天羅地網

標題: 揾晒成套南傳大藏經無講"空性",或者"法界體性力" [打印本頁]

作者: alexwush    時間: 2018-3-23 13:07
標題: 揾晒成套南傳大藏經無講"空性",或者"法界體性力"
請博士點明在那段可揾度

作者: 容燥兒    時間: 2018-3-23 13:24
Alexwush網友。又問啲咁深奧嘅嘢。

等我思考下先。

作者: chriswong    時間: 2018-3-23 14:57
空性 , 南傳大藏經《小部·無礙解道》俱存品第十 空論
心燈慧語網站下載的話,44小部經典十九。
http://wiki.sutta.org/index.php? ... amp;variant=zh-hant

作者: alexwush    時間: 2018-3-23 15:37
chriswong 發表於 2018-3-23 14:57
空性 , 南傳大藏經《小部·無礙解道》俱存品第十 空論
心燈慧語網站下載的話,44小部經典十九。
http://wi ...

咁法界體性力呢
作者: wwkin    時間: 2018-3-23 16:29
是沒有法界體性力這個名詞
作者: alexwush    時間: 2018-3-23 16:50
wwkin 發表於 2018-3-23 16:29
是沒有法界體性力這個名詞

如果無,就係博士故作高深之説
作者: 容燥兒    時間: 2018-3-23 17:17
我相信呢句唔係南傳大藏經有。

但似乎有顯宗有密宗。

咁法界體性力未必係顯宗嘅嘢。

作者: alexwush    時間: 2018-3-23 17:30
容燥兒 發表於 2018-3-23 17:17
我相信呢句唔係南傳大藏經有。

但似乎有顯宗有密宗。

你覺得係咩?
問題係博士脫離咗經典講佛法,但又叫我哋睇經典
作者: chriswong    時間: 2018-3-23 18:06
博士會用漢系和藏系經驗分享,但很少用巴利系,應該係會犯規,所以叫你自己睇。
你學到摸度到門就你好彩。
作者: anders    時間: 2018-3-23 18:25
南傳大藏經里“空”的說法甚少。反而阿含經里還有些‘空’的說法或者有所提及。應該是因為現時看到的南傳大藏經經過多次集結以及修改,故意將“空”以及所涉內容修改或者刪去。 北傳方面,阿含經冇人理會(或者較少人理),反而倖免了,保存有此說法,某種程度上原始性更好。  而法界體性力涉及層次,不能直接去介紹或者去解說 此東西。
作者: alexwush    時間: 2018-3-23 19:43
anders 發表於 2018-3-23 18:25
南傳大藏經里“空”的說法甚少。反而阿含經里還有些‘空’的說法或者有所提及。應該是因為現時看到的南傳大 ...

唔好太復雜,一句説話,佛陀本人有冇講空性同法界體性力。
作者: alexwush    時間: 2018-3-23 19:57
佛陀講苦集滅道,當你悟到法界體性力嘅時候,唔代表苦就可以解除,只係多咗d神秘力量而已,有益咩
作者: 容燥兒    時間: 2018-3-23 20:07

Alexwush網友:

聽落有種神通不敵業力的味道。

有好多錢唔快樂,識得用錢做好事利人利生先快樂?

作者: wwkin    時間: 2018-3-23 21:18
正確來說是沒有這些名詞,但不是沒有這些名詞所指的現象。
佛陀時代的人根氣高體證為主,佛陀死後人蠢了所以創作不同名詞來解釋宇宙現象,現在的人蠢無可蠢只執著於名詞,連名詞所指的現象是甚麼都不知。
作者: anders    時間: 2018-3-23 21:36
alexwush 發表於 2018-3-23 19:43
唔好太復雜,一句説話,佛陀本人有冇講空性同法界體性力。

簡單直接回答 法界體性力 冇講。空 提及同有講過,但 不是現在的空性,現在的空性是後期再發展出來的,意思已經變了。
作者: chrisX9    時間: 2018-3-23 22:06
人係無明架,會唔會講過都唔知呢?簡單叫法性,衍生與其話神秘力量,

不如話係智慧觀察力,在法眼底下,煩惱就無所遁形,咁樣唔好咩?
作者: alexwush    時間: 2018-3-23 22:18
anders 發表於 2018-3-23 21:36
簡單直接回答 法界體性力 冇講。空 提及同有講過,但 不是現在的空性,現在的空性是後期再發展出來的,意 ...

