天羅地網

標題: 用瑞士泉水灌溉的羅漢松 [打印本頁]

作者: peterau    時間: 2014-10-16 12:13
標題: 用瑞士泉水灌溉的羅漢松
這是隨意灌溉,用飲剩的泉水灌溉。

是時候换盆了。

作者: wu_peace    時間: 2014-10-16 12:57

哈哈 , 真該換盆了 !

葉子生長得好茂密 , 而且還陸續長出嫩葉來呢 !

請問 Peter兄 :  除了用瑞士泉水灌溉外 , 還需額外施肥嗎 ?

作者: peterau    時間: 2014-10-16 13:24
有。普通綜合肥,氮為主,藍色的。用5粒開200cc暖水,分三日淋,2個月一次。
作者: wu_peace    時間: 2014-10-16 13:48
peterau 發表於 2014-10-16 13:24
有。普通綜合肥,氮為主,藍色的。用5粒開200cc暖水,分三日淋,2個月一次。 ...

謝謝分享及回覆 !
作者: bbking    時間: 2014-10-16 14:11
You should try another same kind of plant but using normal water and compare the difference!
作者: 惡即斬    時間: 2014-10-16 16:49
LeeOn1 發表於 2014-10-16 16:37
試吓用小便混合小量大便灌溉。

e~~~ 有得諗喎... 但係我屋企無畜生... 一係咁, 由你老哥提供屎尿, e 支班架呢!!
作者: 歲玉基    時間: 2014-10-16 17:10
托腮男,功夫仔出左黎,就到你出返黎呀?

作者: CarmenNg    時間: 2014-10-16 17:22
形態很美.能種得咁好,真羨慕呀.
作者: 惡即斬    時間: 2014-10-17 01:26
LeeOn1 發表於 2014-10-16 22:13
大鵬,好高興你隻畜生又出返黎,你屋企好似全部都喺畜生喎。

說好的屎尿呢? 係咪未食夠狗糧, 無得疴呀?
作者: sugar    時間: 2014-10-17 12:56
會唔會太靚啦,
好有藝術feel

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5