設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: maharaja
打印 上一主題 下一主題

好人好事 -小小分享

8萬

論壇元老

謝君豪先生的梨花夢都重未睇,要抽時間先睇到.

但在網上找到以下呢套經典佢都有做到,
咁就真係估佢唔到噃.

竟然梁祝佢都有份演埋,

https://www.youtube.com/watch?v=_xKmDa0v9Js
回復

論壇元老

郭博士答客問之好人好事 ( 人民幣暴跌的背後 )  - 小小分享

說科學証明了因果,好人好事正念者健康幸福。

不期然想起了之前博士貼出來的泰國短視頻:

故事說小孩子偷藥給母親,賣麵的小老闆幫了小孩。小孩長大成為醫生,

救回老闆一命。

因果看不見,不能猜,但永遠準磪無誤。

再重溫一次。

< 短短3分鐘卻如此感人 >

https://www.youtube.com/watch?v=vajYrYy1glU

儘管現代人質素下降未能附合  "菩提道次第論 " 最低要求,甚至連搵食都好辛苦,

大事做不了或只可打份工,能力智慧福德不具足,那麼就由低做起啦,總之知道條路是

對的,不退心的去做便好了。  

分享以下視頻,縱然是社會裡的小人物,  也可以給別人或其他眾生帶來幸福。

《 善的力量,尋找另一種幸福 》

https://www.youtube.com/watch?v=qzJ-zMHxrm8

回復

金牌會員

同學集體意識未提高到智慧層面,要由搵食階段重新上路,令人感覺意外,無可奈何,只好欣然接受。  

愚者妄自揣測智者心思屬於一種魯莽行為,還可能沒有標準答案,自作聰明者自討沒趣,吾明請發問。  
回復

8萬

論壇元老

昨天未聽今集之前,聽了朋友說宋楚瑜的一段往事。

就是李登輝睡衣會見宋楚瑜的舊聞。
聽完之後,真係幾兩睇。
好方面睇,宋先生真係好忍得。

如果佢形象工程做得好,一鋪返哂黎的話。
咁台灣真係有運行。
所以都幾睇天時地利人和。

對台灣環境各樣係有莫名奇妙好感,只係佢電視節目會悶親我。
但其實心裏面,最想係台灣同香港接通到,一個鐘就可以到的話,我會去選擇走去台灣買樓,而唔會返國內。
所以,如果博士比意見台灣人,請佢哋開發個小香港區比香港人。等我哋都搬定啲中華文化過去。

回復

論壇元老

好人好事 ( 宋楚瑜若做總統 , 台灣有運行 )  -  小小分享

有幾點自己很值得好好留心學習。

在國家發展之進程中,千萬以 '不帶來破壞性為要 ',這個很重要。中國是一個好例子,粗疏急速的發展下,
帶來的問題更大。維持正常運作不帶破壞,遁序漸進,瞻前顧後,穩打穩紮,慢也會成事。

另外香港被割讓給英國,後來竟成為中國的逃生門。現在的台灣保持現狀,也有可能是中國的 "活門" 。這個思維非常具策略性。值得學習運用。

"宇宙十二法則" 每天都看一看提醒自己 "跟住行"。會得舒服。

Bill Gates 金玉良言則不同時間看都有不同感受!

回復

論壇元老

治大國如烹小鮮,此言不虛
我哋第一次聽證道歌,就諗住背識佢,但博士話唔駛記,當遇到問題,突然彈起一句説話即對你有幫助,博士咁講可謂意在弦外,其目的叫我哋唔好刻舟救劍
回復

金牌會員

https://www.youtube.com/watch?v=Ow9bxnk8xoY

郭兆明博士 - 佛學 - 慧觀緣起

在找資料的同時.重温了以上博士講過的慧觀緣起.
由以往自己幻想的觀察力,到現在開始意會到咩叫宇宙本體的觀察力.

另外就係,慧觀無我.
一路睇,就一路思考返,
現在的想法同以往有大不同.

值得網友再睇一次,尤其有修讀時空識班的,
更要細味一下.
回復

金牌會員

話說果日坐向萬褔聽講.
當博士講到話,唔鐘意做生意,
但買玉石放向到愈黎愈貴的時侯,

特然個腦海中,出現一個好清晣的畫面,
係一把玉石做的刀,當時唔夠膽講出黎,
如果問攞玉石做刀,好似好浪費又好戇居.

諗來諗去,都唔明做咩個腦會彈個咁架訊號出黎,
點知剛剛睇客途秋恨就發現到以下連結,\
兩年前真係得個聽字,完全唔明,
家下聽返,完全係嚇到彈起.
其中提及的劍不離身,我長時間係有一把短劍跟手的.

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士 談「形意拳」、「玉女劍法」」 - https://youtu.be/FYdiAhxemHg

大過cutter少少大細

大過cutter少少大細

回復

論壇元老

好人好事 ( 大陸經濟會崩盤 )  -  小小分享

東方自古有 "精神健康" 的學問,西方近代才關注。
如節目中郭博士介紹一書 "情緒分子" 值得細閱。
記得以前亦看過一書說精神的安穩和修行能治癒疾病。大家如有興趣可以分享下。

佛陀的女兒:蒂帕嬤
DIPA MA: The Life and Legacy of a Buddhist Master

所以博士常常在 "長者生日會"教長者放下,心靈健康是大良藥。

還有在節目中一再強調,示例什麼是  "大陸文化"  實在好恐怖和令人無言,帶來極多
社會不明所以的問題,實屬世界罕見。正正就係此等文化之難攪, 博士就更加要投放多
些心力給她。實屬世間難行之事。
回復

8萬

論壇元老

今集星期美點,有六國大封相。

昨晚有點時間,所以坐低睇一睇。
觀後感是,由八仙賀壽到正場蘇秦封相的戲份。

和平日看電影電視的造形有大不同。
完全是藝術意境的表達。唱詞少。
純綷靠各老倌的功架,交代故事。

版本是無線自家制作,有旁述講解,唔難明。
可以知道掌故,佈局,重有好多唔講唔知的戲班文化。

值得細心嘆住茶睇。
回復