天羅地網

標題: 習總在佔領區內無處不在 [打印本頁]

作者: lenlan    時間: 2014-10-31 19:40
標題: 習總在佔領區內無處不在
中共的特工無處不在, 不但會出現在 689 身邊, 亦會在佔領區出現, 仲近過 7-11.

但原來習近平也一樣無處不在, 他的分身遍佈佔領區內.

【佔領旺角】紙板漫畫習總大分身 賊仔會偷邊個?                                       
旺角集會區連日來遭反佔中份子偷走習總紙板及易拉架,反而激發集會人士創意,製作不同版本的習總肖像力撐雨傘運動。

動記者就凌晨所見,「習總」在街頭遍地開花,既有撐傘習總易拉架,改放於匯豐銀行對開馬路口外,日前在銀行中心對開的習總紙板慘遭分屍後,現場出現一個新的心繫黃絲帶習總海報,與CY相伴。而新的卡紙「習總」則放在惠豐中心對開。

至於最受歡迎的「漫畫版習總」,則放於鄰近惠豐中心的利威大樓欄邊,由漫畫家Cuson創作的一幅紅鼻子畫像,旁邊多了紅唇習總和卡通習總畫像,吸引大批途人拍照觀賞。

http://hk.apple.appledaily.com/r ... g/20141028/53067323

作者: man6552000    時間: 2014-10-31 22:36
習總大家好商量.
作者: lenlan    時間: 2014-10-31 22:48
man6552000 發表於 2014-10-31 22:36
習總大家好商量.

習總要知道, 我地唔係反共搞港獨, 只係要真普選O者.
作者: man6552000    時間: 2014-10-31 23:08
lenlan 發表於 2014-10-31 22:48
習總要知道, 我地唔係反共搞港獨, 只係要真普選O者.

所以絶大部份香港示威人士都好識避重就輕, 今次唔會去西環示威, 唔會攪中共, 個尺度係一國兩制下嘅香港特區嘅真普選. 只係希望中共能夠鬆吓手.

示威人士今次請次習總出現, 係希望警察同反佔中嘅人士唔好再攪事.
作者: lenlan    時間: 2014-10-31 23:12
man6552000 發表於 2014-10-31 23:08
所以絶大部份香港示威人士都好識避重就輕, 今次唔會去西環示威, 唔會攪中共, 個尺度係一國兩制下嘅香港特 ...

係呀, 可以鎮場, 因為之前放關帝都比人拆左
作者: wu_peace    時間: 2014-11-1 01:08

哈哈 , 試問有誰敢拆掉 習總 的肖像 ?!

.

作者: superman    時間: 2014-11-1 10:50
習近平係主席!習主席
李克強先係總理!李總理
咁都唔識分。
作者: wu_peace    時間: 2014-11-1 13:29
superman 發表於 2014-11-1 10:50
習近平係主席!習主席
李克強先係總理!李總理
咁都唔識分。

習近平 乃 中共中央總書記 , 因此幾乎所有新聞發報皆會簡稱他為 : 「習總」 ;  一如之前的 「胡總」、「江總」 .....

「總」 : 代表頭號 No.1 人物 。

.

作者: superman    時間: 2014-11-1 15:58
毛澤東叫毛總?鄧小平叫鄧總?江澤民叫冮總?胡錦濤叫胡總?
第二把交椅先叫温總,朱總.........呀!
習近平主席(習總)呢個名,係D真正雜種幫佢改㗎!
唔知唔好扮代表!
作者: wu_peace    時間: 2014-11-1 16:30
superman 發表於 2014-11-1 15:58
毛澤東叫毛總?鄧小平叫鄧總?江澤民叫冮總?胡錦濤叫胡總?
第二把交椅先叫温總,朱總.........呀!
習近 ...

中國共產黨中央委員會總書記,簡稱中共中央總書記 ,乃中國共產黨的最高領導人 。

1945年 到 1982年 係叫中國共產黨中央委員會主席,簡稱中共中央主席(黨主席) ,但係1982年 改咗做 總書記,主持中共中央書記處,召集同埋主持中央政治局會議 ,但唔係好似主席咁,代表成個政治局去決定 。

.

作者: superman    時間: 2014-11-1 16:46
wu_peace 發表於 2014-11-1 16:30
中國共產黨中央委員會總書記,簡稱中共中央總書記 ,乃中國共產黨的最高領導人 。

1945年 到 1982年[/b ...

點解溫家寶叫溫總,朱楁基叫朱總。
都唔係No:1喎
作者: wu_peace    時間: 2014-11-1 16:56
superman 發表於 2014-11-1 16:46
點解溫家寶叫溫總,朱楁基叫朱總。
都唔係No:1喎

唏 , 「總」係 帶點尊敬意味的簡稱、尊稱 , 正如人家會尊稱某機構的 CEO 為 「X總」 !

