博士身邊人, 例如大貓可否知會一下他?
作者: 印度神童    時間: 2020-2-9 20:36
有關係的,在咁正量佛性善知識的天網發布負面恐慌假聞,以人網大佬的江湖地位假聞會認為係真,會加深網友恐懼潛意識,便加深了搶的意識,耐何!
作者: wwongs    時間: 2020-2-9 20:58
假資訊都需要放上去,但一定要公告指明是假消息,目的是警示讀者留意。

作者: alexwush    時間: 2020-2-9 21:12
wwongs 發表於 2020-2-9 20:58
假資訊都需要放上去,但一定要公告指明是假消息,目的是警示讀者留意。
...

好難分真與假,要經過討論先知。好似今集咁博士覺得呢場係春瘟,但則邊就有人提示博士話病毒洩漏。係網上主流嘅陰謀論。博士都係心大心細,唔敢膽話佢錯。
whapp新聞唔係所有都假,只可用可信度去睇成件事
作者: clothbag_arhat    時間: 2020-2-10 00:44

天羅地網屬佛教知識、心性修為、健康資訊與及郭先生博學多聞之記趣節目分享的討論區,可讀性與真實性兼具為要。

得知容燥兒網友偶爾代郭先生發佈消息,望其注意內容用字及組織能力,

免得淪為“洗版”層面的單向溝通模式;有時則見假新聞假圖,網友質素有改善空間。

作者: 楊灝貽    時間: 2020-2-10 13:31

天網正能量又好唔老黎

係有少少奇怪個群組D人唔識check野, 冇係消息出之前及時制止發佈
今時今日, 十幾歲o靚仔都識fact check
作者: wai_1430    時間: 2020-2-10 13:57

最大問題係已有網友提醒左係假新聞,都仲唔去刪帖。
我估連博士都唔知天羅地網現在已變成咁, 貴為佛學博士, 但自己既網頁卻充斥著假新聞誤導市民, 博士知道左肯定嬲到震天 ~
作者: clothbag_arhat    時間: 2020-2-11 00:03
wai_1430 發表於 2020-2-10 13:57
最大問題係已有網友提醒左係假新聞,都仲唔去刪帖。
我估連博士都唔知天羅地網現在已變成咁, 貴為佛學博士, ...

郭先生不知情才怪,除非是容燥兒網友冒其名號出帖吧!

觀乎容網友發帖,大部分以郭氏名義……“郭博士閒話家常”做標題,如容網友屬郭先生於討論區消息發佈者或管理員之一,那麼郭先生就是所托非人。

如此洗版式單向發佈模式且欠缺資料準確性,大家都出聲了,望郭先生不要無為而治,有必要適度整頓。

作者: wwkin    時間: 2020-2-11 01:34
你地當天羅地網包生仔真攪笑
作者: wwkin    時間: 2020-2-11 01:40
幾年前已發有Fake news
作者: Oldboy    時間: 2020-2-11 08:44

呢度個個咁高水平!
真假識分嘅。
咁驚就全部當假唔睇最好。

作者: wai_1430    時間: 2020-2-11 13:38
懇請大貓在下集天羅地網節目, 抽10秒時間向博士提出以下問題.
.
.
"有網友反映, 天羅地網充斥著唔少假新聞, 擔心會誤導左一些長者"
問問博士既睇法.  

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5