天羅地網

標題: 有關博士對王維基的言論, 對博士徹底失望 [打印本頁]

作者: River    時間: 2013-10-19 20:37
作者: Alexng    時間: 2013-10-20 00:41

政府唔發牌俾王先生,王先生就好高調咁出嚟話香港人輸了公義!好似代表晒香港人咁、其實香港好多事都輸了公義啦、又唔見佢咁高調出嚟講話香港輸了公義!!王先生D手法我就唔多欣賞。我個人覺得係鏡頭前所見嘅都係一D假像!

作者: Alexng    時間: 2013-10-20 00:41
是成功還是失敗係一步之差,王先生係有智慧但無技巧呢,睇唔通對手和整個棋局,食左人哋雙車以為自己蠃硬,叻唔切、重鬼咁高調、捉棋都要睇對手係邊個先得㗎,行每一步都可以影響輸贏啊!好明顯捉錯棋路啦!!(純粹個人之見)!
作者: 天堂烏    時間: 2013-10-20 01:18
river兄

http://www.youtube.com/watch?v=FLA6UB5FH5c

有空睇睇毓民點評

有時睇幾個觀點, 一定會有幫助
作者: Quattro    時間: 2013-10-20 01:27
很多真實個案,買咗機票去美,加,英,澳旅行,簽證批好哂,酒店都訂埋,到咗步都可以被拒絕入境,仲即時遣返,唔使理由。這就是現實世界民主國家行使民主權力的遊戲規則,明未呀盲丙?

作者: Hanford    時間: 2013-10-20 08:19
無商人能超越政府訂下遊戲規則,電視業是國家塑造文化的工具,你可以嘗試去所謂的民主國家開電視台,政府話唔得就唔得,商人不能挑戰政府權威這是現實,建議樓主看看梅鐸在南澳剛接手家族的報紙是如何和政府妥協,梅鐸連自己的老朋友都要犧牲來保住家業.
作者: william001hk    時間: 2013-10-20 11:12

對整件事, 其實我都未能作出很詳細的分析.

但我只係想問現在好多香港人是在支持阿王維基先生呀....定係在反對個政府制度呢?

如果今次是有線或NOW其中一間出咗局....冇得玩....有冇咁多人話政府黑箱作業呢?

作者: River    時間: 2013-10-20 20:12
作者: River    時間: 2013-10-20 23:13
作者: soho888    時間: 2013-10-21 00:18

中國人整天在喊叫「創意」,有創意的人,必要有性格激情,而中國人社會仇視有稜角的人。這種民族,GDP增長靠盜版和抄襲,上天十分公平。
中國人自相猜疑、虛耗,自我鎮壓,對世界有好處,西方耶教文明獨大,從莫扎特到史匹堡,旁開坂本龍一和宮崎駿,好東西一生看不完,夠了,也好極了。   

所以有能力既中國人都走哂.....攞外國PASSPORT..
作者: Mcmankenneth    時間: 2013-10-21 08:41

To: River 一個出錢出力支持香港創意工業的企業家如一個行運的人在買屋, 買不到住不到香港呢一間凶宅, 係行運的表現

郭博士話過香港人應當此却. 因為香港人自私, 現實勢利, 短視膚淺井底, 漠不關心身邊及社會不公平現象, 燒到自己才有少許醒覺.行出來為他人爭取公正的人又有幾多個, 十二萬人中為他人抗議但自己又亳無利益的數目不太多

旦丁: 地獄中最熱的地方係留比黑白是非分明時但仍默不作聲明節保身的人=香港人

共業

作者: soho888    時間: 2013-10-21 10:22
Mcmankenneth 發表於 2013-10-21 08:41
To: River 一個出錢出力支持香港創意工業的企業家如一個行運的人在買屋, 買不到住不到香港呢一間凶宅, 係行 ...

禁即係個個自私自利LA!  

禁HK仲搞咩春野.....所有野只有錢,利益

普選<<< 自私自利<<< 你窮你既事.話之你訓街,餓死,病死...

法治<<< 自私自利<<< 學大陸??  收你樓,強姦你,車死你......關9我事???

雞蛋仔阿伯比人迫死.......WHO CARES??

你係未想HK變成禁先.................係就冇野講....."共業"...

作者: 晴仁    時間: 2013-10-21 11:25
一個出錢出力支持香港創意工業的企業家, 在一個黑箱作業的制度下死得不明不白 --其實大師父都出錢出力係到攪個私人網站  發表一D個人睇法 卻招來你閣下謾駡  都不明不白ga   
Wiki 出錢出力  又唔係為公益  點解硬捧成人民英雄
大C 父話佢on居 只係措詞上  你閣下回應他人貼也一樣破口大駡他人  ( 用一隻手指指人  卻有4隻手指指着自己啊)

一切都是講有冇後台中共喜唔喜歡---每個國家都有自己遊戲規則  難到閣下覺得美國就不以自身利益為大前題嘛!!  政治黑幕  外人有幾個真能知道實情
Wiki今次攞唔到牌  晴仁夠可以話係梁派被敵對派有心過一憧    HK就係有太多衝動派不問細情 為反而反  日反夜反  咁樣一個環境 點進步!!

