天羅地網

標題: 博士回應買左1396嘅朋友 [打印本頁]

作者: Alexng    時間: 2014-7-17 22:11
標題: 博士回應買左1396嘅朋友

有買1396(毅德國際)天羅地網的網友,博士係節目提出以2.5元全面收購、如網友們擔心復牌後大跌的話,可以打電話去萬福珠寶向方太登記!(但要提供証明係天羅地網網友及記錄)詳情可收聽7月17日節目(3日內有效)

作者: TonyLeung    時間: 2014-7-17 22:50
真是十分巧合,1396明天復牌。
作者: CarmenNg    時間: 2014-7-17 22:58
TonyLeung 發表於 2014-7-17 22:50
真是十分巧合,1396明天復牌。

你點知呀?
作者: TonyLeung    時間: 2014-7-17 23:05
CarmenNg 發表於 2014-7-17 22:58
你點知呀?

轉發 : http://www.hkexnews.hk/listedco/ ... TN20140717665_C.pdf
作者: CarmenNg    時間: 2014-7-17 23:10
TonyLeung 發表於 2014-7-17 23:05
轉發 : http://www.hkexnews.hk/listedco/listconews/sehk/2014/0717/LTN20140717665_C.pdf

Notice with thanks!
作者: alexwush    時間: 2014-7-17 23:15
CarmenNg 發表於 2014-7-17 23:10
Notice with thanks!

你應該有貨
作者: CarmenNg    時間: 2014-7-17 23:23
alexwush 發表於 2014-7-17 23:15
你應該有貨

對,但很少.
作者: Freemanhowc    時間: 2014-7-17 23:28
停牌前收2.39, 点解用2.5收購,唔明?
如果我明天用兩元大量入貨,又算唔算?
如果堅,博士奶好多!
作者: Alexng    時間: 2014-7-17 23:29
懇請網友們不要再為1396毅德國際,要求博士交代回應嘞!
作者: alexwush    時間: 2014-7-17 23:36
CarmenNg 發表於 2014-7-17 23:23
對,但很少.

花徑不曾緣客掃 蓬門今始為君開
作者: Alexng    時間: 2014-7-17 23:37
Freemanhowc 發表於 2014-7-17 23:28
停牌前收2.39, 点解用2.5收購,唔明?
如果我明天用兩元大量入貨,又算唔算?
如果堅,博士奶好多! ...

難得博士咁有氣量,以高於巿價收購,你還要質疑?你根本不須要理會博士蝕多蝕少,股票市場係有買有賣,有人睇升有人睇跌,博士高於巿價收購一定有原因嘅,應該要感恩啊!放且明天實跌到兩蚊咩,唔比反升架!

作者: CarmenNg    時間: 2014-7-17 23:41
alexwush 發表於 2014-7-17 23:36
花徑不曾緣客掃 蓬門今始為君開

承你貴言!
作者: Freemanhowc    時間: 2014-7-17 23:43
你啱,可能先急插,後掃番上高位收,但願如此,
大家拭目以待!
作者: Yoma    時間: 2014-7-17 23:57
Alexng 發表於 2014-7-17 23:37
難得博士咁有氣量,以高於巿價收購,你還要質疑?你根本不須要理會博士蝕多蝕少,股票市場係有買有賣,有 ...

博士不留豪氣、有量度,唔係難得。雖然佢部分言論我未聽得明。

其實博士都好醒,不用花2球又把人心拉回來。我繼續食花生。不過真心感激博士。
作者: TonyLeung    時間: 2014-7-17 23:57
Freemanhowc 發表於 2014-7-17 23:43
你啱,可能先急插,後掃番上高位收,但願如此,
大家拭目以待!

我諗是停牌前買果D先計。
作者: Alexng    時間: 2014-7-17 23:59
TonyLeung 發表於 2014-7-17 23:57
我諗是停牌前買果D先計。

這個當然啦!
作者: Yoma    時間: 2014-7-18 00:04
Alexng 發表於 2014-7-17 23:37
難得博士咁有氣量,以高於巿價收購,你還要質疑?你根本不須要理會博士蝕多蝕少,股票市場係有買有賣,有 ...

