天羅地網

標題: 博士提出所有嘢係無常的,係偽命題 [打印本頁]

作者: alexwush    時間: 2017-8-5 12:25
標題: 博士提出所有嘢係無常的,係偽命題

因為佢講過要善用真空妙有嘅法界體性力,因果鏈互動嘅回轉力,地水火風時空識互攝嘅衍生力,磁電星光日月守質能互變轉化力。

呢d都係常存於宇宙嘅力,又點可以講所有嘢都無常呢

作者: 金帛豪豪    時間: 2017-8-5 14:57
方便說
作者: 金帛豪豪    時間: 2017-8-5 15:07

自性本清 無我 無博士 無大家相 自性自度 沒人可幫    又不離開種種緣起當下無自性 有所貪著 便起顛倒見
因果鏈互動嘅回轉力,地水火風時空識互攝嘅衍生力,磁電星光日月守質能互變轉化力 全部都是生滅敗壞法 假相即無常

話可破話 只是對應現在情況方便說
作者: 楞嚴小伙子    時間: 2017-8-5 16:06
此有故彼有,此生故彼生,即是顯諸法生起
假藉種種因緣,緣此而彼起
因緣相依所生諸法 都是空無自性 當體即空
作者: 容燥兒    時間: 2017-8-5 18:01
一來,比世界人用。二來,無常中自有常。。。控制到便有常,控制吾到見吾到便無常。

章同學留言

作者: yuen    時間: 2017-8-5 19:02
其實;諸行無常,諸法無我是何人首先提出?
作者: 金帛豪豪    時間: 2017-8-5 20:46
yuen 發表於 2017-8-5 19:02
其實;諸行無常,諸法無我是何人首先提出?

好熟 我都吾識用 有人指教下就好  想羸大錢 一天富貴 呵呵呵
就是貧窮老婆先走佬  真係無常 好在吾洗一拍二散
真係要多謝絛水魚 幫我接走佢  立即醒哂
作者: Wkt    時間: 2017-8-5 21:34
請參考中論。
作者: Wkt    時間: 2017-8-5 21:36
無常不代表無,也不代表有。
作者: 容燥兒    時間: 2017-8-6 10:56

Alexwush網友,呢條問題真真攞命。
我先確定力,是否係常或無常先。

宗:力係無常的

因:力要透過郁動而產生。潛在動力,亦有啟用的一日。

喻:郭博士舉的打火機的例火來自那裏?
証明只要有人就有機會發現,故並非永恆靜止不動。

如果呢點通的話,相信世界上所有物件係無常,亦並非偽名題。

作者: alexwush    時間: 2017-8-6 11:03
力係無常,虛空呢?
作者: alexwush    時間: 2017-8-6 11:07
容燥兒 發表於 2017-8-6 10:56
Alexwush網友,呢條問題真真攞命。
我先確定力,是否係常或無常先。

力唔係常在,你住緊嘅樓會散開

作者: 容燥兒    時間: 2017-8-6 11:33
alexwush 發表於 2017-8-6 11:07
力唔係常在,你住緊嘅樓會散開

宗:力唔係常在,我住緊嘅樓我真係會散開

因:我住緊的唐樓已有六十年樓齡.已經要去到維修狀態.成住壞空中的"住"都有個時間長度

喻:郭博士講的,有相就有數.只係個數未知有幾長,好彩我住果層唔係大陸造起,唔係睇怕承你貴言.
作者: 容燥兒    時間: 2017-8-6 11:34
alexwush 發表於 2017-8-6 11:03
力係無常,虛空呢?

虛空呢題,就比啲時間我思考吓,

呢條又係攞人命.
作者: 楞嚴小伙子    時間: 2017-8-6 11:43

這個問題已經係超越咗 語言 文字 意識形態
若果強行用 文字 語言 意識形態 解答只是方便說
站在不同嘅角度 可以對症下藥 幫人解開疑惑 例如 體、相、用 因 緣 果 事 理。
例如鳩摩羅什妙法蓮華方便品
諸法如是相,如是性 如是體 如是力 如是作 如是因 如是緣 如是果 如是報 如是本
一層一層抽 抽絲剝繭回歸到自性清淨空無一物

無常也只是方便說 無常也要放下 看似簡單幾句文字如果悟了就是幾秒鐘 般若波羅蜜心經 學般若大智慧 最重要的是明心見性 照見自己 離一切相 五蘊皆空 不受業力牽制

作者: 楞嚴小伙子    時間: 2017-8-6 11:50
只可以自己用心感覺,不能表達出來
欲量不能測無量 唯有自己知 不立一個正 不立一個邪 不立一個知 不立一個見, 正邪知見善惡貧富全部都不立 離開二元對立知見
作者: Rondey    時間: 2017-8-6 11:59
不過是用字上的問題,最重要是明白「無常」的本義,及博士所要帶出的訊息即可。
除非是寫學術論文或參與學術研討會,不然若要求日常對話都要字字嚴謹,徒然畫地自限,掉入
文字障礙。
作者: 楞嚴小伙子    時間: 2017-8-6 12:08
其實好簡單 離開 語言 文字  妄想
見一切相 離一切相 不跟別人爭論 守護清淨心
無生無滅 無來無去 無增無減 無洉無淨 無知無見 無常無我
領悟一下(無)  字  做人會舒服好多 所有嘅事加個無字
大家百年後已成骨灰 亦無任何所得 所以我亦無所說,亦無所聽者 故釋迦牟尼佛說法49年未曾說法
作者: 楞嚴小伙子    時間: 2017-8-6 13:06

