設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2207|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

官媒大讚:政協成龍愛國論反佔中:沒有強的國,哪有...

論壇元老

樓主

成龍說他急了,他急甚麼?急個仔祖名被判幾多年?

唔係,而係佢好擔心,香港會因為今次呢場雨傘革命而損失3500億……唔使擔心,有學者已經回應咗拋出3500億數據嗰位學者所言——「無厘頭」。(新聞連結: http://bit.ly/1C4olot )

成龍家陣唔急自己個仔,反而急香港前途,真係先天下之憂而憂,難得佢仲有心情唱歌:「《國家》的歌詞裏說『沒有强的國,哪有富的家』,

我願意與大家一起努力,回歸理性,面對未來,愛我們的國家,愛我們的香港。」又係有聲post!

不過好多報道都話,祖名點解身陷囹圄解救不得,都係因為老竇成龍一向係「江派」人士,o依家習近平上場,上面官場權鬥不絕不是什麼新鮮事,作為「江派」嘅成龍,想出手都唔知從何入手。

■成龍在網上就雨傘革命留言也以國家為先

不過,今日有轉機啦,今日一個叫「環球網」嘅網頁,網民話佢係中共喉舌報「環球時報」嘅網頁,入面嘅特約評論員王德華就寫文大讚成龍。

文章一開始就大讚成龍:「在大是大非面前,成龍頭腦無疑是清醒的。他在正確的時間,說了正確的話。」然後又幫成龍講好話:

「也有不少人在網上『黑成龍』,罵他是『一個道貌岸然的偽君』、『偽公眾人物』等等。更有甚者,拿成龍的兒子說事。有人陰陽怪氣地說,

『成龍大哥,你兒子還好吧?』,等於拿刀子捅成龍的心窩。還有的陰謀論重重,『成龍為兒子吸毒事件做政治交易』,『這是在救兒子啊,同情理解』等等。

「成龍並不完美,他確實教子無方。但是人非聖賢,誰能無過?他發表愛國言論,和他的兒子有什麼關係?他兒子成年了,自己的事自己負責,畢竟不是

成龍拿著毒品塞給兒子讓他吸的。成龍作為一個香港人,看香港蒙受損失著急,呼籲回歸理性有錯嗎?」

然後,呢篇評論再出現曝光率最高的一個論調: 西方勢力背後操控,文章是咁的:

「越來越多的證據表明,香港的『佔中』活動背後有美國人的影子。在中美經濟總量越來越接近時,最近又有報告稱中國今年經濟總量超過美國。

美國人坐不住了。9日,美國21名參議員致信奧巴馬,慫恿其插手『佔領中環』,跳出來干涉中國內政。其目的就是干擾中國改革開放進程,阻止中國經濟

發展,繼續當他的世界老大『一百年』。」

文章仲話:「英雄不問出身,愛國不分先後,『成大哥,愛國愛港永遠都沒錯』!」成龍睇完之後,唔知係咪見到一線曙光呢?

回復

金牌會員

沙發
而家示威既人士唔理性, 唔面對未來, 唔愛國家, 唔愛香港?

佢都係攪掂自己個仔單嘢先啦.

佢會唔會最尾拋一句"中國人係要管的"!
回復

金牌會員

板凳
佢都SHORT左,愛國是不是不可以要求一個公平的制度先?條友又走出來陷共產黨於不義。
回復

論壇元老

地板
成龍個仔要不要管先?
回復

金牌會員

無成虫及虫仔, 中國更美好呀, 屌

回復