你先唔好講到咁神。其實博士花幾球就塞了大家把口,佢老人家做大事,冇所謂。

驚就快啲走!
作者: Alexng    時間: 2014-7-18 00:10
Yoma 發表於 2014-7-18 00:04
你先唔好講到咁神。其實博士花幾球就塞了大家把口,佢老人家做大事,冇所謂。

驚就快啲走! ...

我都無講過佢係神;你估人人都得呀,幾球喎,三九唔識七點解要咁做先?因為做大事,唔係呱!
作者: Yoma    時間: 2014-7-18 00:12
Alexng 發表於 2014-7-18 00:10
我都無講過佢係神;你估人人都得呀,幾球喎,三九唔識七點解要咁做先?因為做大事,唔係呱! ...

佢一年捐幾多錢你知唔知。

我都有捐小小錢同交開稅。所以以博士佢計,幾球嘢,碎料掛。
作者: Alexng    時間: 2014-7-18 00:16
Yoma 發表於 2014-7-18 00:12
佢一年捐幾多錢你知唔知。

我都有捐小小錢同交開稅。所以以博士佢計,幾球嘢,碎料掛。 ...

有錢還有錢,氣量還氣量,好多有錢佬都做唔到呀,你睇我地首富就知啦!
作者: Yoma    時間: 2014-7-18 00:19
Alexng 發表於 2014-7-18 00:16
有錢還有錢,氣量還氣量,好多有錢佬都做唔到呀,你睇我地首富就知啦! ...

博士无咁上下,真係冇咁柒去听啦。

作者: Yoma    時間: 2014-7-18 00:20
Alexng 發表於 2014-7-18 00:16
有錢還有錢,氣量還氣量,好多有錢佬都做唔到呀,你睇我地首富就知啦! ...

博士一把年纪,遊戏人间啦。

诚哥80歲先发现当初要参政!
作者: ellery    時間: 2014-7-18 11:56
謝謝博士好意,小弟小注而已,不用麻煩方太了。
作者: CarmenNg    時間: 2014-7-18 12:00
ellery 發表於 2014-7-18 11:56
謝謝博士好意,小弟小注而已,不用麻煩方太了。

Me Too!

今天還買多少少添.

作者: kicheng95    時間: 2014-7-18 12:29
謝謝博士讓我見識到胸襟,豪氣!
無論1396幾錢,小弟願意跟到尾!
不用麻煩方太!
作者: Yoma    時間: 2014-7-18 13:25
CarmenNg 發表於 2014-7-18 12:00
Me Too!
今天還買多少少添.

我已經俾人終身禁買股票,想溝20萬都唔得。

作者: CalvinKan2013    時間: 2014-7-18 13:37
Yoma 發表於 2014-7-18 13:25
我已經俾人終身禁買股票,想溝20萬都唔得。

停賽 , 你咬人?

just kidding, relax

she wouldn't know
作者: Yoma    時間: 2014-7-18 14:19
CalvinKan2013 發表於 2014-7-18 13:37
停賽 , 你咬人?

我冇个人户口。一向唔keep钱。
而且往绩不好。我又唔keep 秘密。

其实都係算,当日买股票因为小小贪。其实都唔知贪黎做乜。

如果恨钱我应该去做嘢,唔係4、5年前就退休。

作者: philiplau    時間: 2014-7-18 14:38
Dr Kwok大量, 支持,今早入10萬 $1.62.
作者: Yoma    時間: 2014-7-18 14:56
CalvinKan2013 發表於 2014-7-18 13:37
停賽 , 你咬人?

咬人停十几场咋。

不过有啲人可能冇乜股票运。。。
好多年冇买股,又买又中!哈哈。
作者: Alexng    時間: 2014-7-18 19:25
CarmenNg 發表於 2014-7-18 12:00
Me Too!
今天還買多少少添.

