天羅地網

標題: 20几年过去咗,博士讲嘅心在哪裏大家知唔知呀 [打印本頁]

作者: alexwush    時間: 2020-3-26 19:24
標題: 20几年过去咗,博士讲嘅心在哪裏大家知唔知呀
喺文化中心博士曾经开示心在哪裏佢用一个火机来举例。将火机插着咗。再整返熄佢。要我哋自己谂心在哪裏。咁多年过去咗究竟心在哪裏。

作者: alexwush    時間: 2020-3-26 19:27
喺物理世界要照直去谂用力打火机噉就有火出啦。如果用一套化学名称去解释就有气跟住打著咗佢,因而产生火。熄咗去边。冇晒气咪冇火囉。

作者: alexwush    時間: 2020-3-26 19:28
喺呢度唔明博士要我哋谂啲乜嘢。
作者: 容燥兒    時間: 2020-3-26 21:08
alexwush 發表於 2020-3-26 19:28
喺呢度唔明博士要我哋谂啲乜嘢。

感謝分享

作者: 容燥兒    時間: 2020-3-26 21:08
alexwush 發表於 2020-3-26 19:27
喺物理世界要照直去谂用力打火机噉就有火出啦。如果用一套化学名称去解释就有气跟住打著咗佢,因而产生火。 ...

感謝分享

作者: alexwush    時間: 2020-3-26 23:00
我发现咗如果要有火就一定要因缘具足。
作者: alexwush    時間: 2020-3-27 00:08
感應度博士嘅開示,但發咗三次都唔成功,又唔係天機,但講都無用,要悟。
作者: alexwush    時間: 2020-3-27 05:52
'若人得般若,議論心皆滅,譬如日出時,朝露一時失'
若一个人得了般若。得了出世间嘅智慧。那所有嘅议论心分别心就一下乾净咗,所以我说这是开悟有关嘅境界。若见了般若。嗰个议论分别心就绝对起唔到。点解哩。因为你知道一切都係戏论嘛。仲去议论。分别啲乜嘢。所以打个譬如。般若就係太阳。嗰啲议论心分别心就好似朝露。
作者: alexwush    時間: 2020-3-27 06:59
不二法門休更問,夜來明月上高峰
作者: chriswong    時間: 2020-3-27 12:58
http://farflunginfo.com/forum.ph ... 8%E4%BD%95%E8%99%95

唔駛估得咁辛苦丫... 哩篇心歸何處 有講到
作者: wisehunter    時間: 2020-3-27 14:34
唔起心又點會有火呢? 唯物還是唯心的問題,博士話當時用來破唯物辨証法。
作者: wwongs    時間: 2020-3-27 16:01

較早前,博士曾經在此開示了火的空性,非常珍貴。
當時甚至懷疑" 心"與火的空性亦如是。不管怎樣,總不能從別人處聽回來的知識,當作是自己親身體驗的事情一樣。

有一個具體的說法是,心被貪瞋痴綁架了,正被囚禁在你我的肉身中。
作者: alexwush    時間: 2020-3-27 17:07
chriswong 發表於 2020-3-27 12:58
http://farflunginfo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1796&highlight=%E5%BF%83%E6%AD%B8%E4%BD%95%E8%9 ...

你有所不知。而家唔係话搵唔到资料。问题係点解博士讲学嘅时候话打火机嗰部分要自己谂呢。而唔讲出嚟呢。
作者: alexwush    時間: 2020-3-27 17:42
心都未搵到。心归何处又关我哋事。

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5