天羅地網

標題: 將所有問題“空咗佢”,係智慧還是逃避 [打印本頁]

作者: alexwush    時間: 2018-4-15 08:23
標題: 將所有問題“空咗佢”,係智慧還是逃避

空性係佛學嘅最高智慧,咁博士答問題很簡單一句“空咗佢”攪掂晒,要做到空咗佢又唔難,問題係你要自己呃自己去到乜嘢程度。不過問題依然存在。
作者: 容燥兒    時間: 2018-4-15 09:35
Alexwush網友:

我都想將問題空咗佢,如果識呢招,都玩哂。無哂所有問題。

但似乎大家嚟呢得呢個娑婆世界,就係因為呢度有問題比你解決。大家先要嚟。

琴日聚會問過,咩係空性。似乎唔係乜嘢都無哂咁嘅意思。

作者: 容燥兒    時間: 2018-4-15 09:37
我部電腦又彎咗。。。呢啲嘢又要解決。

作者: Rondey    時間: 2018-4-15 11:08
空性即無常,萬事萬物皆由因緣和合而成果,無既定不變地永恆存在。
如此推論,
逆境毋需過悲,因無常的緣故,有機會逆轉,宜韜光養晦。
順境毋需過喜,因無常的緣故,有機會逆轉,宜居安思危。
以上是人世間觀念上的應用。

當然,空性是一種客觀的現象,並無任何感情色彩。
但其智慧內涵的使用,可謂一體多面,亦端視乎事主主觀的心︰心正則用於正途,心悲則用於悲途等。

但莫論如何,用途在宇宙間並沒有什麼正確不正確,因為所謂的對錯、道德只是一種世間人為的觀念。

(有錯輕插。)
作者: Perry    時間: 2018-4-15 11:58
掉番轉,把問題實左佢,咪搵自己笨實?!耿耿於懷又惶惶不可終日,心神不定,問題係咪就快左解決?

鬼佬成人有句掛在嘴邊 "take it easy, man" 就類像空左佢的智慧。

看事情又好,解決問題也好,始終用動態來相處,就自然會出到"空左佢" 的心得,總比什麼那麼"不呃自己"來得自在

作者: wongs    時間: 2018-4-15 13:11
純是個人的理解,經書少讀,幸勿見笑。
空性是 : 可有可無,正如火種一樣,在合適條件底下,就會出現。條件消失了就隱藏在宇宙中。毫不執著,來去自如,不受束搏。
可用於解決煩惱,但不是唯一的方法。

作者: cwcheung24    時間: 2018-4-15 17:34
On 9仔,空性一向都存在。只是你覺唔覺察到佢。正如"on 9仔"這個名詞(或形容詞)本質也是空的,希望你唔好嬲
作者: alexwush    時間: 2018-4-15 19:38
cwcheung24 發表於 2018-4-15 17:34
On 9仔,空性一向都存在。只是你覺唔覺察到佢。正如"on 9仔"這個名詞(或形容詞)本質也是空的,希望你唔好嬲: ...

我唔會嬲,我點會嬲,空咗佢咪攪掂囉,空唔度就交义你。不過空咗佢只係陀鳥政策,同掩耳盜鈴一樣。
作者: alexwush    時間: 2018-4-15 19:48
覺察空性,本身有語病,可睇度摩度嘅仲算空性咩
作者: 漢賢    時間: 2018-4-16 00:35
龍樹菩薩就已經有十八空
心經就已經有講色即是空,是從心靈角度睇,
唔係講外在事物,但講外在一樣講得通,只係對修行唔重要
有啲可以空有啲可以唔空,
道,無為,無不為
說食不飽,好多正確問題都係要問自己既
就係每個思維係咪啱呢
係咪來自無明,係咪貪嗔癡慢疑
係咪慈悲,係咪只係諗自己
可唔可以做好啲
其他唔關事既可以空咗佢

作者: alexwush    時間: 2018-4-16 01:23
漢賢 發表於 2018-4-16 00:35
龍樹菩薩就已經有十八空
心經就已經有講色即是空,是從心靈角度睇,
唔係講外在事物,但講外在一樣講得通, ...

龍樹菩薩就已經有十八空
十八空,空可以分類講;仲算空咩?
作者: alexwush    時間: 2018-4-16 01:32
博士講嘅空咗佢;好明顯係現實無辦做到,為有係心靈上空咗佢。如果你每個月都要交租,到月底無錢交點算呢?空咗佢啦,即係當佢無到,但包租婆照揾你,等你過得初一,又過唔過度十五。
作者: 漢賢    時間: 2018-4-16 01:52
alexwush 發表於 2018-4-16 01:23
龍樹菩薩就已經有十八空
十八空,空可以分類講;仲算空咩?