我都襯底位入左少少啊!
作者: goldenma    時間: 2014-7-18 20:14
Alexng 發表於 2014-7-18 00:10
我都無講過佢係神;你估人人都得呀,幾球喎,三九唔識七點解要咁做先?因為做大事,唔係呱! ...

没有三九唔識七 ! 祗有三唔識七 ,因這句話出自天九術語 , 因 3+7=10 (零點) 實輸

講下笑 !
作者: CarmenNg    時間: 2014-7-18 20:43
Alexng 發表於 2014-7-18 19:25
我都襯底位入左少少啊!

Great! Lucky forever!
作者: Yoma    時間: 2014-7-18 22:42
GT6 發表於 2014-7-18 22:40
老豆失蹤前將主席讓給個兒子, 即是有晒計劃, 公司上下全家都知道公司和主席周身有屎, 依家扮曬失蹤扮失去聯 ...

你分析,是否有可能佢地一早知,然后派高息引你入货?
作者: yukming5716    時間: 2014-7-18 22:55
輸打贏要嘅人,就唔好玩股票,賭博啦.
作者: Yoma    時間: 2014-7-18 23:17
yukming5716 發表於 2014-7-18 22:55
輸打贏要嘅人,就唔好玩股票,賭博啦.

賭博可以輸打贏要咩?

有啲網友原來第一次買股票咋,佢地聽完好人好事或者YouTube 就跟,得過信字。

花生友討論此事因為唔想一啲新人聽完又買中招又怨博士。

我都有聽博士吹水,都唔想佢老人家被人噓。
作者: yukming5716    時間: 2014-7-18 23:30
Yoma 發表於 2014-7-18 23:17
賭博可以輸打贏要咩?

有啲網友原來第一次買股票咋,佢地聽完好人好事或者YouTube 就跟,得過信字。

賭博梗係唔可以輸打贏啦,輸打贏要嘅人是指其心態.
作者: Yoma    時間: 2014-7-18 23:46
GT6 發表於 2014-7-18 23:29
應該知, 唔係老豆點會無斷斷將主席讓給個兒子, 總之依家主席應該比D反貪組織拉左, 攞緊料,  ...

二十幾啫。小弟一定唔係富貴,富貴就唔買股票去做慈善啦。買51萬股果位師兄先係富貴。
我唔多識cap圖,而且仲未揾到將單。本來諗住cap將稅單,條數大過好幾倍。有機會post啦。我唔可以一蚊唔落來齋吹咁唔過癮嘅。你信住先,應該唔會走數。
作者: CarmenNg    時間: 2014-7-18 23:52
Yoma 發表於 2014-7-18 23:17
賭博可以輸打贏要咩?

我是買少少玩吓,(診)吓熱鬧.
作者: Alexng    時間: 2014-7-18 23:53
GT6 發表於 2014-7-18 22:15
各位真係有錢+勇敢, 仲加碼, 犀利!!
以下係我分析
(1) 主席玩咩失蹤, 九成九被人拉左, 遲D就會正式公布.

有危就有機,股價今日已經狠狠地大跌反映了現在處境,今日唔跳船止蝕的話留係度等咩呀?咪等升囉,嘅然都要等升;倒不如系有能力情況下加碼博一博,當大家恐慌的時候,就係貪婪時候了。至於主席失蹤無咩大不了吖,一間公司唔係一個人運作嘛,就如我地嘅首富明天突然消失在呢個世界的話,難道他其下的公司即刻停止運作收工咩!有幾大鑊啫,買得就預左有風險啦,如果股價再低的話,分分鐘可能有財團提出全面收購都唔定,無咩無可能既!據了解呢隻毅德好多嘢攪緊架!其實大陸有邊間公司係無問題吖,唔好咁悲觀啦!
作者: Yoma    時間: 2014-7-18 23:59
Alexng 發表於 2014-7-18 23:53
有危就有機,股價今日已經狠狠地大跌反映了現在處境,今日唔跳船止蝕的話留係度等咩呀?咪等升囉,嘅然都 ...

