天羅地網

標題: 佛陀的金錢觀和郭博士的金錢觀 [打印本頁]

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 16:10
標題: 佛陀的金錢觀和郭博士的金錢觀
我對佛陀的教導的理解不多,還望大家指正。我想知道佛陀對在家人,即居士在金錢上有什麼教導。我看過郭博士的節目,郭博士說現代人,金錢是在生時的上帝,是最重要的,佛陀在教育居士時講過什麼呢

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 16:16
以我有限的佛學知識,戒殺生是佛陀對出家人和在家人的共同要求,點解郭博士身為佛學博士,會自己買和介紹別人買殺生產業一條龍的劏豬企業的股票?還望各位賜教
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 16:21
在佛教的典籍中,又有沒有佛陀對他的弟子教路種什麼農作物,買賣什麼日用品,到那些地區或國家經商;可改善自己的經濟狀況,搵多點錢呢?我願聞其詳!
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 17:46
多謝師兄替我發問,問完可將答案貼上來給大家看。俾機會我學下嘢
作者: hklam007    時間: 2014-8-13 18:00
GoingUp 168 應該無勇氣親身出席發問?
希望有善知識出現。
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 18:21
另外,郭博士在節目中自己承認,曾經去夜總會,曾經和女公關(執一劑),即有婚姻外的性關係,我本人不想揭人陰私,但也覺得郭博士不尊重自己的結髪妻子。
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 18:23
佛陀又有否約束在家居士不可以有婚姻以外的性關係呢?
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 18:25
如果佛陀認為在家居士不可以有婚姻以外的性生活的話,郭博士是否公然違反佛陀在這一方面的要求呢
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 18:29
還可以以佛學傳人自居嗎?
作者: 江上月    時間: 2014-8-13 18:47
TO: GoingUp168

你都算係盲毛囉, 連郭某人係無宗教信仰
無神論尖兵都唔知, 你千祈唔好食野喎, 因為種植會殺死好多泥土中的小生命, 連水你都唔好飲, 一滴水中又有無數小生命, 快D走去搵陳日君帶你上天堂, 無謂係呢個咁污染世界度獻世啦!

作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 19:08
郭博士又話自己D師父係羅猴羅大和尚,物自己唔信佛,唔守佛陀制定的居士介架?
作者: Alexng    時間: 2014-8-13 19:40
GoingUp168 發表於 2014-8-13 19:08
郭博士又話自己D師父係羅猴羅大和尚,物自己唔信佛,唔守佛陀制定的居士介架? ...

點解你唔直接去問博士呢?8月23日有個網聚,你不妨出席一趟,讓博士解答你的疑問,相信博士先能夠滿足你心中的疑問!其他網友答案,睇怕你都唔滿意啊!
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 19:53
郭先生的知識來源的一大部份,來自二千多年前的佛陀教法,據悉,郭先生擁有佛陀最完整巴利語系列的所有佛教典籍並轉贈中國佛教協會,實在功德無量
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 19:55
是續佛慧命,大轉法輪之大功德。所有佛教徒都得感謝他
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-13 19:58
但是郭先生如果如江上月所言,拒絕承認自己的智慧學識來自偉大的世尊佛陀,他的智慧來自他自己,就是忘本,欺師滅祖了
作者: 一萬年太久    時間: 2014-8-13 22:49

作者: TonyLeung    時間: 2014-8-14 07:28
一個輸打贏要的人,最終的路,只有一個輸字。及早回頭是岸吧。
作者: ellery    時間: 2014-8-14 10:15
chantaipang 發表於 2014-8-13 18:37
going up哥.

你雖然好學.

陳兄,算吧啦,原來博士開咪咁耐,佢一啲野都學唔到,可謂個人福氣不足,似乎佢要等緣來時,才有機會修習更多,我們閒人當聽笑話算了。
作者: TonyLeung    時間: 2014-8-14 10:19
他不是好學,只是想找個位抽水,可惜黔驢技窮。
作者: 江上月    時間: 2014-8-14 11:26

請大家不妨運用言論自由, 狂抽呢啲漫駡狗UP低B仔, 等佢哋捱吓無厘頭嘅言論自由係乜嘢嚟嘅.