佛祖冇講嘅,仲算唔算原始佛學呢?博士表面講對佛祖所言不加不減,但所傳嘅係大乘菩薩道
作者: alexwush    時間: 2018-3-23 22:25
chrisX9 發表於 2018-3-23 22:06
人係無明架,會唔會講過都唔知呢?簡單叫法性,衍生與其話神秘力量,

不如話係智慧觀察力,在法眼底下,煩 ...

乜咩係無明,乜咩係智慧,請攪清楚先講,如果唔係就人云亦云
作者: peterchanchun    時間: 2018-3-23 22:35
alexwush 發表於 2018-3-23 19:57
佛陀講苦集滅道,當你悟到法界體性力嘅時候,唔代表苦就可以解除,只係多咗d神秘力量而已,有益咩 ...

你的話,自相矛盾,不能成立。
作者: wwkin    時間: 2018-3-23 23:13
你意思係咪想講佛陀冇講就係錯,第一森羅萬象太多講唔曬,博士又無話大乘藏傳100%錯,只係話糖溝沙。
唔通有條友攞D9up當秘笈理論話係原始佛學係佛陀講,你又當真?
如果你覺得原始佛學或者空性 法界體性力係錯,咁你咪提你的觀點理據又唔見你有。
作者: anders    時間: 2018-3-24 00:12
alexwush 發表於 2018-3-23 22:18
佛祖冇講嘅,仲算唔算原始佛學呢?博士表面講對佛祖所言不加不減,但所傳嘅係大乘菩薩道 ...

不算。緣起是關鍵特色,真要入手首先由觀五蘊以及六入處先,這是破身見的重點。以及辨析五蘊,但是要記住五蘊不是一個個獨立的相加這樣簡單理解。
作者: hklam007    時間: 2018-3-24 17:14
因我正在改惡向善 離苦得樂
願您亦同

作者: hklam007    時間: 2018-3-25 12:58
剛看見 願分享

https://youtu.be/21W-6GQe__g

幫助能夠幫助的人

作者: wongs    時間: 2018-3-25 14:18
小的愚昧,至今尚未知曉何謂 法界體性力,畢竟博士只是簡單舉例解說。
法界體性力會是一種現象來嗎? 它有其他別的名稱出現嗎?
到底甚麼叫做 法界體性 呢? 博士曾經說過沒有?
忽發奇想,法界體性力與現代的量子力學會有關聯嗎?

作者: alexwush    時間: 2018-3-25 17:32
wongs 發表於 2018-3-25 14:18
小的愚昧,至今尚未知曉何謂 法界體性力,畢竟博士只是簡單舉例解說。
法界體性力會是一種現象來嗎? 它有 ...

博士嘅標準答案1)本來如此,宇宙嘅本體學問,講同唔講都存在。2)你日日用緊係你自已唔知。3)你信我你會明,因為你無明。4)好高深嘅學問,唔係一般人明。5)呢部份要收錢,點解要教你。

anyway,我相信你明晒

作者: alexwush    時間: 2018-3-25 17:37
法界體性力就係明咗你唔會講,講咗你唔明
作者: digital21    時間: 2018-3-25 18:23
無我即是空性
作者: hklam007    時間: 2018-3-26 10:28
的聯想…

法界體性力就係
明咗我唔想多講
講多咗我自己都唔明

法界體性力就係
明咗你唔想多講
講多咗全部都知道
大家都唔多明

我係講我自己
你係聽緊你自己

沒教你什麼 只助你探索自己 別無其他

來亦無所來 去亦無所至
來亦無所從來 去亦無所至
生亦無所從來 死亦無所至
生亦無所來 死亦無所至

法句經
第十二:自品
165‧
只有自己才能造惡,自己才能污染自己;
只有自己才能不造惡,自己才能清淨自己。
淨與不淨只看自己,無人能夠清淨他人。

作者: wongs    時間: 2018-3-26 11:03
alexwush 發表於 2018-3-25 17:37

古今多少事,都付笑談中

作者: yc_ray    時間: 2018-3-27 17:44
alexwush 發表於 2018-3-23 22:18
佛祖冇講嘅,仲算唔算原始佛學呢?博士表面講對佛祖所言不加不減,但所傳嘅係大乘菩薩道 ...