買個殻値3億咋。
真心希望師兄你賺到錢又能做到好人好事!合什!
作者: Alexng    時間: 2014-7-19 00:06
Yoma 發表於 2014-7-18 23:59
買個殻値3億咋。
真心希望師兄你賺到錢又能做到好人好事!合什!

多謝你嘅祝福啊,我對自己承諾過1396,154,1340如果真係賺到錢的話,我會出少少綿力去捐錢幫助下有需要既人!
作者: Yoma    時間: 2014-7-19 00:14
Alexng 發表於 2014-7-19 00:06
多謝你嘅祝福啊,我對自己承諾過1396,154,1340如果真係賺到錢的話,我會出少少綿力去捐錢幫助下有需要既 ...

其實定下些小目標,如平常多做一些小善行,有夥樂于助人的心,已經好好。
平日找機會捐款五元十塊,多些做,比一年一次捐一千蚊更加好。
作者: Alexng    時間: 2014-7-19 00:19
Yoma 發表於 2014-7-19 00:14
其實定下些小目標,如平常多做一些小善行,有夥樂于助人的心,已經好好。
平日找機會捐款五元十塊,多些 ...

我其實每次出糧都會去捐少少的,股票賺到既就當係付加捐獻啦!
作者: Yoma    時間: 2014-7-19 00:20
Alexng 發表於 2014-7-19 00:19
我其實每次出糧都會去捐少少的,股票賺到既就當係付加捐獻啦!

師兄你又真係好人好事。
作者: Alexng    時間: 2014-7-19 00:25
Yoma 發表於 2014-7-19 00:20
師兄你又真係好人好事。

比起其他人我只不過係一粒納米微麈咋!
作者: Yoma    時間: 2014-7-19 00:48
Alexng 發表於 2014-7-19 00:25
比起其他人我只不過係一粒納米微麈咋!

一粒納米微塵已經足夠影響成個宇宙。
作者: Joelee    時間: 2014-7-19 03:19
支持大家...18.7.2014 今早入了貨...1.53 入..
作者: GraceLeung    時間: 2014-7-19 11:50
Alexng,如果每個人懂得每月都捐錢和有额外收入又捐錢,
這集合大多数人的正念是會把不好的人打敗的。
回想六七十年代,九十九個佰分比的人都很窮,但隣舍互相関心和照顧的
情懷瀝瀝在目。隣居的正念和善心便八十年代香港蒸蒸日上。

但目下的香港,私心的人九十九個佰分比(跟以前相反),
如此的氣牆,结果是!!!
作者: Alexng    時間: 2014-7-19 12:32
GraceLeung 發表於 2014-7-19 11:50
Alexng,如果每個人懂得每月都捐錢和有额外收入又捐錢,
這集合大多数人的正念是會把不好的人打敗的。
回想 ...

最重要係個人保持正念,盡點綿力,當然係能力範圍內啦,有D野唔係你我所能控制到,博士個句,無常無我嘛!
作者: GraceLeung    時間: 2014-7-19 13:55
Alpah網友,年纪多大有何関係?
通常女人不喜歡告诉人的,莫問。
但有智慧的人,看我的帖子,该估到。
作者: GraceLeung    時間: 2014-7-19 13:57
Alexng 綱友,共勉之!

作者: Yoma    時間: 2014-7-19 18:57
alpha7 發表於 2014-7-19 12:32
小姐,你幾多歲?

Grace小姑娘一看就知永遠22歳心地善良的小姑娘。如果倫伯只有25歲。

作者: GraceLeung    時間: 2014-7-19 21:07
你們真的有智慧,謝過
作者: SinMiYuk    時間: 2014-7-19 22:20
今早聽七月十七博士節目, 我支持博士, 閙得精彩, 閙得對,博士真的無欠你們,請各位1396綱友
去聽吓七月十七日博士節目啦, 好好反醒反醒吓啦........
.1396 -- 七月十八日收市$1.58 (最低是$1.26), 我會買少少玩吓, 我享受升升跌跌過程, 我是
投資, 不是賭博, 我是玩股票, 不是股票玩我.  望世人自在隨緣
作者: Ming5812    時間: 2014-7-21 09:40
1396今日又再停牌
作者: Yoma    時間: 2014-7-21 09:44
SinMiYuk 發表於 2014-7-19 22:20
今早聽七月十七博士節目, 我支持博士, 閙得精彩, 閙得對,博士真的無欠你們,請各位1396綱友
去聽吓七月十七 ...