請你參閱一下國內及香港的新聞資訊吧 !

.

作者: superman    時間: 2014-11-1 17:00
wu_peace 發表於 2014-11-1 16:56
唏 , 「總」係 帶點尊敬意味的簡稱、尊稱 , 正如人家會尊稱某機構的 CEO 為 「X總」 !

請你參閱一下國 ...

我喺大陸工作近廿年,使唔使睇D傳霉呀!

作者: wu_peace    時間: 2014-11-1 17:04
superman 發表於 2014-11-1 17:00
我喺大陸工作近廿年,使唔使睇D傳霉呀!

算吧 , 不想再浪費時間糾纏下去 !

.

作者: superman    時間: 2014-11-1 17:09
wu_peace 發表於 2014-11-1 17:04
算吧 , 不想再浪費時間糾纏下去 !

.

無線同東方都稱國家主席習近平。
除非你睇爛果報呢D垃圾報紙啦!
作者: wu_peace    時間: 2014-11-1 23:15
superman 發表於 2014-11-1 17:09
無線同東方都稱國家主席習近平。
除非你睇爛果報呢D垃圾報紙啦!

哈哈 , 東方日報 、Sina新浪新聞、文匯報、星島日報 .... 等報章 都是 簡稱 習近平 為 : 「習總」喎 !! \"\"
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140616/00176_131.html

http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20121211/00178_013.html

http://m.news.sina.com.hk/news/article/3373044/32/20140922

http://news.wenweipo.com/2012/12/11/IN1212110064.htm

.

作者: man6552000    時間: 2014-11-1 23:23
wu_peace 發表於 2014-11-1 23:15
哈哈 , 東方日報 、Sina新浪新聞、文匯報、星島日報 .... 等報章 都是 簡稱 習近平 為 : 「 ...

我都幫你搵到以下條link.
都係中國人講嘅忌諱.
呢個說法係網上面已經講咗好耐.

http://evchk.wikia.com/wiki/%E7%BF%92%E8%BF%91%E5%B9%B3

http://tieba.baidu.com/p/3320481428

http://media.people.com.cn/BIG5/n/2014/0616/c40606-25152125.html

以下條link俾你參考, 不過都係溫馨提示同溫故知新.

http://evchk.wikia.com/wiki/%E4%BA%94%E6%AF%9B%E9%BB%A8
作者: man6552000    時間: 2014-11-1 23:33
wu_peace 發表於 2014-11-1 01:08
哈哈 , 試問有誰敢拆掉 習總 的肖像 ?!

上次旺角拆關帝廟, 第二日陰差陽錯俾CCTVB影到7個警察打人,仲要係半夜袁花係屋企瞓緊覺.
係10月26日重建旺角關帝廟嘅時候有消防過去想阻止, 第二日有消防船出事.
有時d嘢真係好邪.
作者: wu_peace    時間: 2014-11-1 23:33
man6552000 發表於 2014-11-1 23:23
都係中國人講嘅忌諱.

哈哈 , 多謝 man6552000兄 的補充啦 !

古語有云 : 「人要放眼看世界 ..... 勿坐井觀天 ..... 才能與時並進呢 !!」

.

作者: man6552000    時間: 2014-11-1 23:45
wu_peace 發表於 2014-11-1 23:33
哈哈 , 多謝 man6552000兄 的補充啦 !  

古語有云 : 「人要放眼看世界 ..... 勿坐井觀天 .. ...

不要客氣.
其實只係一個稱謂, 呢個稱謂亦唔係錯; 係香港好多人, 甚至乎好多大陸人都係講.
作者: superman    時間: 2014-11-1 23:55
既然你哋唔介意習主席個名叫習總,咁我又點會介意你班雜種咁樣稱呼呢你班雜種咁樣係無錯噃!
作者: superman    時間: 2014-11-2 00:03
唔好介意我咁稱呼你哋你哋人多即係雜,我又尊重你哋好似No1所以叫總,加埋叫雜總不過叫雜種都係尊稱你哋都幾好聽吖
作者: nmp    時間: 2014-11-2 07:26
Xi jinping Brazil 2013.png現任
習近平
(61歲)
2012年11月15日就任
尊稱        總書記同志
官邸        北京市西城區中南海
提名者        中國共產黨中央委員會
任命者        中國共產黨中央委員會
任期        5年(沒有連任限制)
首任        陳獨秀(1925年)首設
胡耀邦(1982年)重設
設立        1925年 - 首次設置
1982年 - 恢復設置
網站        中國共產黨新聞網
中國共產黨中央委員會總書記,簡稱中共中央總書記或黨的總書記[1],是當前中國共產黨最高負責人職位的正式名稱,由中央委員會全體會議選出,負責召集中央政治局會議和政治局常委會會議,以及主持中央書記處工作[2]。按照中國共產黨章程,總書記必須從中共中央政治局常委中選出。總書記任期與中央委員會相同,五年一屆,但沒有規定連任次數。現任總書記習近平於2012年11月中共十八屆一中全會始擔任這一職務。