點先叫最原始的佛學?係佛陀所說的學問還是未有佛陀就已經存在之宇宙本體運作的學問?
相信佛陀好多野無講,比如第一因,佛陀自己都話“不可思議”。
只係不可思議而唔係無。言則唔係語言符號可以表述。
按個配方整出來,味道好的就系可樂啦。未必要係可口可樂或百事生產的先叫可樂嘎。
作者: alexwush    時間: 2018-3-27 19:07
可以咁講,人好鐘意,用原因嘅原因往上推,子推父,父之上又有阿爺,阿爺嘅阿爺,推到最後就係"不可説""本體" ,"拈花微笑"等,目的都係演飾理性推理嘅矛盾。如果佛陀係咁樣理解都同樣走入死胡同
作者: 打天打瓦    時間: 2018-4-11 10:55
比較中性的評價:博士成日叫你地穩穩陣陣睇原始佛教經典,但系拒自己唔單只睇南傳,還睇大乘、喇嘛、基督、猶太等等,反正拒自己講對拒有用的就用,不拘於原始佛法。拒話我地分辨力唔夠,穩穩陣陣算啦,拒自己有分辨力,乜都得。
作者: sunnysum2008    時間: 2018-4-11 11:25
論藏咪有囉, 仲話冇
作者: 莊得智    時間: 2018-4-11 14:50
漢譯南傳大藏經好成廿幾册,册册仲厚過本字典

師兄你都咁勁睇哂全部
作者: alexwush    時間: 2018-4-11 17:31
莊得智 發表於 2018-4-11 14:50
漢譯南傳大藏經好成廿幾册,册册仲厚過本字典

師兄你都咁勁睇哂全部

你會唔會睇晒成部大藏經揾"叫雞"兩個字,我相信你唔會,但你知道一定冇呢兩個字,因為你知道佢唔討論呢d問題。空性同法界體性力從來就唔係佛陀要講嘅嘢
作者: 莊得智    時間: 2018-4-11 22:02
咁你又話你揾哂成套,依件人兄痴成咁
作者: chrisX9    時間: 2018-4-11 22:39
佛陀係應機說法,如果今日還在世的話,所說的法,文字表達一定和2500年前不同。

原始人鑽木取火,現代人用煤氣點火,咪又係火,明白意思就好,唔洗咁執迷不悟。
作者: 打天打瓦    時間: 2018-4-12 10:15
chrisX9 發表於 2018-4-11 22:39
佛陀係應機說法,如果今日還在世的話,所說的法,文字表達一定和2500年前不同。

原始人鑽木取火,現代人用 ...

同感(差几个字不够发帖)
作者: 陳柱民    時間: 2018-4-13 00:13
alexwush 發表於 2018-4-11 17:31
你會唔會睇晒成部大藏經揾"叫雞"兩個字,我相信你唔會,但你知道一定冇呢兩個字,因為你知道佢唔討論呢d問 ...

咁係咪即是話,就算我讀通晒全部大藏經,都 Handle 唔到去叫雞嘅心態?
作者: alexwush    時間: 2018-4-13 09:37
陳柱民 發表於 2018-4-13 00:13
咁係咪即是話,就算我讀通晒全部大藏經,都 Handle 唔到去叫雞嘅心態?

你唔應該睇經中掌握,而係叫雞中學習掌握
作者: 陳柱民    時間: 2018-4-13 09:46
alexwush 發表於 2018-4-13 09:37
你唔應該睇經中掌握,而係叫雞中學習掌握

我當然知道學游水要跳落個池,然則經書係睇嚟做乜嘅呢?

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5