設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: CarmenNg
打印 上一主題 下一主題

雨傘: 1) 圍毆三休班警 2) 真普選新定義

1萬

論壇元老

10月17日
Steve Yuen 分享了 SauWai Chan 的近況更新。48分鐘.快!!!

回復

1萬

論壇元老

香港人都有唔少明事理嘅!

畢名
(以下內容,純粹筆錄,冇加任何內容。)

剛開完會坐的士回家,同事在車上談到7名警察事件,誰料,司機突然黎料!

其中一番話,真係做得的士司機耐先睇得透!

⋯⋯司機先講:“反黑咪有牌爛仔,你睇嗰個人身上一個個圈D傷係點做成?”

我答:“警棍尾?”

司機禮貌回答:“都可以既,不過我就話係差佬身上嗰個小電筒似啲囉。”

我轉話題問:“司機,近排生意有冇影響?”

司機高八度:“有! 點會冇?”

我問:“咁幾大影響?”

司機答:“你話沙士影響大,定而家? 我沙士都捱過,而家算D咩? 我支持架!”

我愕然,隨之靜待他下一句說話。

司機說:“D人成日話中央俾飯你食,你係咪豬啊? 定係條金魚? 飯來就食,冇晒思想! 自由行係中央俾你,但沙士呢? 都係中央俾你! 係因為沙士,我地先出現自由行,而家D人仲記唔記得沙士邊D醫生犧牲? 幾多人死左? 點解會死? 咪中央隱瞞囉! 自由行…… 有邊D人受益? 咪食少啲囉! ”

我問:“咁嗰廿架的士出來話冇生意喎!”

司機大聲道:“你睇下嗰班人架架車都有幾部電話call機,佢地哩D車有錢就做,我呢,多多錢都唔接你!”

我再愕然,原來係咁! (怪自己太唔注重細節)

司機再講:“個政府而家好好咩? 佢得左耳聽到嘢,右耳聾架! 咪聽晒左派話囉! 如果唔係咁,今日會搞成咁? 嗰個譚X宗,我叫佢棺材宗架,我見親佢就罵,你唔覺佢個樣成塊四方板咩?”

我忍俊不禁。

司機欲罷不能:“你班民賤聯話我會投票俾右翼(保護司機係邊個唔開名啦),我話你知我係右派民主派唔係右翼,不過你再咁搞落去就全香港變右翼,香港人你越打壓佢越反抗!”

我第一次,用沉默來回應。

沉默代表贊同。

司機,你比好多讀得書多,賺得錢多既人更明白事理,做人更透徹公義。

回復

1萬

論壇元老

中大學生報 - Chinese University Student Press

【即時新聞】李偲嫣敗走馬料水,中大人Dem Beat爭普選

李偲嫣與一眾藍絲帶支持者來臨中大,二百多名的中大同學到四條柱歡迎,場面墟冚。李偲嫣先在眾人面前宣讀公開信,要求中大處分發起佔領運動的教職員陳健民。同學本打算先讓她發言。無奈李偲嫣的發言實在太過冗長,同學就舉起「停止搗亂,否則Dem Beat」的警告牌,繼而開始Dem Beat,Beat詞中有提到「我要真普選」的訴求。

學生聲勢浩大,藍絲帶一行人只好撤退。離開前,李偲嫣怒斥「中文大學的學生都是搞事的人」,同學隨即揮手歡送眾人。
回復

1萬

論壇元老

轉貼:15/10/14 巿民在龍和道示威時被黑警虐打
Ken Pang
現場毆打篇
2014年10月15日,可以說是香港警隊黑歷史的一天.
我是45名被捕人士之一, 本來我打算沉默, 但這兩晚不斷被腦海中的片段從夢中驚醒; 每天以淚洗面, 我決定站出來為大家呈現真相. 儘管公開身分可能會為我帶來不良後果, 我也無悔, 因為這一刻我們除了尊嚴便什麼也沒有. 若我仍龜縮, 實在枉為人師!