作者: 江上月    時間: 2014-8-14 11:31
TO: GOING UP 168

智慧學問係來自宇宙本體, 唔係佛祖專利. 教精你啦! 佛祖唔係佛敎徒, 耶蘇唔係基督徒, 老子唔係道教徒. 郭某推廣無神論學說, 成功處就係有勇氣欺偽師滅假祖挑戰權威, 你啲輸兩個錢就喊苦喊弗發爛渣嘅小女人, 有义資格去挑戰人咩! 猪人!

作者: william001hk    時間: 2014-8-14 12:18
江上月 發表於 2014-8-14 11:31

智慧學問係來自宇宙本體, 唔係佛祖專利. 教精你啦! 佛祖唔係佛敎徒, 耶蘇唔係基督徒,  ...

多謝江兄教導.....又學到嘢....但我諗狗UP哥...應該領悟吾到...
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-14 15:26
郭先生即使有改革社會文化弊端的想法和勇氣。也要自己行為端正對大眾才能有影響力。郭先生已結了婚,在節目中卻公然說和朋友會去澳門夜總會;有時候會執一劑當保健,請問這樣的行為可作表率嗎?
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-14 15:31
佛學的始創人佛陀要求修學者要持守,殺、盜、妄、淫、酒五戎,請問郭先生即使不是佛教徒,但他以佛學修行者自居,結了婚而有妻子以外的性伴侶和婚外性行為,是否不遵守修學佛法之人的淫戒呢,請回答!
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-14 15:36
我們這些結了婚的男人可以以郭先生為榜樣,得閑想約三五知己到夜總會執一劑當保健呢
作者: ellery    時間: 2014-8-14 15:52
GoingUp168 發表於 2014-8-14 15:36
我們這些結了婚的男人可以以郭先生為榜樣,得閑想約三五知己到夜總會執一劑當保健呢 ...

GU168網友:博士早在節目講清了原委,我輩當然可以學習結婚後去夜總會,只要老婆可以幫你照顧紅顏知己,咁咪得囉,唔係就唔好發夢。

博士講過鳩摩羅什的故事,話說國王迫他娶妻,鳩摩羅什的弟子也想跟著做,大婚當日,鳩摩羅什當眾吞下成碗「針撈飯」,話各位跟住照做,之後就可以娶妻。

這樣還不明白的話,聽多幾次博士的節目吧啦,無人可以幫你的。
作者: CarmenNg    時間: 2014-8-14 15:52
GoingUp168 發表於 2014-8-14 15:36
我們這些結了婚的男人可以以郭先生為榜樣,得閑想約三五知己到夜總會執一劑當保健呢 ...

8月23日有網聚,你有沒有報名參加呀?因你可將你的問題直接問博士的.
作者: william001hk    時間: 2014-8-14 16:27

如果你能如博士去完保健,老婆又吾炸型,你咪有料囉!
作者: TonyLeung    時間: 2014-8-14 17:49
你呢位仁兄,其實你都是輸左隻1340唔忿氣而為埋怨而埋怨,如果今晚我中左六合彩二獎或頭獎,我私下補番晒你所有在1340的損失,唔駛你日嘈夜嘈啦。做男人成個怨婦咁做咩呢,就算你輸左十幾萬,為止蝕晒去買過第二隻囉。呢一兩個月市況,你只要有腦,點會賺唔番輸那些,成日浪費時間聽番晒博士之前講過D咩來插人,幼稚得很。
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-14 18:41
我想請教下你地,佛祖講世間有宇宙因果的反射力,郭博士老人家也提及過;一間養豬劏豬一條龍企業的股票,修行的人應不應該買來投資?彿祖是反對殺生的,好似禁止添;殺生者會因殺對招致宇宙不好的反射沖擊。以你們的邏輯,係咪又講郭博士是無神論者又唔係佛教徒,又因他有料所以不受約束呢
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-14 18:43
修正:因殺業招致宇宙因果法則的不良沖撃
作者: Joelee    時間: 2014-8-15 02:45

為何人會有痛苦...生..離..死..別....病..痛..苦...富..貧...因為通過苦痛不安..令自己面對..克服...變得更強.