好好反醒反醒吓

作者: Yoma    時間: 2014-7-21 09:45
Ming5812 發表於 2014-7-21 09:40
1396今日又再停牌

希望在明天,話唔定係大升!
作者: PETER88    時間: 2014-7-21 16:41
自己買自己負責 !
作者: Yoma    時間: 2014-7-21 17:05
PETER88 發表於 2014-7-21 16:41
自己買自己負責 !

萬般帶不走,唯有業隨身。
作者: Alexng    時間: 2014-7-21 19:33
你地唔好成日自己嚇自己啦,保持正念去面對,每件事都有相對架,唔會單一面既,用正面去睇,結果出來會正面好多架!
作者: Alexng    時間: 2014-7-21 20:48

比d資料大家參考, 如果真係有大戶收到風仲會大插,以上星期五7月18日復牌,大戶一定會瘋狂沽空.
睇番上星期五沽空只佔0.5%.
成交3億幾全部都係長倉睇升, 只有174萬短倉睇淡.
所以大家正面d睇啦!

作者: GoingUp168    時間: 2014-7-21 20:51
Alex多謝你的分享,希望好人有好報
作者: Alexng    時間: 2014-7-21 20:55
GoingUp168 發表於 2014-7-21 20:51
Alex多謝你的分享,希望好人有好報

唔好客氣,你唔好咁緊張和擔心啦,哀鬼!
作者: Yoma    時間: 2014-7-21 21:34
Alexng 發表於 2014-7-21 20:48
比d資料大家參考, 如果真係有大户收左風仲會大插, 上星期五一定會狂沽空.
睇番上星期五沽空只佔0.5%.
成 ...

沽空比怎樣計算的?
那個比例代表有風險?

師兄你介紹下這些圖怎樣cap,令其他投資者學下野。
作者: lesterli8    時間: 2014-7-21 23:01
AIexng師兄,多謝你的分享
作者: Peter    時間: 2014-7-22 20:22
之前: 暫停股份買賣 = 停牌十幾日
現在: 短暫停止買賣 =  ???

係唔係少於五日?
作者: Alexng    時間: 2014-7-22 23:12
Peter 發表於 2014-7-22 20:22
之前: 暫停股份買賣 = 停牌十幾日
現在: 短暫停止買賣 =  ???

你要問證監會先知喎!
作者: woorim    時間: 2014-7-23 01:29
唔使咁緊張啦!命裡有時即刻有,命裡未時要等候!做人錢銀事少,太勢利而失咗個格是大呀!好似博士咁話,你老豆都唔敢包你富貴啦!
作者: Yoma    時間: 2014-7-23 02:24
Peter 發表於 2014-7-23 01:59
我唔緊張,1396我都冇貨,不過學做偵探同大家查吓乜事啫。

分享、討論、調查再分享! yeah
學習ing
作者: Alexng    時間: 2014-7-23 22:06
Yoma 發表於 2014-7-23 02:24
分享、討論、調查再分享! yeah
學習ing

互勉之
作者: Yoma    時間: 2014-7-23 23:25
GT6 發表於 2014-7-23 22:22
http://www.hkexnews.hk/listedco/listconews/SEHK/2014/0723/LTN20140723818_C.pdf

本公司已向聯交所申 ...

唔好再振倉cap水啦。
作者: superman    時間: 2014-7-27 22:54
驚就咪玩!輸打赢要!失敗!
作者: superman    時間: 2014-7-27 22:57
我都有貨!驚條毛咩
作者: philiplau    時間: 2014-7-28 11:51
我原先已無貨了,見DR星期四晚叫D网民2.5佢收, 蝦个70幾嘅老人家. " 吊 "
入了10万, HKD1.63.
當支恃DR啦. 有回報了.
作者: CarmenNg    時間: 2014-7-28 13:39
philiplau 發表於 2014-7-28 11:51
我原先已無貨了,見DR星期四晚叫D网民2.5佢收, 蝦个70幾嘅老人家. " 吊 "
當支恃DR啦.  ...

