天羅地網

標題: 懇請博士開示心,意,識既分別 [打印本頁]

作者: man6552000    時間: 2014-2-25 01:44
標題: 懇請博士開示心,意,識既分別
之前博士係節目曾提及過心.意,識.
懇請博士開示.
作者: Quattro    時間: 2014-2-25 13:05
TO: MAN6552000

某天你在神聖莊嚴的教堂內,有一個絶色性感美女走嚟坐在身旁,當時你口中唸着聖經,但你嘅小弟卻即時扯國旗,腦海中諗住呢條女嘅裸體身材。呢個立體畫面就顯示晒心、意、識的活動層次,明白未?

作者: 楊灝貽    時間: 2014-2-25 20:56
chantaipang 發表於 2014-2-25 19:36
多謝博士的開示.

雖然我看了之後,忍唔住笑了好久.

某天一早我真係同靚女中環間大教堂同個影相
我第一次入教堂, 個女仔第一次睇到咁靚嘅教堂, 誤打誤撞搵到, 真係好靚
作者: alexwush    時間: 2014-2-25 22:11
念聖經係意,腦海諗裸體靚女係心,扯國旗係識
作者: man6552000    時間: 2014-2-26 01:07
感謝博士生動活潑的開示.
博士講既立體畫面在我腦中,亦明白表面既差別,只時我需要花些時間去消化和咀嚼當中的活動層次.
希望博士不要怪我資質差.

多謝 chantaipang 和 alexwush 網友既提點和意見.

作者: hklam007    時間: 2014-2-26 10:13
"念聖經係意,腦海諗裸體靚女係心,扯國旗係識"

多謝Alexwush分亨, 我覺得:

念聖經係心,腦海諗裸體靚女係識,扯國旗係意.

作者: skyletyip    時間: 2014-2-26 10:45
識, 意, 心, 由簡到繁, 扯國旗是生理機能, 最原始的, 所以是識, 如此類推
所以alexwush 是對的, 但只是網上的知識, 對或錯還要請博士說明
作者: wwkin    時間: 2014-2-27 14:28

心係美女到?
意係小弟到?
識係聖經到?

作者: man6552000    時間: 2014-3-4 01:23
感謝博士在節目中再次開示.
在這個例子中, 再進一步說明.
使我明白要運用智慧去觀察呢個世界, 和運用到實際生活中.
世事係變化, 包括自己既心意識, 唔好抱住"霸住"既心態去行事, 亦要預計後果.

作者: man6552000    時間: 2014-3-6 00:17
事實上人連自己既肉體都唔能夠永恒存在, 而普通人的思緒更係每一刻都在變化, 何況身外既人/事/物, 更加不能控制.
當擁有既時候就好好珍惜, 失去既時候就要識得放手.

而博士更加在節目中提醒要用智慧去處理, 唔好俾自己煩惱.
作者: 楊灝貽    時間: 2014-3-11 08:49
心意識一義而異名, 應指識受想行四種功能, 知道美女是識, 另有身體有被判斷為非常良好的感覺, 扯旗是行, 諗住裸體是想
我見干擾多從想受入手, 如博士曾言他借用玉琳國師以繡衣針通過宮女侍浴的方法。
作者: 容燥兒    時間: 2016-10-23 22:28
Cwcheung24網友:

我想問,我能否斷弦再續。
答答你這個問題呢?
作者: KenFong    時間: 2016-10-24 00:18
楊灝貽 發表於 2014-3-11 08:49
心意識一義而異名, 應指識受想行四種功能, 知道美女是識, 另有身體有被判斷為非常良好的感覺, 扯旗是行, 諗 ...

去找您那位好食懶做勤睡覺的玉嵐師兄吧。
作者: 容燥兒    時間: 2016-10-24 02:03
Kenfong網友

不好意思,打岔一下。
請問聲,如何可以找到玉嵐師父?

作者: chrisX9    時間: 2016-10-24 08:31
通常自命玉樹琳風嘅網友,虛有其表,帶著傲慢與偏見,更加係說食不飽之徒。
作者: 楊灝貽    時間: 2016-10-24 11:55
KenFong 發表於 2016-10-24 00:18
去找您那位好食懶做勤睡覺的玉嵐師兄吧。

唔係講笑, 唔郁至嘆, 亦係我唯一親身試過嘅少勞多得

作者: 容燥兒    時間: 2016-10-24 12:22
感謝各網友的意見。

我想起六合----彩這種玩意。
未知這種不勞而獲的玩意,我可有資格參與呢?