GT6...GoingUp 168..
好多現在..什麼大師...股票大師...
都是由最初..聽NO. 買股票...最後必大輸..
之後..痛定思痛...努力學習,..投資..
最後..必會成功..

放低仇恨...憤怒,..放過別人..就是放過自己..
克服..心魔....令自己變得更強..日後..多作善事...為自己積福..。
作者: 江上月    時間: 2014-8-15 11:05

猪人! 從軍都要殺敵啦, 搵表率就去陳日君, 咪執人口水尾講業. 我哋大把人跟足指示贏錢, 無受沖擊, 你啲無運兼心不正之徒就會受沖擊啦! 呢啲業就係佛學中嘅別業, 明未呀? 唔明就查下書, 盲毛.

作者: goldenma    時間: 2014-8-15 11:39
江兄言辭另人想起盲人看畫的故事
作者: GoingUp168    時間: 2014-8-15 11:55
江兄十足十網絡,面目猙獰就真
作者: Oldboy    時間: 2014-8-15 12:50
江上月 發表於 2014-8-15 11:05

猪人! 從軍都要殺敵啦, 搵表率就去搵陳日君, 咪執人口水尾講業. 我哋大把人跟足指示贏錢 ...

咁講都有錯??? 證明GT6有時講得好啱, 大部份人都係臭四加傻嘅

作者: TonyLeung    時間: 2014-8-15 13:03
零付出得番來的貼士,跟左輸左,有咩資格怨呢。
炒股真係咁易咩? 就連你老公係莊家,都唔可以輕信。

作者: 明鏡亦非台    時間: 2014-8-15 21:48
佛祖傳道49年,到最後都話他並沒有說甚麼!他說的只是道理,他原意不想成為宗教!看你懂的只是表面!放下"我執"吧!
作者: wookawah    時間: 2014-8-18 11:19
呢個就係"佛學"同"學佛"既分別,博士講過,在家人有"出世"和"入世"之便利,學佛係睇你學到幾多,唔係要學到成佛咁高境界,都唔知要修幾多世,先學到百分之零點一,但都不得了。
戒係修集之捷徑,但路多的是,不一定走捷徑,人體本身無時無刻都在殺生。
金錢等身外物是被創造出來運用的,如何運用就睇有冇智慧,例如用一蚊做到一千蚊既效果。如果金錢本身在沙漠中當然唔重要,但在人類社會中則可起多重相應效果,影響極大,所以當然重要。人天福報乃富貴之坦途。
另外尊重妻子方面就簡單,你學博士咁,攞到免死金牌咪攪掂囉,你情我願就冇問題,當然係有福氣先得啦,係簡單但唔容易。
作者: JohnLee    時間: 2014-8-19 01:18
GoingUp168 發表於 2014-8-13 16:16
以我有限的佛學知識,戒殺生是佛陀對出家人和在家人的共同要求,點解郭博士身為佛學博士,會自己買和介紹別 ...

謝謝 GoingUp168 先生提出疑問, 刺激我思考

我咁諗, 就假設你質疑得對, 即使郭博士是錯了...
咁只說明你找到了別人錯處,
但咁你無咩好處, 你唔會有咩得着

但反過來, 如果你可以找到郭博士說對的地方, 找到郭博士對你有幫助的說話
咁會否令你多吸收到一些智慧?

找對似乎比找錯有著數喎
作者: GraceLeung    時間: 2014-8-19 12:52
johnlee網友说得簡單明白,找出我們如何能精進的重點。
真有意義,最合我心。

多谢!
作者: 赤川    時間: 2014-10-11 16:22
佛经上说居士五得与居士五失,第一条就是通过勤劳与智慧致富便是居士第一得,因懒惰愚蠢而贫穷便是居士第一失。

作者: 練無毒    時間: 2014-10-11 16:30
後者在居士前,可多個戇字,fit哂

歡迎光臨 天羅地網 (http://farflunginfo.com/) Powered by Discuz! X2.5