天羅地網

標題: 20180310那些年第14集之賭博的迷思 [打印本頁]

作者: 容燥兒    時間: 2018-3-11 00:15
標題: 20180310那些年第14集之賭博的迷思
https://www.youtube.com/watch?v=IFu1parzMX4
那些年 180310 ep14 p1 of 3 賭博的迷思

https://www.youtube.com/watch?v=84-7TN34OHg
那些年 180310 ep14 p2 of 3 賭博的迷思

https://www.youtube.com/watch?v=JG7T0qgZ4tk
那些年 180310 ep14 p3 of 3 賭博的迷思

作者: peterlee    時間: 2018-3-11 12:41

黃毓民講得啱,一般人聽了會贏錢,就會去試,就算方法錯誤也不理,也不會用時間心機去學。
大多數人,賭博機率概念,與他們的天生本能相違背。
所以才會令澳門一年賭收成三千億(每日10億!!!),仍然大把人排隊去送錢比賭場。

節目中提到幾個項目,我想講下:

賭博當投資
首先要知道甚麽是期望值,然後要找到有正期望值的遊戲。
賭埸賭博游戲,都是賭場有優勢,賭客是負期望值。
除非你懂算牌,懂找漏洞,這是職業賭徒花長時間訓練才有的技術。
否則,任何注碼法,睇路,… 都不能改變賭埸優勢,長賭長輸。短暫波幅獲利,只會令人誤以為有能力打敗賭埸。長賭,十個就十個輸錢收場。

注碼
賭埸賭戲,一般來説,每手都是獨立事件,賭客每手都是投注在負期望值,下手買幾多,都改變不了負期望值,長賭長輸。

只賭三口
投注少,減低了輸身家的機會,但不能改變負期望值。
假設入賭埸的人都只賭三口,或者赢的繼續賭,或者任何形式,月尾賭場計賭收,轉碼殺數率仍然是接近平時的3%。賭客,輸錢的人數和總銀碼仍然多過赢的。

博士見過很多人赢錢
如果是割禾青,以大本博小赢,確是有機會做成短暫赢錢次數比例多。
但是這不等于是贏錢方法。因為如果一百人同樣割禾青,輸錢總銀碼仍然多過赢的,賭場收入仍然維持。
但如果長賭,結果必然是長賭長輸。

自殺馬神
他是廿一點職業算牌客出身,自然明白賭博期望值。他的電腦模型,也是一番心血換來的。

電腦馬
用統計學,做數據發掘,結合賭博知識,利用大眾馬迷的偏差投注中,尋找正期望值。
除了自殺的Robert Moor..還有已故约Alan Woods,Bill Benter,Zeljko Ranogajec。他們的事績可以很容易在網上找到。
Bill 和 Zeljko 都被選入Blackjack Hall of Frame。
Bill 做了香港扶輪社主席,又成立個數學獎,每兩年給獎金10萬美元。
Zeliko 是隱形富豪,贏錢比Bill還多,他的賭博集團一個成員,將屋企改造成藝術博物館,收藏品估值20億港幣。

賭運
懂得在賭博捉運的人,是高人,但是他的方法,是玄學,不是科學,不能被證實或者復制,所以不是方法。
香港有個阿星40元買六合彩贏4千萬,其它人學不到。
賭場裡面,也找不到長期賭運贏錢的人。世界各地的玄人,東南亞最邪最毒的玄術玄人,都來過澳門比試,亦一個也沒有留低。
澳門賭場,邊位高人來賭都歡迎,就是怕你在廿一點枱心數1.2.3...!