Me Too. 因銀兩有限,只入了些少.現價HK$1.74.好人有好報.
作者: Alexng    時間: 2014-7-28 13:40
philiplau 發表於 2014-7-28 11:51
當支恃DR啦.  ...

恕我直言吖,藉口呢姐,因為低位你先入咋,高位你唔會入囉!
作者: CarmenNg    時間: 2014-7-28 13:46
Alexng 發表於 2014-7-28 13:40
藉口呢姐,因為低位你先入咋,高位你唔會入囉!

但都要夠膽先得.始終是停牌兩個多星期.它一復牌當日便買.若是其他股票,多數會睇多幾日,才決定是否值得入.
作者: Alexng    時間: 2014-7-28 14:09
如果博士唔回應1396的話,第一曰復牌大跌,你估有又幾多人夠膽入吖!呢個膽係博士係後面打支強心針姐。
作者: CarmenNg    時間: 2014-7-28 14:13
Alexng 發表於 2014-7-28 14:09
如果博士唔回應1396的話,第一曰復牌大跌,你估有又幾多人夠膽入吖!呢個膽係博士係後面打支強心針姐。 ...

當然.這正明對博士有信心囖.
作者: HAPPY168    時間: 2014-7-28 15:05
Alexng 發表於 2014-7-28 14:09
如果博士唔回應1396的話,第一曰復牌大跌,你估有又幾多人夠膽入吖!呢個膽係博士係後面打支強心針姐。 ...

你說的對 ! 咁網友就唔好話夠膽啦‧完全係博士說話支持‧
我們都入了,加自己分析‧
作者: GoingUp168    時間: 2014-7-28 18:42
唔知E隻股票可否重上番3至4蚊呢?我都在這水位入左,而家無彈箹溝貨了
作者: CarmenNg    時間: 2014-7-28 19:39
GoingUp168 發表於 2014-7-28 18:42
唔知E隻股票可否重上番3至4蚊呢?我都在這水位入左,而家無彈箹溝貨了

我信會的,希望在人間嗎.
作者: Alexng    時間: 2014-7-28 19:52
GoingUp168 發表於 2014-7-28 18:42

我154,1340,1396都持有,我實答你一定得啦!
作者: GoingUp168    時間: 2014-7-28 20:36
希望你們的看法是正確的,我入貨價唔靚
作者: Alexng    時間: 2014-8-2 10:19

海通国际:维持毅德国际持有评级 主席在配合相关部门了解情况。毅德国际近期股价波动较大。公司自6 月底开始便无法与主席取得联系。最近公司发布公告称有关部门口头向公司确认主席王再兴正在配合相关部门了解情况。不过,关于王接受调查的具体原因以及情况严重程度都尚未可知。有传言王先生涉及政府对某些高官的调查。2013 年初中央新一届领导班子上任以来,进行了一系列的反腐行动,已有多名高官落马。

董事局未来存在不确定性。自王先生失联以来,其侄黄德宏先生临时接替了他的主席职位。其子王德文自今年5 月13 日已开始担任公司的行政总裁。我们从公司管理层了解到,目前公司的日常运营和项目开发都在正常进行中;截至目前公司与业务伙伴和银行的关系也未见受到影响。作为这家家族企业的主席、创始人和决策者,王先生主要负责制定公司的整体发展和战略规划。如果他不能以主席的身份重返岗位,公司董事会无疑需要进行重组。