佛乘都有小乘大乘密乘, 都唔係一定要一乘, 百貨應百客

而家講咩空都係假, [空]有佛典而無人去應用就真

作者: wwkin    時間: 2018-4-16 02:51
alexwush活在自己的邏輯世界,俗稱神邏輯,古稱對牛彈琴。
作者: alexwush    時間: 2018-4-16 07:50
wwkin 發表於 2018-4-16 02:51
alexwush活在自己的邏輯世界,俗稱神邏輯,古稱對牛彈琴。

博士講嘅你都照單全收係囫圇吞棗,因住哽親
作者: Rondey    時間: 2018-4-16 11:10
alexwush 發表於 2018-4-16 01:32
博士講嘅空咗佢;好明顯係現實無辦做到,為有係心靈上空咗佢。如果你每個月都要交租,到月底無錢交點算呢? ...

同意「空」的作用,是用於解開心靈上的桎梏。
雖無法直接解決現實問題,但亦有間接裨益。

人若經常被現實牽著鼻子走,心既不定,如何定靜安慮得,如何有智慧地去解決問題?

「空」的作用,即教人不必著相,把心安下,讓心能騰出空間作思考策略,控制本性,免受外界干擾。有時候人慣於在實際生活上,過度投入,忘記了「空」性,應用上便會顯得手足無措,因此可能需要經過訓練。

有時方法,有點像相親,甲之蜜糖,乙之砒霜,若不合適,大可另謀高就。世界百花齊放,總有一套切合自身的方法。
作者: wwkin    時間: 2018-4-16 12:14
alexwush 發表於 2018-4-16 07:50
博士講嘅你都照單全收係囫圇吞棗,因住哽親

我做不到照單全收亦不理解你的神邏輯,空性幾千年來被人挑戰同來挑戰人,你三言兩話想否定,只能說你too simple sometimes naive
作者: alexwush    時間: 2018-4-16 13:02
wwkin 發表於 2018-4-16 12:14
我做不到照單全收亦不理解你的神邏輯,空性幾千年來被人挑戰同來挑戰人,你三言兩話想否定,只能說你too  ...

我唔係否應空性,我話俾你聽我同你都可以隨時做到,問題係你呃自己嘅功夫要到家,呢點要師承。我只係指出空性唔能夠解決我哋生活嘅問題
作者: alexwush    時間: 2018-4-16 13:05
Rondey 發表於 2018-4-16 11:10
同意「空」的作用,是用於解開心靈上的桎梏。
雖無法直接解決現實問題,但亦有間接裨益。

你試下查查下車空咗佢包你撞車,好多抄完車嘅都當時腦海一片空白,所以心靈空咗佢,都係相當嘅事。
作者: wwkin    時間: 2018-4-16 13:54
alexwush 發表於 2018-4-16 13:02
我唔係否應空性,我話俾你聽我同你都可以隨時做到,問題係你呃自己嘅功夫要到家,呢點要師承。我只係指出 ...

你對空性的見解與眾不同神邏輯.....好難捉摸呀!
作者: Rondey    時間: 2018-4-16 14:01
alexwush 發表於 2018-4-16 13:05
你試下查查下車空咗佢包你撞車,好多抄完車嘅都當時腦海一片空白,所以心靈空咗佢,都係相當嘅事。 ...

空性歸空性,什麼時候用空性是另一回事。
若你斬叉燒時喜歡用電鋸,不是不可,只不過是自尋煩惱而已。

作者: wongs    時間: 2018-4-16 17:12
好似見到許冠文入面場雞同鴨講找到終點。

作者: 漢賢    時間: 2018-4-16 20:53
暫時最後一帖,正所謂
實相無相
正念無念
當我地以為我地認為咁咁咁係空既時候就基本上係錯
因為咁就已經執咗相,有二元對立,
但當你認為無二元對立既時候都錯,
所以真無得講,既非內亦非外,既唔係亦內亦外,或者非內非外,
可以睇多啲金剛經
睇唔明就做多啲法報施
其實我都唔係好明
所以我都好多時會做吓法報施

作者: Perry    時間: 2018-4-16 21:32
笑話系列:青山最近走丟的可能唔止一個,空出的院友可能是邊個,你懂的!

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5