晴仁相信大C父所言  不論對與否  一定比你閣下知多很多   要進步  還是虛心的多聽聽  多思考  (晴人無意駡戰  若閣下覺得冒犯  深感遺憾)

很喜歡聽大C父議 國事政事家庭事  談古說今 只是太多粗言  心靈凈土難免受罪  望大C父少用點粗言

作者: soho888    時間: 2013-10-21 11:41

每個國家都有自己遊戲規則......現在係阻住市場競爭問題....

同一標準用返博士身上.....日日話自己D 土地改變用途比人阻撓...

禁只係你唔夠4大財雄勢大JE!  話咩地政署/TOWN PLAN D 人 玩野 ????  官字兩個口.....大L哂 LOGIC....

你有本事未搞得掂LAW!  點解4大得.....

唔好DOUBLE STANDARD .....

得罪都要講.....
作者: Lifeisdrama    時間: 2013-10-21 11:49
我祗想知道在深水堔露宿者遭食環迫害事件中, 點解香港大眾市民咁冷感?
作者: soho888    時間: 2013-10-21 12:10
Lifeisdrama 發表於 2013-10-21 11:49
我祗想知道在深水堔露宿者遭食環迫害事件中, 點解香港大眾市民咁冷感?

人之常情............本身利益出發

當利益影響多數人,就變左公眾利益......

正如PHILIPPINES 人質事件...FREE TV LICENSE ...奶粉,郊野公園用地 <<<  就多人關注

深水堔露宿者,雞蛋仔阿伯<<<  只有同情心.....

自私自利係正常,問題程度去到邊.....
作者: 江上月    時間: 2013-10-21 13:20
TO:RIVER

不平人,你唔駛咁灰心,雖然你做唔到寵物被人收養,又做唔到超人個仔,你重有權揀去大陸同北朝鮮嘅共產社會生活,真係無計就去問吓十九才子點樣先可解決。

請問吓,好多人特登唔做嘢,碌爆卡玩破產後再攞綜援,侵蝕別人辛勞嘅成果,咁又算係邊一類嘅公平?

作者: River    時間: 2013-10-21 15:30
作者: ClementMo    時間: 2013-10-21 16:11
道理簡單到無可再簡單,牌照數量有限定,一定有人得到又有人出局,唔係阿甲就係阿乙,偷步投資係佢自己商業決定,自作聰明做埋D唔按常規o既出位決策,風險當然要自己承受,關政府咩事,唔通提早請人開工就一定要發牌俾你?如果呢個做法都計入考慮發牌條件,阿戊都識咁做啦,佢自己諗野黐線啫,憑咩以為政府要跟你想法。
唔發牌俾佢就唔合理咩?咁如果掉轉結果佢得左而對手失敗,咁又合唔合理?撐佢d人思想都係犯左呢個不當預設o既謬誤。

麻煩樓上下次開貼開一邊.

作者: soho888    時間: 2013-10-21 17:02

牌照數量有限定 ???? 邊份文件講過???  你搵出離...........

無上限發牌既報告就有....

現在係政府搬龍門....  居然有人認為合理.....

政府都冇信義, 仲話官字兩個口??? 連解釋都話行會保密???

hk想學大陸d文化.....要你生就生,死就死??

有日行政會議通過加你稅/差餉....你地都認為合理???? 因為官字兩個口. 連交代都唔洗...

作者: Mcmankenneth    時間: 2013-10-22 11:36
soho888 發表於 2013-10-21 17:02
牌照數量有限定 ???? 邊份文件講過???  你搵出離...........

無上限發牌既報告就有....

我意思唔係話呢單野合理丶而係話呢d唔合理結果係大家共業做成

中國人香港人主流文化都係跟紅頂白丶攀權附勢.博士之前有集叫中國人唔好太過崇拜權勢丶結果中國人咪自己制造暴君極權惡霸出黎,呢d咪共業

中國人香港人個個明節保身唔出聲怕野事丶咪愈來愈多唔公平的事出黎

Soho888 香港文化只出香港仔精神丶七百萬人中貪曽丶陳茂波丶英冇梁丶邱䕨華及更差劣的人版多的是啦丶有咩人咪有咪政府,比你坐到佢地個位丶可能你都同佢一樣做

一個唔團結又自私的民族,係冇資格講公平

今時有唔公平結果係大家有份做成丶大家就要醒覺丶從自己做好一點丶去改變呢個唔公平現象同社會文化

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5