作者: goldenma    時間: 2018-3-11 18:29

希望博士在自己節目再論術一次

估計博士想講,
既然賭是天性(對一些人),
不如就教他們賭得理性一點,

作者: lung    時間: 2018-3-11 18:35
goldenma 發表於 2018-3-11 18:29
希望博士在自己節目再論術一次

希望博士在自己節目再論術一次 × 2

作者: peterlee    時間: 2018-3-11 21:54
丘成桐 ICCM 2004,Bill Benter 講電腦賭馬
The Third International Congress of Chinese Mathematicians
December 17 to December 22, 2004
https://www.youtube.com/watch?v=YOVrZrJ-wtc
及後Bill也有在中文大學和澳門科技大學定期講電腦賭馬

Exclusive Interview with Bill Benter: Extended Version
https://www.youtube.com/watch?v=Ptg2XFaEtLY

+++

MONA founder, David Walsh
http://www.abc.net.au/7.30/gambl ... turned-mona/5777746

http://www.dailytelegraph.com.au ... reuy9-1226387003384
作者: peterlee    時間: 2018-3-12 10:41
【任何注碼法改變不了期望值】,三百年前已經得到數學證明,現今科學家數學家電腦專家賭業精算師都認同這點。

如果利用注碼法玄法可以改變期望值,即是長賭長贏,并且得到證明,這將是石破天驚的事情。就好似證明鬼魂存在,上帝存在...咁。

其實量子力學,并沒有否定可以預測短暫未來的可能性。
運氣的存在與否,也沒有一個定論。

作者: chriswong    時間: 2018-3-12 16:15
第3節4:44 博士講到程式 俾毓民哥仔打斷左。
最後要就住毓民哥仔嘅強迫觀念圍繞小賭宜情去講。
人生聽多啲嘢 冇笨七嘅! 人窮笨七兼硬頸!
主持主觀性太強,博士好難發揮。
其中以賭具作分析從死數中找出缺口,之後窒住左降低層次變左保本。
不過冇毓民哥仔就冇博士嘅通識聽咯,所以都係隨緣,聽得幾多得幾多。

作者: alexwush    時間: 2018-3-12 16:38
chriswong 發表於 2018-3-12 16:15
第3節4:44 博士講到程式 俾毓民哥仔打斷左。
最後要就住毓民哥仔嘅強迫觀念圍繞小賭宜情去講。
人生聽多啲 ...

毓民無錯,博士一講賭錢當佢係投資嘅睇,即刻頂唔順,點解,賭場係抽水架,話之你點賭,賭親就抽水,何來投資之理。
博士咁叻,逢賽馬日俾條二串一屁屎過關大家保本先講
作者: alexwush    時間: 2018-3-12 17:06
二串一屁屎過關勝出機會率4.5%,十四隻馬計,點保本
作者: tangeric    時間: 2018-3-12 17:45
我都想跟博士過澳門,睇下點樣五個鐘贏五千蚊。
作者: 容燥兒    時間: 2018-3-12 23:54

今集較深刻的是郭博士講一訓醒起就high咗六千萬。

以往其實聽時唔太大感覺,今次郭博士講多咗一句,就即係感覺唔同哂。
明白坐地鐵搭巴士,將自己生活貼地化,係一種訓練。係防禦衝擊。

今次聽的時候,多了重"住菩提心"的味道。

作者: Perry    時間: 2018-3-13 08:35
認同博士的當作投資的心態處理手上的賭場籌碼,但也應同時預備放出街的錢財籌碼,隨時無曬,
才埋台玩。

玩之前,都應再brief 自己,賭場有無限注碼,荷官,時間精神跟你玩;還沒提他們
隨時千你,見你贏多就請你離場,如果你賭大D,記下你的所有投注模式和習慣,設計套餐招呼你。
面對這些種種不利因素,如果都有信心長賭而贏到錢的,就抵你贏。
作者: 陳柱民    時間: 2018-3-13 10:07

如果叫啲賭仔唔好賭, 賭仔就可以即刻聽話以後唔賭, 咁我相信博士基本上唔會講呢個題目。

問題係, 如博士所言, 人就百零磅, 你抬佢唔走啊, 佢會走番入去喎。博士唔走入佢哋嘅世界, 又點導佢哋返出嚟呢?

是以博士授與心法, 教賭徒要自己Set好規矩, 只玩三舖……(跟住俾毓民哥仔殺停咗……),此所謂戒!最後無非要得到智慧,識得離開個賭場。
作者: panic_lau    時間: 2018-3-13 12:39

那些年驃叔的賽馬結果, 非常精彩.

