設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 7185|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

發哥籲學生應「返屋企諗清楚」

金牌會員

樓主
博士同發哥英雄所見略同。
http://www.post852.com/%E7%99%BC ... %E9%A0%AD%E5%89%8D/
回復

中級會員

沙發
師兄, 無錯的, 學生思想太幼稚, 爭取任何事都不能太過份, 對民生做成太大影響, 對其他市民確實不公平

習主席是有能力之人, 中國及香港都會走向比較公正及公平的方向

不論發哥, 大學校長, 一些教勸撤離都是很合理的   不要太任勝  任勝是不能爭取到東西
回復

金牌會員

板凳
係某大討論區嘅網友同某網台節目主持講過, 到呢個時候仲未有任何成果(連小小都無), 之後亦好有可能會有秋後算帳, 而且將來亦都唔知會唔會再有咁多人出番嚟, 所以係無成果前唔會退. <---呢個有一部份示威人士嘅想法.
回復

金牌會員

地板
發哥開聲都無用,小心俾人話親共!
而家我諗佢哋下一步想點,連佢哋自己都唔知!
回復

中級會員

man6552000 發表於 2014-10-31 23:33
係某大討論區嘅網友同某網台節目主持講過, 到呢個時候仲未有任何成果(連小小都無), 之後亦好有可能會有秋後 ...

師兄, 但中央政府也有難處  作為一個政府怕開左被脅逼既壞先例

學生有理想是好的, 但也不可能不理普通百姓的生活    一個月大家都不會太反感  但要是3個月, 6個月, 9個月, 1年?
回復

金牌會員

andylee 發表於 2014-10-31 23:39
師兄, 但中央政府也有難處  作為一個政府怕開左被脅逼既壞先例

學生有理想是好的, 但也不可能不理普通百 ...

學黃子華話齋 "呢個時候係用智", 點樣退場而退得靚仔, 仲可以keep 到條尾下次再嚟過.
呢一方面, 唔好俾人秋後算帳. <--- 老實講, 呢個要政府自己識做, 如果政府要認真做嘢, 好多示威人士一定走唔甩.

到底邊位智者有一條絶世好僑俾示威人士好落台之餘, 仲要攪得掂政府唔好跟得咁足.
回復

中級會員

man6552000 發表於 2014-10-31 23:55
學黃子華話齋 "呢個時候係用智", 點樣退場而退得靚仔, 仲可以keep 到條尾下次再嚟過.
呢一方面, 唔好俾 ...

有時我會咁睇, 兩車爭一條路, 你唔退我唔退一定撞

總有一方要讓  當然學生爭取既民主係希望將來政策比較公平  不再太傾向地產商  是好方向  但現實大家也知  要打倒地產霸權不是一朝一夕   爭取民主也一樣

我好同意你講  到依家是時候退  退得靚比最終爛晒會好很多

學生回去先學習  其他人先工作  亦給予中央政府時間  在一國之下  不可能不溝通  
回復

中級會員

man6552000 發表於 2014-10-31 23:55
呢一方面, 唔好俾 ...

落台唔係真係咁緊要啦, 等如溝女, 約唔到咪下次再約, 無話落唔到台架
回復

中級會員

若非黑社會襲擊學生,警察肆意放走施襲者,加上一眾建制人士發表膠論,恐怕運動早已完場。

令此集會持續之人,並非學生,而是政府及一眾建制人士,尤其是葉劉及一眾土共狗匪,為爭風立威,上表效忠,連發諸多膠論,觸怒示威人士,助長民氣匯集,久久不散。

是故,佔領運動最大推手,並非外國勢力,而是親共勢力。
回復

金牌會員

無錯,檔野收左工,好多人少了個搵維穩費的收入,同埋政治油水的機會。
回復