天羅地網

標題: 告之以急,而觀其智。時間於智慧之間有什麽關係呢 [打印本頁]

作者: alexwush    時間: 2017-3-7 18:02
標題: 告之以急,而觀其智。時間於智慧之間有什麽關係呢
博士可否開示突破咗時間是否就係智慧呢

作者: 容燥兒    時間: 2017-3-7 18:19

好似唔等同。

突破時間,可以係智慧一部份。
但唔代表呢個就係智慧的全部。

多謝alexwush網友的提問

作者: 容燥兒    時間: 2017-3-7 18:21
相信去到有智慧的時侯,睇時間的觀念。

就和世俗人不同。
應該就係無分過去,現在,將來。

作者: alexwush    時間: 2017-3-7 18:28

To 容燥兒
冇錯心經都係咁講 Screenshot_2017-03-07-12-11-51.png
作者: alexwush    時間: 2017-3-7 18:32
其中有是空法,非過去,非末來,非現在
作者: 容燥兒    時間: 2017-3-7 18:36
以前睇過無留意同比較。

發現上面鳩摩大師,的(是空,,,,,,非現在)

成段刪除了??

作者: 容燥兒    時間: 2017-3-7 18:37
多謝alexwush網友分享

作者: chrisX9    時間: 2017-3-7 18:49
講得黎,蚊都訓。時間用黎表示人在逆境時智慧差別的一個重要指標。    
作者: alexwush    時間: 2017-3-7 19:24

心經講嘅係心靈世界嘅時間,並非物理方面,而時間係思想嘅產物,亦係恐懼嘅根源必須去除
作者: 容燥兒    時間: 2017-3-7 20:03
alexwush 網友.你講的意境已經超過咗一般人認知了,

就算你話比佢哋聽,佢地其實都係無大無老過.

但個軀殼,又有白頭髮,又有魚尾紋.
無人會信的.

因為個個都係比外境拖住走嘛.

作者: 金帛豪豪    時間: 2017-3-8 11:06
alexwush 發表於 2017-3-7 18:28
To 容燥兒
冇錯心經都係咁講

江湖心經

和平行先

作者: wongs    時間: 2017-3-8 14:44

人急智生,

面臨危急時刻,有荷爾蒙瞬間從人體內大量釋出。迫使人在腦內的資料庫存找尋應對方法。

作者: alexwush    時間: 2017-3-8 15:24

to:wongs
相信你都聽過司馬光砸缸,望梅止渴等故事,佢哋都係即刻解決問題,並非從資料庫揾料,你講嘅係世間嘅知識,唔係智慧
作者: alexwush    時間: 2017-3-8 15:32
司馬光「砸缸救小孩」的機智

字級: 大  中  小      友善列印
【文 / 課程及教學研究中心副研究員 葉家棟】

西元1026年(宋真宗年間),有位小朋友叫司馬光,十分聰明。有一天,他跟小朋友們一起玩捉迷藏,有一位小朋友爬到假山上,結果不小心摔了下來,正好摔到大水缸中。水缸又高又大,小孩很快就會被淹死。別的小朋友有的嚇哭了,有的嚇跑了。這時候,司馬光急中生智,抱起地上一塊大石頭,用力向水缸砸去,水缸破開了,水嘩嘩的流了出來,缸中的小孩得救了。司馬光機智勇敢的舉動,受到了大家誇獎。
作者: wongs    時間: 2017-3-8 18:20

是否有這樣的變遷 ?

危急關頭 = 沒有時間
沒有時間 = 將要失去自己
沒有自己 = 回歸大宇宙

從大宇宙取得智慧方法去解決即時危急 ?

作者: alexwush    時間: 2017-3-8 20:04
空不異水缸,水缸不異空,空不了係我哋嘅知識同經驗。問題係我哋能唔能夠將讀過嘅書同記憶忘記,先可以有一個全新嘅眼光睇一件事(或者叫照見較合適)
作者: wwkin    時間: 2017-3-9 18:30
釋迦哲理是什麼 佛陀死後還存在嗎?                           