自毅德国际7 月18 日恢复交易以来,其股价较事发前的2.39 港元下跌28.0%。我们认为目前的股价已经反映了主席无法回归可能造成的负面影响。另一方面,如果王先生能够重返岗位履职,将有望成为股价修复的催化剂。不确定性仍存在,维持持有评级。基于公司不明朗的前景,目前断定这一事件对公司的影响会有多深远还为时尚早。我们认为并不需要立即对这家特殊地产产品开发商的盈利预测和资产估值进行调整。我们维持“持有”评级和目标价2.00 港元。
作者: kcli61    時間: 2014-8-4 13:00
有氣魄!
作者: superman    時間: 2014-8-4 18:51
繼續坐未驚過
作者: 101    時間: 2014-8-5 16:21
今日博士發功升上2,5
作者: philiplau    時間: 2014-8-6 11:35
咁快到1.90, 好快到2.50了
作者: Alexng    時間: 2014-8-6 13:43
首站係2元先
作者: philiplau    時間: 2014-8-6 14:27
希望早日上到2.5,等DR可以回本.
大家又開心再做善事了.
作者: Alexng    時間: 2014-8-7 07:29

華富嘉諾:
早前毅德国际(01396)称自6月底无法主席王再兴联系,失踪的消息令股价急泻逾3成,曾一度低见1.26元。后期集团停牌公布,确认主席正与相关部门了解情况,惟具体内容如被调查原因、调查部门等均未有对外公布。王再兴不但是全国政协委员、中国光彩事业促进会副会长,亦于内地多个商会担任要职,市传由于打贪政策厉行,多名高官被拉落马,而王再兴被调查的事亦贪腐事件有关。
作为一个缺少背景的草根企业家,王再兴曾于为塑料厂、炼钢厂、镀金厂、房地产集团等多个领域工作,并于1996年创建豪德集团,主营商贸物流生意。2013年把其与弘毅基金(联想集团旗下基金)合创的毅德控股于本港上市,其广阔的政商网络是集团的核心力量之一。频频出席剪彩、会议的王再兴凭借人脉关系,令业务蒸蒸日上,截至2013年7月底,集团已取得450万平方米的地使用权,估计足够未来年使用,而平均地价仅每平方米279元。而截至2013年底,集团已于内地70个省份及自治区开发商贸中心,业务发展值得看高一线。
根据集团所述,王再兴负责规划公司的整体发展,监督公司个别项目、业务及营运,亦是集团授权代表之一,虽然日常业务交由王德文处理,而执行董事之职亦由黄德宏代理,日常业务几无影响。不过,集团至今仍未有详细的交代,为集团的发展依然添上不确定性,我们相信即使集团未受影响,集团现时架构最后亦需要有所改动。作为集团的核心人物,其被调查的消息拖累股价急挫亦属正常,不过,一如我们早前提及,我们相信坏消息已经反映于股价之中,而股价未来的发展将受集团的营运所左右。
我们早前亦提及公司现时流动情况相对稳健,假若公司状况没有进一步恶化,很可能是衬低吸纳的好时机。值得留意的是,事隔多日,集团内除王再兴以外并未有其他相关人士并未要求协助调查,相信事件未必与集团营运有重大的关联。股价昨日收报1.84元,较建议当日的开市价1.67元高出10%,中线投资者可以继续持有,等待情况进一步明朗才作行动,惟短线投资者已经获利10%,可以先行获利换马至其他股份。
作者: lawkai    時間: 2014-8-8 21:22
8月22公佈業績,大家留意
作者: goldenma    時間: 2014-8-9 12:43
怪唔得早幾日有人開始收貨似的 ,應該條數不錯吧
作者: 101    時間: 2014-8-9 18:39
你睇到邊個收貨:有冇睇過佢上年較好條數上市營業曾長比許年升4培:今年中期業績有冇再曾長先:大家留意下唔好盲目,你地要知道隻野身有屎:
作者: Alexng    時間: 2014-8-18 13:39
已經登陸2元啦!
作者: philiplau    時間: 2014-8-18 15:01
Good job

作者: Alexng    時間: 2014-8-25 14:56
嘩!1396今曰好勁2.1
作者: Alexng    時間: 2014-8-25 16:05
今日最高見過2.17呀!重返招股價。

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5