天羅地網

標題: 發哥籲學生應「返屋企諗清楚」 [打印本頁]

作者: moc    時間: 2014-10-31 20:18
標題: 發哥籲學生應「返屋企諗清楚」
博士同發哥英雄所見略同。
http://www.post852.com/%E7%99%BC ... %E9%A0%AD%E5%89%8D/

作者: andylee    時間: 2014-10-31 22:47
師兄, 無錯的, 學生思想太幼稚, 爭取任何事都不能太過份, 對民生做成太大影響, 對其他市民確實不公平

習主席是有能力之人, 中國及香港都會走向比較公正及公平的方向

不論發哥, 大學校長, 一些教勸撤離都是很合理的   不要太任勝  任勝是不能爭取到東西
作者: man6552000    時間: 2014-10-31 23:33
係某大討論區嘅網友同某網台節目主持講過, 到呢個時候仲未有任何成果(連小小都無), 之後亦好有可能會有秋後算帳, 而且將來亦都唔知會唔會再有咁多人出番嚟, 所以係無成果前唔會退. <---呢個有一部份示威人士嘅想法.
作者: superman    時間: 2014-10-31 23:37
發哥開聲都無用,小心俾人話親共!
而家我諗佢哋下一步想點,連佢哋自己都唔知!

作者: andylee    時間: 2014-10-31 23:39
man6552000 發表於 2014-10-31 23:33
係某大討論區嘅網友同某網台節目主持講過, 到呢個時候仲未有任何成果(連小小都無), 之後亦好有可能會有秋後 ...

師兄, 但中央政府也有難處  作為一個政府怕開左被脅逼既壞先例

學生有理想是好的, 但也不可能不理普通百姓的生活    一個月大家都不會太反感  但要是3個月, 6個月, 9個月, 1年?
作者: man6552000    時間: 2014-10-31 23:55
andylee 發表於 2014-10-31 23:39
師兄, 但中央政府也有難處  作為一個政府怕開左被脅逼既壞先例

學生有理想是好的, 但也不可能不理普通百 ...

學黃子華話齋 "呢個時候係用智", 點樣退場而退得靚仔, 仲可以keep 到條尾下次再嚟過.
呢一方面, 唔好俾人秋後算帳. <--- 老實講, 呢個要政府自己識做, 如果政府要認真做嘢, 好多示威人士一定走唔甩.

到底邊位智者有一條絶世好僑俾示威人士好落台之餘, 仲要攪得掂政府唔好跟得咁足.
作者: andylee    時間: 2014-11-1 00:16
man6552000 發表於 2014-10-31 23:55
學黃子華話齋 "呢個時候係用智", 點樣退場而退得靚仔, 仲可以keep 到條尾下次再嚟過.
呢一方面, 唔好俾 ...

有時我會咁睇, 兩車爭一條路, 你唔退我唔退一定撞

總有一方要讓  當然學生爭取既民主係希望將來政策比較公平  不再太傾向地產商  是好方向  但現實大家也知  要打倒地產霸權不是一朝一夕   爭取民主也一樣

我好同意你講  到依家是時候退  退得靚比最終爛晒會好很多

學生回去先學習  其他人先工作  亦給予中央政府時間  在一國之下  不可能不溝通  
作者: andylee    時間: 2014-11-1 00:18
man6552000 發表於 2014-10-31 23:55
呢一方面, 唔好俾 ...

落台唔係真係咁緊要啦, 等如溝女, 約唔到咪下次再約, 無話落唔到台架
作者: Lenix    時間: 2014-11-1 14:18
若非黑社會襲擊學生,警察肆意放走施襲者,加上一眾建制人士發表膠論,恐怕運動早已完場。

令此集會持續之人,並非學生,而是政府及一眾建制人士,尤其是葉劉及一眾土共狗匪,為爭風立威,上表效忠,連發諸多膠論,觸怒示威人士,助長民氣匯集,久久不散。

是故,佔領運動最大推手,並非外國勢力,而是親共勢力。
作者: kytsui    時間: 2014-11-1 14:21
無錯,檔野收左工,好多人少了個搵維穩費的收入,同埋政治油水的機會。
作者: superman    時間: 2014-11-1 18:12
泛民建制兩邊都有人收錢派錢,兩邊都大話連篇,兩邊都不知所謂!
但支持警隊同葉劉,唔支持視法治如無物嘅自私物體!