賽馬結果 - 大信封https://www.youtube.com/watch?v=yWyi7G9tf1Y

賽馬結果 - 最後的晚餐https://www.youtube.com/watch?v=yu3rzgLhLPI
作者: peterlee    時間: 2018-3-13 12:50
想賭仔唔賭,一係等佢輸到驚輸到怕,...怕之前有機會跳樓燒碳。
一係等佢學曉甚麼是賭博。這個有兩個方向:
一是用科學方法看賭博學賭,了解之後有可能對賭失去興趣,或者做了優勢玩家。
二是用玄用錯誤數學去看賭博學賭,這類賭仔最多,一般都是輸身家收場。

只賭三口。。。賭仔開始時或者可以做到,時間長了,因為輸多贏少,輸時要追,就會著火,收不了手,攞數賣樓賣廠,跳樓燒碳。
作者: wongs    時間: 2018-3-13 14:17
任何嗜好都有機會上癮和沉迷,現時玩手機、打機等現象都是一樣。
問題係當事人究竟何年何月突然一朝醒覺原來失去了自我,做了自己喜好事物的奴隸,自發性地去尋回自己珍貴的自由為止。

自我覺醒是容易的事嗎?回想博士每天苦口婆心想盡辦法透過網絡點醒我們各種生命的迷思,就會明白是一宗何等艱巨的事兒。

作者: kenji0hk    時間: 2018-3-13 17:37
希望博士在自己節目再論術一次 × 3
作者: erict    時間: 2018-3-13 19:54
alexwush 發表於 2018-3-12 17:06
二串一屁屎過關勝出機會率4.5%,十四隻馬計,點保本

你用generalization計,梗係十四分之一啦。人有肥廋高矮,馬有強弱高低,十四分之一之說係萬能key,用邊度都得,犀利呀哥哥仔!
作者: alexwush    時間: 2018-3-13 20:09
強馬得1·1倍,冷馬唔敢博,㸃保本
作者: alexwush    時間: 2018-3-13 20:13
兩場屁屎都要賠$18先可以講攞三分一賭注保本
作者: peterlee    時間: 2018-3-14 08:17
Perry 發表於 2018-3-13 08:35
認同博士的當作投資的心態處理手上的賭場籌碼,但也應同時預備放出街的錢財籌碼,隨時無曬,
才埋台玩。

【認同博士的當作投資的心態處理手上的賭場籌碼】
只有心態沒有技術,自己呃自己。
用錯方法,以為纜法注碼法玄法可以打敗賭場,自投羅網。

【隨時千你,見你贏多就請你離場,如果你賭大D,記下你的所有投注模式和習慣,設計套餐招呼你】
澳門賭場不會做這些。他們做的很簡單,抽你水,明水或暗水。一年成三千殺數,就係靠抽水。

作者: peterlee    時間: 2018-3-14 08:22
驃叔講馬, 非常精彩
馬匹賽馬知識冷知識,亦高超。
但賭馬,甚至比一般馬迷還要差!
作者: peterlee    時間: 2018-3-14 08:28
如果在選馬/稱賠率沒有高超水準,二串一,三串七,過關,...無論怎樣調配注碼,都不能夠轉輸變贏。

作者: 容燥兒    時間: 2018-3-16 08:22
https://youtu.be/y_86ERAanls

作者: alexwush    時間: 2018-3-16 10:38

博士都係無辦法贏賭場,潮水漲退賭輪盤,的確聰明,但賭場好快堵塞咗漏洞,算牌,唔係個個得。有如此奇人,列入黑名單就攪掂,靠打麻雀櫈腳為生,只係幫賭場對付賭客。
賭色寶唔抽水係事實,不過你夠唔夠膽賭大d,荷官可以出術千你。
毓民唔係見識少,只係點明做庄贏緊。
作者: peterlee    時間: 2018-3-16 12:59