於2⋯⋯014年10月15日晚上, 我於龍和道嘗試保護其他學生及在場人士, 因為較早前收到消息警方已動用胡椒噴霧, 所以我不斷勸喻無雨傘及保護衣物的學生離開及退後. 其間我自己和少數持傘人士則不自覺地站在較前的位置. 我手上只有一把長度約25cm的小型縮骨傘子而無任何武器. 在打開傘子企圖保護我背後學生的瞬間, 一大班穿著反光衣疑似軍裝警員的人士已手持圓盾極有組織且迅速地向我們衝來. 他們在沒有警誡下於電光火石間以圓盾把我的雨傘一下子壓至變形, 緊隨而來的有另一軍裝警員以圓盾的邊緣用極大力道攻擊我左前臂, 幸好站在我旁邊的雨傘人士及時縮手否則他的手指也勢必被壓斷. 幾乎同一時間, 警員牢牢的抓著我的左前臂, 狠狠把我掟離其他群眾, 之後數名警員極有默契地把我隔開. 一警員先抓著我的辮子, 使我的頭自然的向後仰, 不能目視他們的警員編號. 同時間數名警員圍著我以拳頭向我身上多處猛烈攻擊, 期間我的辮子及部份頭髮也因衝力而被抓脫. 之後其中一名警員把我的眼罩抓脫並順勢以拳頭攻我左眼, 幸好自然反應下我稍則頭部才不致被爆眼, 但眼角仍被擦傷.

之後他們把我推倒在地, 一名警員用極強力道屈我左手手腕而導至我左手受傷並把我整個人反轉. 其間這數名警員從沒停止過對我拳打腳踢. 而且他們一邊壓著我來打一邊大聲嚷著: ”咪撚陏呀! 仲陏? 仲反抗?”, 但我根本絲毫不能動彈, 所以回應道: “亞sir, 我被係你們幾個壓住, 點陏呀?” (事後我向律師了解, 他說因為很多警員會現場錄音, 所以經常會捏造一些不存在的對白.) 之後他們便把我雙手反向背後及上索帶, 再把拉我進隧道及交給一名CID(編號12126)把我正式拘捕. CID為我拍照後便我帶上旅遊巴跟其他被捕人士一起. (我要強調一點: 這名CID很有禮且友善的對待我, 對我采取不合法暴力的只是之前的軍裝警員們.)

以下是我的驗傷細節: (註: 這是我於10月16日自掏銀包的到私家醫生驗傷的, 因為拘留期間警方以某些方法使我們不易履行此權利, 事實上45名被捕人士中只有10位可到醫院驗傷. 跟官方公佈沒有人受傷絕對是兩碼子的事! 這容後會在羈留篇作交代)

Left wrist soft tissue injury
Back of right hand linear abrasion
Back of right hand infection
Left shoulder abrasion with tenderness
Low back tenderness
Right neck abrasion
Left side of head abrasion
Both knees tenderness.

歡迎廣傳, 讓更多人知悉真相!

回復

1萬

論壇元老

台港民主連線
【美國FOX著名外國戰地女記者被捕】
一位外國女記者被拘捕。
[著名戰地女記者Paula Bronstein在採訪旺角衝突期間,被一名司機投訴她站在其車上,現場警員把她帶走,記者亦聽到,警員稱會帶她上警車調查,但未知最後處理如何。

她在晚上採訪旺角衝突時,懷疑站在一輛私家車上,私家車司機向在場警員投訴。處理投訴的兩⋯⋯名女警員指,女記者沒有對私家車造成損毀,但基於有人投訴,會將她帶上警車調查。

Paula Bronstein現時效力於著名圖片通訊社Getty Image,她曾往阿富汗、克什米爾等地採訪,獲不少獎項。(明報)]

Paula Bronstein is an award-winning photojournalist who entered the profession in 1982 in Providence, Rhode Island.Now based in Bangkok where she works for Getty Images, she was a nominated finalist for the Breaking News Pulitzer Prize in April 2011
今次又再揚威海外了!