太陽 月亮 虛空在很久以前已經存在
剛好碰到你存在依靠虛空生存嘅果
現在這一刻也是果 也是未來之因
因果因果雙重的 今日所做之事也成為未來之因
  故此以三世因果觀念 渡化現世主義者
作者: 容燥兒    時間: 2017-8-6 19:41
假設虛空存在咗好長時間

宗:虛空係無常

因:因為有物件,就已經唔係虛空

喻:有你有我,有其他物件存在。

作者: alexwush    時間: 2017-8-6 21:16
如果虛空係無常,咁博士講過,無論我哋成唔成佛,因果都長存,咁因果係常還是無常
作者: 容燥兒    時間: 2017-8-7 00:56
答到呢度 我似乎要投降

我知我被將死了。

作者: Rondey    時間: 2017-8-7 10:04
alexwush 發表於 2017-8-6 21:16
如果虛空係無常,咁博士講過,無論我哋成唔成佛,因果都長存,咁因果係常還是無常 ...

砒霜在某些情況下是毒藥,在某些情況下是良藥
那到底砒霜是毒藥還是良藥?
作者: 楞嚴小伙子    時間: 2017-8-7 10:16

虛空 依空顯有 依有顯空 相依相緣不相對 互遍互融
不著常 不著無常 本來無一物 何處惹塵埃

因果仍在 肚餓要食飯 眼瞓要瞓覺

借父精母卵業識生滅流轉 徦相自身自渡
作者: 容燥兒    時間: 2017-8-7 13:27
Rondey 發表於 2017-8-7 10:04
砒霜在某些情況下是毒藥,在某些情況下是良藥
那到底砒霜是毒藥還是良藥? ...

我諗多幾諗,因果係有常定無常,

我都無符,因為真係因果存在有常同無常,

佢無傾埋邊,佢既係有常,亦係無常,佢係一體兩面的表現.

相信有更好講法,但我睇伯走漏咗眼都未定.
作者: 金帛豪豪    時間: 2017-8-7 13:43
容燥兒 發表於 2017-8-7 13:27
我諗多幾諗,因果係有常定無常,

我都無符,因為真係因果存在有常同無常,

有根器潛力
作者: wwkin    時間: 2017-8-7 14:26
人地話阿媽係女人,係指人既阿媽係女人,你就話海馬阿媽係男人,牛頭不對馬嘴。
作者: 容燥兒    時間: 2017-8-7 23:49
難答都試多次

宗,因果係無常

因:因果沿自我哋既心念

喻:一秒都幾千萬個心念彈出,好又有,唔好又有,跟本心念就無時無刻向到變,因果自不然無常

作者: alexwush    時間: 2017-8-8 00:44
"無常"有滅壞無常,轉變無常,唔知博士講邊種無常
作者: 楞嚴小伙子    時間: 2017-8-8 03:12

加油

作者: 容燥兒    時間: 2017-8-8 10:06
就住郭博士講六仔面,煙屎面段內容答。

宗:郭博士講的係轉變無常

因:執政者有輪替

喻:之前係689,宜家係林鄭月娥。
作者: Yul    時間: 2017-8-8 15:51
龍樹菩薩的著作《中論》開卷就說:

不生亦不滅,不常亦不斷,

不一亦不異,不來亦不出;

能說是因緣,善滅諸戲論,

我稽首禮佛,諸說中第一。

各位同學有興趣可以用因明論試答,一個不錯的思維練習。
作者: Perry    時間: 2017-8-8 16:35
極有意思的提問。
試下回答。

當内心守一,靜態觀事物,得出無常的感知。

當提起動態觀事物,會容易得出有常的感知。
作者: Yul    時間: 2017-8-8 17:55
Perry 發表於 2017-8-8 16:35
極有意思的提問。
試下回答。

如人言:「瓶是無常」,問者言:「何以故無常?」 答言:「從無常因生故。」此不名答。何以故? 因緣中亦疑不知為常為無常,是為同彼所疑。
問者若欲說其過,不依於空而說諸法無常,則不名問難。何以故? 汝因無常破我常,我亦因常破汝無常。
若實無常則無業報。眼、耳等諸法念念滅,亦無有分別。 有如是等過,皆不成問難,同彼所疑。 若依空破常者,則無有過。何以故?此人不取空相故。 是故若欲問答,尚應依於空法,何況欲求離苦寂滅相者!

余記得曾經郭博士曰:無常即是常。

作者: 容燥兒    時間: 2017-8-8 21:24

alexwush網友:

已感受到龍樹菩薩的厲害之處。

作者: 楞嚴小伙子    時間: 2017-8-8 22:24
Yul 發表於 2017-8-8 17:55
如人言:「瓶是無常」,問者言:「何以故無常?」 答言:「從無常因生故。」此不名答。何以故? 因緣中亦 ...

說得真妙! 點贊

無常當下 即是常
作者: wwkin    時間: 2017-8-9 22:48
宗:力是無常
因:所作性故
喻:猶如仰箭射虛空 勢力盡 箭還墜

宗:力的法則是常
因:非所作性故
喻:如虛空
作者: Yul    時間: 2017-8-31 13:52
對於承認有現存事物的人,自然會有常見或斷見。
作者: 容燥兒    時間: 2017-8-31 14:39
wwkin 發表於 2017-8-9 22:48
宗:力是無常
因:所作性故
喻:猶如仰箭射虛空 勢力盡 箭還墜

多謝分享:

近日先買到有比較深入的導讀。要用心細閱。

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5