作者: Yanhay    時間: 2017-3-9 19:00
謝謝。

作者: Yanhay    時間: 2017-3-9 19:02

也想知道突破時間與智慧的必然關係。。。
又,人進入夢境算不算突破時空?
作者: 容燥兒    時間: 2017-3-9 22:23
有個網友果日同我講笑咁講。
話發現咗突破時空咁話

就係坐車太累,恰一恰。
巳經發現醒咗係十分鐘後嘅事。

比佢吹賬。

作者: yc_ray    時間: 2017-3-10 10:44
容燥兒 發表於 2017-3-9 22:23
有個網友果日同我講笑咁講。
話發現咗突破時空咁話

係早上起床望下個鍾好似仲可以恰多2分鐘,
誰知眼一合一張後以為係2分鐘。點知已經2個鍾。

時間同智慧係有關係的。記得睇《模仿遊戲》。圖靈話,人類要破解呢組CODE。要2萬年時間。相對如果機器運作。只係需要20分鐘。
眾所周知,電腦比人腦的運算速度要快。故其相對的就超越佐時間。

作者: WilliamChan    時間: 2017-3-10 11:35
西方管理學都講 Just on Time (JOT)
作者: 容燥兒    時間: 2017-3-10 11:48
睇返潛行空間的故事中。

每一層夢都比上一層夢的時間,就慢幾倍。
當然以上係電影橋段。

但都值得用黎思考下的。

作者: chriswong    時間: 2017-3-10 15:47
個人覺得時間在運行時只是一條直線,但哩條直線喺靠現在嘅心去選擇行邊條直線,每條線有不同嘅果,概念上好似樹形圖咁。
而智慧就存在於行之前嘅決定,智慧裡嘅緣起就喺觀察到現在嘅因及未來嘅果,千變萬化嘅組合。

而心經在出世間而言,個人覺得喺講俾啲修到不來果位嘅菩薩們,進階修涅槃果位嘅心法。
作者: 漢賢    時間: 2017-3-10 16:42
時間係咪存在呢個問題,佛陀好似無答,有個大師叫奧修就話每刻都包含了過去現在同將來,個人偏向愛恩斯坦所講時間都係relative,時間視乎你你心裡所設定既reference point,過馬路時你每刻都在留意在等轉燈,好似好耐,但你計吓時,其實可能只係過咗一分鐘,但我地覺得好耐,專心做野既時候,時間又過得好快,就有啲似唯心所現掛,或者只是存在既side effect
作者: ppeter12345    時間: 2017-3-15 10:16
有同感
睡了會穿過時空
因為有些人發夢會到未來
以上只作參考
作者: ppeter12345    時間: 2017-3-15 10:38
第二例子是
蘇美以前做研究用眺視探軍程
請多多指教
有没有人知
經上有所記
有時輪金剛的人
作者: 漢賢    時間: 2017-3-17 17:35
漢賢 發表於 2017-3-10 16:42
時間係咪存在呢個問題,佛陀好似無答,有個大師叫奧修就話每刻都包含了過去現在同將來,個人偏向愛恩斯坦所 ...

再補充一下,這些不算智慧

會珍惜善用時間的才算智慧,我不算是很珍惜時間的人
作者: alexwush    時間: 2017-3-17 17:56
to:漢賢
珍惜時間,點樣做,快樂嘅時候,你想佢漫d,痛苦就想佢快d過去
作者: ppeter12345    時間: 2017-3-18 03:26
心鏡時鐘
作者: 漢賢    時間: 2017-3-18 04:50
alexwush 發表於 2017-3-17 17:56
to:漢賢
珍惜時間,點樣做,快樂嘅時候,你想佢漫d,痛苦就想佢快d過去

視乎情況
菩薩都以念念眾生為主
世人就以加強貪嗔癡為主
作者: lamkamkeong    時間: 2017-3-28 11:41
看完師兄們之對答,我頓然静了下來,覺得眼耳鼻舌身意的感受很假,外在好虚幻,感謝師兄們開示
作者: 容燥兒    時間: 2017-3-28 11:52
啱啱醒起做咗啲蠢嘢。

幾日前之嘛。

如果可以依家嘅我,返到去早幾日就好啦。

電視劇拍到爛哂橋,現實都做唔到。
真係得不到,永遠是最美麗?

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5