打麻雀,德州撲克,打桌球私賭,...,這些是玩家們對賭,技術成份重,技術好的如果高過其它玩家有一段距離,就可以長賭贏錢,也即是贏錢多過自己的抽水。

打麻雀,德州撲克,牌例上玩家們都是機會均等的。
賭場游戲,賭規都是賭場定的,賭場也必然設計到是賭客蝕賭場賺,是為【賭場優勢】,俗稱抽水。有明水有暗水。
這個賭場優勢,如果沒有算牌捉漏洞之類的技術,是改變不了的。所以一般說【不能打敗賭場】是正確的。

廿一點,咁啱就是可以簡單用算牌來改變賭場優勢,令賭客有著數的游戲。一般賭場,就是只有廿一點可以用數學來打敗賭場。原因是一些牌出了下手不會即時再出,這形成了一類叫做“記憶性”,即是上一手和下一手有機會率變化的關系。

其它游戲,骰寶,輪盤,番攤,每口都是獨立事件,與上一手沒有關系,機會率和上一手開乜野冇關。睇路,格式,都是自欺。

百家樂,也有記憶性,但是因為之前出過甚麼牌與之後開乜,機會率變化很微,用電腦計算,也只能一星期出現三兩個著數投注機會,而所賺的,也只有千份之一,所以也被視為【冇得數,冇得贏】的游戲。
在西方用記牌贏百家樂,條件是荷官洗牌唔混,這種機會是有的。
作者: peterlee    時間: 2018-3-16 13:00
黃毓民有提到德州撲克的搵食幫,廿一點算牌,電腦馬贏大錢。
但黃指出一般人贏不了賭場,這是正確的。
作者: peterlee    時間: 2018-3-16 13:22
alexwush 發表於 2018-3-16 10:38
博士都係無辦法贏賭場,潮水漲退賭輪盤,的確聰明,但賭場好快堵塞咗漏洞,算牌,唔係個個得。有如此奇人, ...

算牌,唔係個個得。有如此奇人,列入黑名單就攪掂,靠打麻雀櫈腳為生,只係幫賭場對付賭客。
賭色寶唔抽水係事實,不過你夠唔夠膽賭大d,荷官可以出術千你。

+++

算牌,并不是甚麼複雜艱難的事,我教過很多小學程度的師奶,三日學識基本策略,再三日學好練好算牌,第七日可以開工搵食。
如果問這樣簡單為什么不是個個都懂算牌?原因是95%的賭客,都不相信電腦計出來的玩法,例子16點對莊家7面,他們就是知道電腦叫佢地要牌,但是佢地還是相信自己的感覺多過電腦,選擇不要牌,等莊爆。這樣,他們就永遠學不了。

骰寶,當然有抽水,是暗水,即是抽了你也不知道。暗水一般是在減低賭客勝出機會,或者賠率偏低。
例如輪盤平均37手中一次,但是只賠35,連本36,即是每37手蝕一注。
大細,圍骰通殺,這個比較容易看到。
骰寶的大隻1,一賠一,開兩粒賠2,三粒賠3,好似不抽水還有紅利獎金!這個世界當然唔會有咁著數喇!
實際這個買法賭場優勢是7.9%,比較大細蝕圍的2.8%,輪盤蝕0的2.7%,高出兩倍幾 !
https://en.wikipedia.org/wiki/Sic_bo

作者: peterlee    時間: 2018-3-16 13:34

很多人說,番攤枱的老鬼,可以長期維生,證明佢地有本事贏賭場。

事實係,佢地盡量少投注,吹一個小時才買自己一口,投注少,蝕水少,吊住條命。然後有乜野好路,就叫其它賭客買,間中贏錢有醒,賴以為生。

而家鬼佬場,有績分賺績分,攞船飛攞房嚟賣,就日日同super嗌交話績分少。
作者: alexwush    時間: 2018-3-16 16:07

骰寶出現1,2,3,4,5,6嘅機會並非1/6+1/6+1/6=1/2
而係1-5/6*5/6*5/6=91/216=0.42
俾賭場抽咗水都唔知
作者: 楊灝貽    時間: 2018-3-16 16:50