中央委員會總書記職務創立於1925年的第四次全國代表大會,在1945年第七次全國代表大會被中央委員會主席一職取代,1982年第十二次全國代表大會上重新設立。

作者: nmp    時間: 2014-11-2 08:49
現時的中央政治局常委由9人組成,佢哋分別係
排第一的中共總書記、國家主席、中央軍委主席胡錦濤
排第二的,是全國人大委員長吳邦國
排第三的,是國務院總理溫家寶
排第四的,是全國政協主席賈慶林
排第五的,係主管意識形態的李長春
排第六的,係主管港澳事務的國家副主席、中央軍委副主席習近平
排第七的,係常務副總理李克強
排第八的,係中紀委書記賀國強
排第九的,係中央政法書記周永康
作者: nmp    時間: 2014-11-2 08:54

揸住軍委權力先叫主席,
作者: wu_peace    時間: 2014-11-2 09:04

http://evchk.wikia.com/wiki/%E7%BF%92%E8%BF%91%E5%B9%B3

.

作者: hkvcdso    時間: 2014-11-2 09:27

本人愚見、

《共產黨宣言》是無產階級政黨(通常為共產黨)最基本、最重要的政治綱領之一。

無產者;是共同推有國家資源財產?共同分配使用、俗稱大鑊飯!

無階級;無階級者、就無高中低之分階級、正確稱呼為同志、回想50年代個個都是叫同志的、

委員會、書記、主席等職號、都是文件、公文上的稱呼、

官方報道是叫xxx書記同志的!市民簡稱叫同志或叫xxx書記同志的!

如果你單叫xxx書記是有階級分別?有階級分別就有思想不正確、有思想不正確、就要政治教育再學習、再被鬥爭?最高領導都是為人民服務的、為人民服務的就叫同志!

作者: lenlan    時間: 2014-11-2 14:31
wu_peace 發表於 2014-11-1 16:56

請你參閱一下國 ...

肯求證, 並多謝分享資料
作者: lenlan    時間: 2014-11-2 14:32
man6552000 發表於 2014-11-1 23:23
都係中國人講嘅忌諱.

多謝分享資料
作者: lenlan    時間: 2014-11-2 14:33
nmp 發表於 2014-11-2 08:54
揸住軍委權力先叫主席,

想請教, 其實現時軍權只集中在一人手上?
作者: lenlan    時間: 2014-11-2 14:34
hkvcdso 發表於 2014-11-2 09:27
本人愚見、

《共產黨宣言》是無產階級政黨(通常為共產黨)最基本、最重要的政治綱領之一。

佢地以前真係叫xxx同志喎, 就算鄧小平都一樣, 咁點解後來又改左?
作者: hkvcdso    時間: 2014-11-2 15:43
lenlan 發表於 2014-11-2 14:34
佢地以前真係叫xxx同志喎, 就算鄧小平都一樣, 咁點解後來又改左?

好簡單一句;共產黨已變質?

新中國的共產黨最純淨的、到中期已被有心人發展到門爭黨、當時言行舉止、講錯或講多一句、分分鐘、死在都唔知係物事、在當年代、梅艷芳的壞女孩、許冠文的歌都係禁歌?聽完要勞改的?

近期的共產黨已變為走資本主義的共產黨簡稱雜種黨{習總黨}
你知唔知近期、要廣東滅粵語就是一句雜種黨{習總黨}、請你用普通話說習總你說說下就知道個中原因?
你返大陸叫習總分分鐘拉你侮辱國家領導人坐返10年8年怨獄?
作者: man6552000    時間: 2014-11-2 20:07
hkvcdso 發表於 2014-11-2 15:43
好簡單一句;共產黨已變質?

新中國的共產黨最純淨的、到中期已被有心人發展到門爭黨、當時言行舉止、講 ...

認同.

另外, 主席, 同志 呢d title 而係大陸都好少人用.
唔知係唔係自 毛主席, 鄧小平同志 之後, 無人敢用.
作者: nmp    時間: 2014-11-3 18:42
lenlan 發表於 2014-11-2 14:33
想請教, 其實現時軍權只集中在一人手上?

http://www.epochtimes.com.hk/b5/14/11/3/200570.htm

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5