設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: moc
打印 上一主題 下一主題

發哥籲學生應「返屋企諗清楚」

金牌會員

俺以為政府如能釋出善意, 即某月某日退場者, 既住不究, 應會多人返家. 現露出殺氣騰騰, 即焗砌也!

回復

金牌會員

千祈唔好走瞓到死為止
回復

金牌會員

andylee 發表於 2014-11-1 00:18
落台唔係真係咁緊要啦, 等如溝女, 約唔到咪下次再約, 無話落唔到台架 ...

講開溝女, 唔係條條女; 你話約就約, 有d女會同你講"今次唔得閒,下次再約呀, bye bye"; 亦有d女會同你講"唔好意思, 今次唔得閒, 不如下星期六呀, 不過你最遲下星期一打個電話俾我約實喎".

呢d嘢係相對嘅, 都要人哋俾位你入.
回復

金牌會員

andylee 發表於 2014-11-1 00:16
有時我會咁睇, 兩車爭一條路, 你唔退我唔退一定撞

總有一方要讓  當然學生爭取既民主係希望將來政策比較 ...

咁啱係高登見到以下條link, 講嘅係外蒙古學生90年爭取民主選舉成功過程.
有時d嘢都要講天時地利人和.

http://forum7.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=5477495

講到外蒙嘅情況,可能要請教一吓博士,希望佢可以係下次節目講吓.

回復

金牌會員

泛民建制兩邊都有人收錢派錢,兩邊都大話連篇,兩邊都不知所謂!
但支持警隊同葉劉,唔支持視法治如無物嘅自私物體!
回復

金牌會員

無錯,檔野收左工,好多人少了個搵維穩費的收入,同埋政治油水的機會。
回復

中級會員

若非黑社會襲擊學生,警察肆意放走施襲者,加上一眾建制人士發表膠論,恐怕運動早已完場。

令此集會持續之人,並非學生,而是政府及一眾建制人士,尤其是葉劉及一眾土共狗匪,為爭風立威,上表效忠,連發諸多膠論,觸怒示威人士,助長民氣匯集,久久不散。

是故,佔領運動最大推手,並非外國勢力,而是親共勢力。
回復

中級會員

man6552000 發表於 2014-10-31 23:55
學黃子華話齋 "呢個時候係用智", 點樣退場而退得靚仔, 仲可以keep 到條尾下次再嚟過.
呢一方面, 唔好俾 ...

落台唔係真係咁緊要啦, 等如溝女, 約唔到咪下次再約, 無話落唔到台架
回復

中級會員

man6552000 發表於 2014-10-31 23:55
學黃子華話齋 "呢個時候係用智", 點樣退場而退得靚仔, 仲可以keep 到條尾下次再嚟過.
呢一方面, 唔好俾 ...

有時我會咁睇, 兩車爭一條路, 你唔退我唔退一定撞

總有一方要讓  當然學生爭取既民主係希望將來政策比較公平  不再太傾向地產商  是好方向  但現實大家也知  要打倒地產霸權不是一朝一夕   爭取民主也一樣

我好同意你講  到依家是時候退  退得靚比最終爛晒會好很多

學生回去先學習  其他人先工作  亦給予中央政府時間  在一國之下  不可能不溝通  
回復

金牌會員

andylee 發表於 2014-10-31 23:39
師兄, 但中央政府也有難處  作為一個政府怕開左被脅逼既壞先例

學生有理想是好的, 但也不可能不理普通百 ...

呢一方面, 唔好俾人秋後算帳. <--- 老實講, 呢個要政府自己識做, 如果政府要認真做嘢, 好多示威人士一定走唔甩.

到底邊位智者有一條絶世好僑俾示威人士好落台之餘, 仲要攪得掂政府唔好跟得咁足.
回復