賭幾舖冇得講機會率
50%個D機會率係由N咁多舖隨機結果得出嚟
冇人會一日賭一萬幾千舖

所以就算一舖大細都冇所謂50%機會率
只係隨機開大細

乜野機會率實際都係賭隨機
純粹攞機會率講贏面唔去最好
班友攞嚟點人去
好似郭生講有力學計到先可以諗下

作者: alexwush    時間: 2018-3-16 17:54
楊灝貽 發表於 2018-3-16 16:50
賭幾舖冇得講機會率
冇人會一日賭一萬幾千舖

咁博士賭骰寶即係賭五行,你同意
作者: peterlee    時間: 2018-3-16 19:23
楊灝貽 發表於 2018-3-16 16:50
賭幾舖冇得講機會率
冇人會一日賭一萬幾千舖

賭幾多舖,1舖n舖,都可以講機會率。
如果唔喜歡理機會率的,賭幾多舖都可以唔使理。
澳門每年賭收殺數三千億,日日成十億,都是冇乜賭客理的。

【50%個D機會率係由N咁多舖隨機結果得出嚟 冇人會一日賭一萬幾千舖】
49%贏51%輸,蝕2%至一些蝕20%的游戲,機會率是計算出來或者統計出來,給人知道下注贏輸機會率。
坐巴士意外的機會率是萬份之一,發生的機會不大,所以大多數人會坐。午夜超速飛車沖紅燈,意外易生,多數人不會做。
機會率的概念是給我們一個預算。

【所以就算一舖大細都冇所謂50%機會率】
買大細,贏的機會率是48.6%,蝕水2.8%,好多人唔會理,或者覺得少唔理。但這就是每年三千億賭收的來源。

【乜野機會率實際都係賭隨機 純粹攞機會率講贏面唔去最好】
開出的結果是隨機。機會率就是賭場設計成賭場賺賭客蝕。絕對不是50/50
作者: 楊灝貽    時間: 2018-3-16 19:39
alexwush 發表於 2018-3-16 17:54
咁博士賭骰寶即係賭五行,你同意

唔識五行,一般人賭頂多百零舖冇得講機會率
但我開賭一定望人信機會率
作者: peterlee    時間: 2018-3-16 20:02
楊灝貽 發表於 2018-3-16 19:39
唔識五行,一般人賭頂多百零舖冇得講機會率
但我開賭一定望人信機會率

信機會率,是理性的表現。
賭場最喜歡的是個個賭客都冇理性。
賭場優勢玩家,搵食幫,是最明白賭場游戲機會率的玩家,佢地第一個守則,就是機會率低過50/50的(等于負優勢)唔賭。
澳門賭場,一萬個賭客都冇一個優勢玩家,即是99.99%以上唔理機會率,如果佢地信機會率,賭場執笠。
作者: 楊灝貽    時間: 2018-3-16 20:48
peterlee 發表於 2018-3-16 20:02
信機會率,是理性的表現。
賭場最喜歡的是個個賭客都冇理性。
賭場優勢玩家,搵食幫,是最明白賭場游戲機 ...

尼個係概率嘅前設/講概率嘅根據
咁學術嘅範圍你要問下d數佬
係佢地先解得好
總之一舖大細係技術上冇得講五五波
係你信念上存在,但現實係冇

唔知有冇數學學/碩/博士睇天羅地網

作者: 楊灝貽    時間: 2018-3-16 21:48

你聽返郭生講高手計嘅野
追牌,記牌,算人點執牌,計骰每面重量,計潮水漲退,比較確實精準
班友唔會計機率,計機率就黃生結論,冇得贏

作者: peterlee    時間: 2018-3-17 00:35
簡單的骰寶機率計算,應該屬于中小學范圍吧。

很多人都對賭博的基本觀念錯誤
老蕭以前,都喜歡講賭,但是每次講都有錯。
唔知係咪比我話得多,之後一句都冇講。

澳門日報,我睇過兩篇分析賭收的文章,兩個筆者是行內人,專家知識份子。
但是就連最基本的計算賭場贏率的方法也不懂,就來寫分析賭收文章。
作者: erict    時間: 2018-3-17 03:33
alexwush 發表於 2018-3-16 16:07
骰寶出現1,2,3,4,5,6嘅機會並非1/6+1/6+1/6=1/2
而係1-5/6*5/6*5/6=91/216=0.42
俾賭場抽咗水都唔知 ...

