天羅地網

標題: 請問各位,本人又沒有錢又想學野,有沒有辦法? [打印本頁]

作者: nickykll1    時間: 2014-1-26 21:35
標題: 請問各位,本人又沒有錢又想學野,有沒有辦法?
如題....................
作者: stevie    時間: 2014-1-27 00:34
你有什麼想學?
公共圖書館, totally free.

as long as you have internet access, many resources are free:
https://www.coursera.org
http://online.stanford.edu/courses
and, many others.

作者: linolin    時間: 2014-1-27 04:07
世間甘多學問.....你心目中想學D乜先?講出黎聽聽.大家先至可以比意見你架!!
作者: 江上月    時間: 2014-1-27 13:32
TO: nickylli

(1) 執個膠袋跳落海學游水唔使錢。
(2) 上網學瑜珈、學外文、學唱歌或樂器、學武術,另有其它都係唔使錢。
(3) 去再培訓班學技能重有錢收。
(4) 如果學到反手轉三個鐵球睇到印度電影《請求》秘奧,相信郭先生重有錢俾返轉頭。
(5) 最簡單係去學做乞兒,一個月內定乞到學費。

作者: nickykll1    時間: 2014-1-27 20:04
江上月 發表於 2014-1-27 13:32

(1) 執個膠袋跳落海學游水唔使錢。

你係我既逆行行菩薩thx
作者: 楊灝貽    時間: 2014-1-27 20:38
nickykll1 發表於 2014-1-27 20:04
你係我既逆行行菩薩thx

"如果郭博士師父冇收郭博士錢,點解郭博士要收錢?"

唔好勉強
苦了自己

作者: chrisX9    時間: 2014-1-27 23:57
純粹吹水

(1)  無錢皆因智慧未開,更加要虛心求教,比錢學係最簡單直接快捷既方法。
(2)  相對各下而言,比銀兩聽講座,可減少對金錢既執著,這關口必須跨過。
(3)  免費講座效果一定不及收錢來得好,自己想想吧!
(4)  天雨無私,不潤無根之草。捐錢放生啦 .....可以吧!
作者: johnsonweed    時間: 2014-1-28 00:12
請教師兄想學乜野和學野目的
作者: marcoss    時間: 2014-1-28 09:07
Joseph張善昌 發表於 2014-1-28 04:30
老兄, 吾洗咁灰心, 我想要收錢, 一定有要收錢的原因, 比如教你投資, 你連買一手的本錢都無, 咁學左便等於浪 ...

很有道理.
作者: Teddy    時間: 2014-1-28 18:03
nickykll1

分享下,小弟第一次見博士時,好窮(得幾佰元),當時仲心想捐少少,但回頭想,不如等自己有錢時再捐,如是者,看過博士的智慧生活啟示合訂本2冊,照做錢箱,放生善行,祝福文(初期版本),幾年間,竟然一次可捐5位數字,自己也覺不可思議。  
到今次有緣參加研習班,已等了八年多了。  不要灰心,有志者,事竟成,不用計較錢少而不做,照以上方法去做,你認為你等到幾耐??

祝願你和其他師兄智慧成就。

作者: 楊灝貽    時間: 2014-1-28 19:33

尼樣真係堅,肯試就有野睇,試過7年,依近幾個月學野真係冇比過1蚊,仲有其他著數,仲要就晒你個人嘅癖好,比自己想像仲好

尤其是去到一個改/不改,介乎改到與改唔到之間嘅爭扎位, 一肯改,好快有好野嘆

作者: Ken    時間: 2014-2-19 13:42
有。
去搵錢,交學費,搵多D,再交學費,又再搵多D。
無人可以一步登天!

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5