作者: 楊灝貽    時間: 2016-10-24 13:04
容燥兒 發表於 2016-10-24 12:22
感謝各網友的意見。

我想起六合----彩這種玩意。

唔郁有錢唔知
舒服過吃喝玩樂同搵有功夫嘅靚女做愛, 你有假期就有機會試到
唔好睇少自己, 又唔好成日自責, 對自己要求過高
我親身見識都係二十歲, 讀緊YEAR 1
個時係因為讀大學要砌分報左個中國佛教嘅選修科
之前對佛教冇認識, 搞唔掂D一時意譯一時音譯嘅佛教術語
無意中聽到郭生對佛學嘅另類演譯, 咁個時介紹郭生個網有內觀
走去學內觀, 依家郭生話好皮毛個樣, 係整個佛學嚟講的確係, 但對一般人一D都唔皮毛
學到第七日下晝就試到
真人真事, 學皮毛野已經有, 仲要冇郭生咁多開示解釋

作者: 容燥兒    時間: 2016-10-24 16:52

楊灝胎網友:
多謝你個人經驗分享和建議

有機會都想試下,,,,

假期還是可以死都死到出黎。
我最想去尼泊爾旅行,愈凍愈好的地方,唔知你有無咩意見同睇法呢?

作者: 楊灝貽    時間: 2016-10-24 17:24
無意見, 我成日比老母鬧井底之蛙, 好在聽到「郵差論」, 以後多樣野駁嘴喇

唔熱衷放假離港旅行, 飲飲食食HEA下個種, 其實香港都好就手無謂飛來飛去
又冇放假都要覆call 嘅壓力

反而做野為主搭單旅行就有興趣

作者: KenFong    時間: 2016-10-25 01:24
容燥兒 發表於 2016-10-24 02:03
Kenfong網友

不好意思,打岔一下。

《玉琳國師傳》,順便了解玉琳國師跨世的因果互動。
作者: KenFong    時間: 2016-10-25 01:50
楊灝貽 發表於 2014-3-11 08:49
心意識一義而異名, 應指識受想行四種功能, 知道美女是識, 另有身體有被判斷為非常良好的感覺, 扯旗是行, 諗 ...

繡花心是一法寶,但若親身體驗過邪淫之禍害,以此因緣作種子加以培育,往後見任何淫褻物皆可轉識。當然,你的抵受程度絕對與你的修行成正比。

若認為小弟吹水不抹咀,不妨擇日與同修來個掛噹噹比賽:

1. 放一堆淫褻物品在前,看誰先打響聖誕鐘。

2. 然後再移走所有淫邪物品,單靠心識舉旗以證不是“無能”之輩。

作者: 容燥兒    時間: 2016-10-25 02:38

感謝kenfong網友的建議:

已看到吳師爺刁難章節,吳師爺的身腥口臭。
和玉琳國師的應對,得益不少。

但對玉嵐師父的行為,更是佩服。
本來已忘記鬥快上落一事。感謝閣下之提醒。

作者: 容燥兒    時間: 2016-10-25 02:54
對了,想問那個提過的,人體解剖展。

是什麼事候開展呢?我想看那個脫胎換骨很久了。
可否將時間告之於我呢?

作者: 楊灝貽    時間: 2016-10-25 12:13
KenFong 發表於 2016-10-25 01:50
繡花心是一法寶,但若親身體驗過邪淫之禍害,以此因緣作種子加以培育,往後見任何淫褻物皆可轉識。當然, ...

你唔係吹水唔抹嘴
係講野唔似正常人,唔識點應你
冇端端都唔知你咩事
我唔得閒估你講乜

但出家人冇分正邪淫, 一律非梵行
如果你邪淫定義標準跟中國大乘佛教咁其實唔洗講
我一般人跟香港法律

作者: sunnysum2008    時間: 2016-10-25 13:18
請問各位大師,到底是勉勵還是免禮?
還是落入了心意識陷阱?
plzzzzzzzzzzzzzzzzzz
作者: 吳岩鷲    時間: 2016-10-25 19:55
見街坊們答咁熱鬧.我都答下.

我自覺係落入心意識陷阱中,需要去比人嚴重淨化.
唔知係咪要去青山呢?
作者: KenFong    時間: 2016-10-25 21:38
容燥兒 發表於 2016-10-25 02:38
感謝kenfong網友的建議:

已看到吳師爺刁難章節,吳師爺的身腥口臭。

吳師爺這幕我也有印象。而他也不是插科打諢的小腳色,若沒有此人格鮮明的下把人物,怎能表現出玉琳的智慧和氣定?

沒有柯華甜,那有好 立刻。

作者: 容燥兒    時間: 2016-10-25 22:53

謝謝kenfong網友的回覆。

吳師爺的故事,我已知是說活在 當下了

作者: 大樹人    時間: 2016-10-26 18:12
好嬲呀,,,,頭先比人話我奀仔。
重改個花名比我,我係 通瘦即。

唔係奀仔丫嘛。
咁樣我又想問我個心意識點樣
擺呢?

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5