憑你計呢條數,就知你讀中五嘅probability一定肥佬。
作者: alexwush    時間: 2018-3-17 07:56
erict 發表於 2018-3-17 03:33
  憑你計呢條數,就知你讀中五嘅probability一定肥佬。

你計,試下啦
作者: alexwush    時間: 2018-3-17 08:27
比喻係當而家有六個賭客,每個人買一個號碼,剛好1-6各一人買,每人落注$100,假如結果當開"1,1,2"點細,莊係呢局會賠$200+$100比其中2個人,殺台面$400.....即係贏$100.......甘正好指出開雙骰時暗水所在........如開圍,派$300,殺其餘$500.....賺$200(賭台)..........
作者: 楊灝貽    時間: 2018-3-17 10:02
peterlee 發表於 2018-3-17 00:35
簡單的骰寶機率計算,應該屬于中小學范圍吧。

很多人都對賭博的基本觀念錯誤

唔係計機率
係計機率之前, 先知道機率嘅根據,
再睇下自己嘅情況夠唔夠條件用尼個結果去計算機率

人地D機率要大量重覆先有, 重要只係一個好可能出現嘅傾向, 唔係必然
你重覆開大細十萬次, 只係好大機會出現50%大50%細
一般人賭得幾多舖, 實際係搏一舖
又咁啱, 郭生介紹嘅高級賭徒, 未見有人依靠計算機率, 個個都計算更加實際嘅數
計算機率通常都係一般賭徒先會做
作者: peterlee    時間: 2018-3-17 10:22
楊灝貽 發表於 2018-3-16 21:48
你聽返郭生講高手計嘅野
追牌,記牌,算人點執牌,計骰每面重量,計潮水漲退,比較確實精準
班友唔會計機率 ...

【追牌,記牌,算人點執牌,計骰每面重量,計潮水漲退,比較確實精準
班友唔會計機率,計機率就黃生結論,冇得贏】

當贏面大過面好多時,你可以唔理機會率,因為幾乎是怎樣也會贏的。

但是如果講的是好似賭三口這樣的方法,能否打敗賭場,關鍵就是那兩三個%的分別。

玩大細,賭客就是蝕水2.8%,而家澳門賭場,冇人可以破解。

廿一點算牌,用蝸牛機,打基本期望值是-0.2%,利用騎士策略,算枱面牌等等,可以將期望值提升到+0.1%,算牌客然後在唔蝕水的情況下賺取績分優惠。這是而家澳門搵食幫在做的事。賭場在這兩年也開始"做野"對付搵食幫。
講的,也只是千份之二的分別,這0.2%的分別也是能否在賭場賺利的關鍵。

而那些用纜法睇路玄法的,幾十年來,來一個死一個。

作者: peterlee    時間: 2018-3-17 10:39
楊灝貽 發表於 2018-3-17 10:02
唔係計機率

【唔係計機率
再睇下自己嘅情況夠唔夠條件用尼個結果去計算機率】
機會率,可以用統計來收集數據做分析。也可以用邏輯推理的方法去估計。
例如有一個新游戲新賭具,一粒10面體(1~10)的骰仔(假設以前未出現過),想知道擲骰後開【1】的機會率,這時不一定需要先收集數據,也可以知道開1的機會率。

醫生告訴病人,如果唔開刀,就30%死。如果開刀做手術,就5%死。...
這是機會率,病人不需要做好多次手術,或者唔做手術睇佢死幾多次才可以估計。

以前電視有個報導,直播,一個人用全副身家,大約值100萬港幣,去賭一口輪盤紅黑,他只會賭一手,贏輸都以後唔賭,他的贏面是48.6%。就算他只賭一手,這個機會率仍然有效地作出預算。
作者: peterlee    時間: 2018-3-17 10:46
唔係計機率

【人地D機率要大量重覆先有, 重要只係一個好可能出現嘅傾向, 唔係必然
你重覆開大細十萬次, 只係好大機會出現50%大50%細
一般人賭得幾多舖, 實際係搏一舖】

