天羅地網

標題: 睡覺的秘訣:睡 5分鐘 = 睡了 6個鐘 [打印本頁]

作者: lenlan    時間: 2014-11-13 17:08
標題: 睡覺的秘訣:睡 5分鐘 = 睡了 6個鐘
http://www.monsterparent.com/blog/2014/11/04/%E7%9D%A1%E8%A6%BA%E8%A8%A3%E7%AB%85%E6%95%99%E4%BD%A0%E7%9D%A1%E4%BA%94%E5%88%86%E9%90%98%E7%AD%89%E6%96%BC%E5%85%AD%E9%90%98%E9%A0%AD%EF%BC%8C%E5%80%BC%E5%BE%97%E6%94%B6%E8%97%8F%E4%B8%80%E8%BC%A9/#.VGR0r2dRHVq

作者: stevie    時間: 2014-11-13 18:52
簡稱 子午(睡)覺.
郭博士說過, 南師說過.

作者: hkvcdso    時間: 2014-11-13 21:56
請問而家大陸工人重有無午睡的習慣?
我地香港真係、後知後覺人家一早已實行午睡?
作者: lenlan    時間: 2014-11-13 22:01
hkvcdso 發表於 2014-11-13 21:56
我地香港真係、後知後覺人家一早已實行午睡? ...

應該都有吧.
作者: hklam007    時間: 2014-11-13 22:07
大陸工人
作者: WGK    時間: 2014-11-16 08:50
多謝分享,我有朋友話訓左幾次子午覺係清醒左...
作者: wu_peace    時間: 2014-11-18 07:20
hkvcdso 發表於 2014-11-13 21:56
我地香港真係、後知後覺人家一早已實行午睡? ...

要視乎是否受僱於「良心企業」!  

還記得數年前曾接連發生有內地工人因難抵 每日工作超過 15 小時 而在工人宿舍內跳樓自殺的個案嗎 ?

當中包括了 「台資企業 ~~~ 富士康」......

.

作者: hkvcdso    時間: 2014-11-18 08:01
wu_peace 發表於 2014-11-18 07:20
要視乎是否受僱於「良心企業」!  

還記得數年前曾接連發生有內地工人因難抵 每日工作超過 15 小時[/bac ...

多謝妳給我溫故知新

貪心
背負拾多條人命、不義之財賺得多福德失得重多

富士康當年鬧得滿城風雨、有話風水靈異、血汗工廠、同一跳救全家?
後來請來高僧法師做法事都無補於事、最後改善工廠制道、才平息事件!
作者: hkvcdso    時間: 2014-11-18 08:02
貪心....

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5