回復

1萬

論壇元老

【開傘恥笑】

物浦球迷自製寫有「強烈譴責譚耀宗侮辱You'll never walk alone」、「香港人你們永遠不會獨行」字句的橫額,到場懸掛。

球迷為痰罐引用此句來鼓勵警隊是「離晒譜」,指對球迷是侮辱,球迷稱自己亦偶有留守金鐘,議員失言更激發他憤怒,會繼續堅持爭取真普選目標。

(傘評)
痰罐中勢估唔到會引來利物浦球迷強力反彈,
呢啲咪叫「自已攞嚟賤」,垃圾異員痰罐~!!!

回復

1萬

論壇元老

SocREC 社會記錄頻道
【警方不理危險 強迫巴士前行 以驅散示威者】

有巴士職員向小記報料,他於對講機上聽到於現場的同事「爆機」, 指警方不理危險,施壓逼巴士行西洋菜街,用巴士驅趕行車路面人群。記者:白影 圖:波浪滲
回復

1萬

論壇元老

Sherly Hea 分享了 C9News 的近況更新。21分鐘.C9News
C9News 2014.10.17

輯錄 : 文字訊
來源 : 926 平民在政總現場

⋯⋯[22:50] 新之城外極大批警察

[22:48] 大批警察走上朗豪坊部署行動

[22:46] 快富街有警犬,真係警犬

[22:41] 上海街交界, 警察沒警告下就噴椒, 有伯伯中椒

[22:43] 上海街出黃旗, 前後三架警車在砵蘭街往朗豪坊方向走

[22:30] 上海街交界警方施放胡椒噴霧

[22:35] 大量警力前往上海街亞皆老街街增援

[22:40] 上海街交界再出紅旗

回復

1萬

論壇元老

25分鐘前

Anonymous Asia
最新指示:
旺角會開吹涙彈
已指示可以使用
請準備!

20分鐘 · Kings Park
山東街約 300只警犬往已佔領的登打士街方向進發

1 小時

【2014-10-17 雨傘革命.佔領街道】彌敦道衝突 警多次施放胡椒噴霧
彌敦道南行線示威者與警方推撞期間,警員多次向示威者施放胡椒噴霧,情況混亂。

回復

1萬

論壇元老

Steven Ng
[公民覺醒]

今日一起身,見到阿媽睇緊now新聞台,然後自己識得自動自覺轉去直播台睇立法會會議,以前我咁做嘅話佢肯肯定會同我講「睇埋哂呢啲無聊嘢做咩啫」、「關你咩事,你有份參選咩」
今日,當佢睇到建制派議員話有警察好耐無返過屋企,佢就話「_你老味你都on9嘅,同梁振英講啦,叫佢出嚟搞返掂佢囉」

鏡頭影住黎棟國,零秒猶豫⋯⋯,「咦乜你喺到啊!以為你死咗添!搵嚟搵去都唔見你,我以為你驚啊」
謝偉俊講完嘢,「佢喺到up乜嘢啊?佢知唔知自己講咗咩㗎? 邊個選佢㗎? 」

我可以好負責任咁講,阿媽之前的確係港豬嚟,立法會畀佢嘅印象只係得長毛搞事,呢個運動一開始都認為係啲學生衝動搞事,即使我重申多幾多次呢個運動嘅目的,佢都係唔明。
但自從佢有一次忍唔住自己去咗金鐘睇,相信對佢嚟講係一個好大嘅震撼。由質疑我去留守,到佢自己晚晚睇住集會直播、對住電視喺咁屌個班仲為暴力護航嘅人、開始了解到政治係關佢事嘅時候,我真係睇到呢個運動嘅遍地開花。

可能佢仲未好知公民提名係咩一回事,但至少佢而家相信,為香港好嘅人,係需要支持呢件事。

回復