設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: bingo23
打印 上一主題 下一主題

推廣兒童百科全書的建議

論壇元老

樓主
bingo23 發表於 2016-8-21 16:58
關於加插在學校課本內,以下這是實例。

打機與教育完美結合 (瑪麗) – StartupBeat

你要問下郭生點解唔搞電子書要用實體書
資訊載體對人體會有影響 (可參考Amusing Ourselves to Death)
陣間搞到D學校要求學生一人一手機/平板
出外省讀書D窮苦學生死多兩錢重

回復

論壇元老

沙發
bingo23 發表於 2016-8-25 17:05
百科全書的實體書要繼續推廣,但做事要因勢利導,才有功效。

中國幅員之大,因貧富城鄉差距,城市與鄉鎮 ...

「博士說明南傳佛學教我們不追求玄學空性,是觀察及知道眼前現象好清晰,每個現象有咩作用,有咩反射,要接受不逃避」

咁你有冇了解清楚個味患離, 有冇顧及學生嘅年齡同身體發育情況
有錢地區中學大學一人一機是常態嘅地方
唔洗勞煩郭生去食五蚊晏晝去送書
好似香港咁放上網任人免費DOWNLOAD就得

影象聲音同文字係唔同嘅媒體
當你選擇用影象/聲音, 你就唔可以傳遞要作複雜推演抽象思考嘅資訊/知識

唔同嘅媒體對人身體有唔同要求
你用聲音可以一邊行一邊聽一邊講, 你用文字就唔可以, 要身體比較安定, 要坐定企定

你再用手機向小學生推兒童百科全書
第一, 如果你想D學生成日睇, 咁佢條頸就提早收工, 好易後生累累就生骨剌, 睇西醫就準備食一世止痛藥
第二長期近距離對住強光, 對眼又係傷, 要再買D好嘅閱讀器

整打大佬同有賭博成份嘅GAME同細路推兒童百科全書
唔會有人讚成掛?
回復

論壇元老

板凳
bingo23 發表於 2016-8-26 17:02
說到口嗅,人的智慧及觀察力有差別。

請細心爬文,閱讀及理解我的理據。

你唔好一時好大喜功害左D後人就好
回復

論壇元老

地板

真係有機會令人爭相自發性學野同踢爆當中假知識嘅遊戲
都係遊戲性為主加插部分錯誤部分正確的知識

你睇無雙三國志個堆, 乜乜群俠傳
擺明車馬係會令人沈迷同荒廢學業嘅遊戲

調返轉以知識為主嘅遊戲推唔郁人去睇書
收場只會係冇人理

我覺得用遊戲推百科全書
用一隻openworld rpg game 有力過答問抽獎
仲要整到好靚, 玩就沈迷, 請病假都要係屋企玩
郭生最討厭個款
唔係唔洗諗
回復

論壇元老

你講口臭都唔知自己推緊乜野, 點解會咁大鑊呢?
稍為上YOUTUBE睇過人地點玩, 自己裝返隻嚟試
Classcraft 類似廿幾年前嘅RPG, 但再差D
唔係OPEN WORLD RPG嚟嫁
你唔信就自己虛心問下D曾經打開機嘅人

我講用OPEN WORLD RPG 但都唔會WORK
規模太大, 你一諗就要收購幾間公司/傾掂幾間公司聯手製作
仲要係國外公司, 中國唔會有
依家入到課室真係幫手教到野嘅GAME, 真係OPEN WORLD
有隻Minecraft EDU版, 但都係幫手教STEM 4門學科姐
本身係一隻有市場嘅遊戲
回復