【大量重覆】... 或者叫蒙地卡羅法(Monte Carlo Methods),是計算機會率的其中一個方法。
另外的方法有組合計算,例如計六合彩頭獎的機會率,在未加到49個號碼之前,已經可以知道用49個號碼,中頭獎的機會率。
作者: peterlee    時間: 2018-3-17 10:51
唔係計機率

【計算機率通常都係一般賭徒先會做】

我唔知你講的【一般賭徒】是哪一類/
行入澳門賭場的賭客,99%唔會理會準確機會率的。
以你為例,你只重復說買大細50/50,我講出/計出的比較準確數字,你不會理會。
作者: peterlee    時間: 2018-3-17 11:11
唔係計機率

【又咁啱, 郭生介紹嘅高級賭徒, 未見有人依靠計算機率, 個個都計算更加實際嘅數】

正如我上面講過,【當贏面大過面好多時,你可以唔理機會率,因為幾乎是怎樣也會贏的。】
贏面大就可以唔計,要計佢地也唔識點計。所以一些贏面不那么大,只賺些微的,他們是玩不了的。

假設四個技術相約的在打麻雀,Mr.A可以追蹤36隻牌的位置,他的贏面就很大。
如果只追到12隻,又如何?只追到4隻,又如何?只追到1隻又如何,0隻就肯定冇著數,蝕水蝕時間了。
這個情況在廿一點的算牌客也有發生的。我們的用語,是得到額外的資訊,這些資訊可以給帶來幾多著數?

多年前,MGM新開時,有個電子百家樂,每隔20手就會開頭一張牌給你看,然後可以加注,這是額外資訊,懂得利用,就變成了漏洞。被搵食幫圍攻,賭場輸了百多萬。後來賭場需要將電腦機全部換"肉",改變設計。
作者: alexwush    時間: 2018-3-17 17:08
peterlee 發表於 2018-3-17 11:11
【又咁啱, 郭生介紹嘅高級賭徒, 未見有人依靠計算機率, 個個都計算更加實際嘅數】

正如我上面講過,【當 ...

既然賭場設下天羅地網;有何妙計破之,
作者: peterlee    時間: 2018-3-17 18:38
alexwush 發表於 2018-3-17 17:08
既然賭場設下天羅地網;有何妙計破之,

有人有贏錢方法,賭場當然會想辦法停止,堵塞漏洞,改例,黑名單...等。
搵食幫也只可以想辦法尋找新的贏錢方法,盡量不被賭場發現,延長那游戲的賭博壽命。
被黑名單,隔一段時間可能又可以再玩。也有人不斷教新人團隊運作,黑一個又教一個新人。
或者全世界周圍走,搵未黑名單的賭場。
電影決戰21,是真人真事改編,講MIT教授,教學生算牌,進攻拉斯維加斯。真人版的John Chang,美籍華人,團隊最多人時超過300人。電影裡講了很多賭場黑行動的情節。

一些不是贏賭場錢的游戲,德州撲克,賭場不會黑你名單。
電腦計馬,雖然贏的是馬迷的錢,馬會也因為投注額多了抽水更多,但是馬會覺得對馬迷不公平,隻眼開隻眼閉,也試過將電腦馬集團的戶口取消。

作者: alexwush    時間: 2018-3-17 21:31

賭仔對賭場,憑漏洞,可以揾度食,但漏洞隨時唔同,一本通書唔可以睇到老
賭仔對賭仔,可技術取勝,如賽馬,竹館等場所。
普通馬迷,又如何同練馬師,馬伕,馬主對賭呢。而竹館又有高手長駐候教
如果冇背景無人脈,揀唔賭都係上策。

作者: alexwush    時間: 2018-3-17 21:42

博士講象棋停着,一步閒棋之後對方就死棋,但佢無教點樣對付停着。
如果行停着嘅係賭場,你走邊步都死。又如何呢?
作者: alexwush    時間: 2018-3-17 21:45

如果你行停着,我當場暈低或者借尿遁,算唔算輸呢

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5