作者: man6552000    時間: 2014-11-1 23:11
andylee 發表於 2014-11-1 00:16
有時我會咁睇, 兩車爭一條路, 你唔退我唔退一定撞

總有一方要讓  當然學生爭取既民主係希望將來政策比較 ...

咁啱係高登見到以下條link, 講嘅係外蒙古學生90年爭取民主選舉成功過程.
有時d嘢都要講天時地利人和.

http://forum7.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=5477495

講到外蒙嘅情況,可能要請教一吓博士,希望佢可以係下次節目講吓.

作者: man6552000    時間: 2014-11-1 23:16
andylee 發表於 2014-11-1 00:18
落台唔係真係咁緊要啦, 等如溝女, 約唔到咪下次再約, 無話落唔到台架 ...

講開溝女, 唔係條條女; 你話約就約, 有d女會同你講"今次唔得閒,下次再約呀, bye bye"; 亦有d女會同你講"唔好意思, 今次唔得閒, 不如下星期六呀, 不過你最遲下星期一打個電話俾我約實喎".

呢d嘢係相對嘅, 都要人哋俾位你入.
作者: superman    時間: 2014-11-2 00:20
千祈唔好走瞓到死為止
作者: 張爺爺    時間: 2014-11-2 01:48

俺以為政府如能釋出善意, 即某月某日退場者, 既住不究, 應會多人返家. 現露出殺氣騰騰, 即焗砌也!

作者: andylee    時間: 2014-11-2 02:56
man6552000 發表於 2014-11-1 23:11
咁啱係高登見到以下條link, 講嘅係外蒙古學生90年爭取民主選舉成功過程.
有時d嘢都要講天時地利人和.

但我覺得退唔係一定錯  留亦不一定對

先退下來看看未嘗不可的   
作者: andylee    時間: 2014-11-2 02:57
man6552000 發表於 2014-11-1 23:16
講開溝女, 唔係條條女; 你話約就約, 有d女會同你講"今次唔得閒,下次再約呀, bye bye"; 亦有d女會同你講"唔 ...

依家6呎9吋 最唔想比位同學坐車車去旅遊嗨
作者: ericchan234    時間: 2014-11-2 08:09
Lenix 發表於 2014-11-1 14:18
若非黑社會襲擊學生,警察肆意放走施襲者,加上一眾建制人士發表膠論,恐怕運動早已完場。

令此集會持續之 ...

符合事实,由于共产党内斗故意令香港乱,所以这个问题应该由当权者自己解决,无权者瞎吵什么心呢?政府官员的人工,你有份分吗?
作者: superman    時間: 2014-11-2 12:59
又話好多主流民意同市民支持,又話要遍地開花,但結果只能龜縮旺角,金鐘同銅鑼灣!佔領其它地方就俾人當狗咁插到開花!D民意係咪三鬼子收美金作出嚟㗎,真係好懷疑?
作者: man6552000    時間: 2014-11-2 20:27
andylee 發表於 2014-11-2 02:56
但我覺得退唔係一定錯  留亦不一定對

先退下來看看未嘗不可的    ...

示威人士退與唔退, 你同我都 no say, 只可以睇事態發展.

所以我都講咗要有位智者俾條絶世好橋出嚟.
作者: man6552000    時間: 2014-11-2 20:30
andylee 發表於 2014-11-2 02:57
依家6呎9吋 最唔想比位同學坐車車去旅遊嗨

學博士話齋 689 疑似患上思覺失調, 佢諗咩同會做咩, 無人會知.
作者: andylee    時間: 2014-11-2 20:52
man6552000 發表於 2014-11-2 20:27
示威人士退與唔退, 你同我都 no say, 只可以睇事態發展.

所以我都講咗要有位智者俾條絶世好橋出嚟. ...

大學校長都唔係老土架, 始終安全最重要  而且"長期" (短期大家會接受到) 佔路真係要體諒某些人既苦處   而且國家咁多城市  現在香港自殘只係自己流血  自己香港損失  

好多野真係要時間  

作者: andylee    時間: 2014-11-2 20:52
man6552000 發表於 2014-11-2 20:30
學博士話齋 689 疑似患上思覺失調, 佢諗咩同會做咩, 無人會知.

呢樣野好難知了  可能去散下心心情會好D
作者: Stephen    時間: 2014-11-4 05:55
試想像吓~

有一日各佔領區所有人突然走Q曬,突然又出番黎示威,我做政府仲驚~

經過今次運動我唔相信D人走咗唔會再出番黎

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5