設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 1997|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

李國章無恥:罷課不如退學! 中大學生會對前校長感蒙羞

論壇元老

樓主
大專生下周一發動罷課,要求人大常委收回特首選舉框架,曾有「教育沙皇」之稱的行政會議成員、中文大學前校長李國章昨狂寸學生罷課不如退學,否則只是做騷;又指中學生罷課令他聯想到文化大革命的紅衞兵。

他斷言罷課抗爭不會令人大常委收回成命,涼薄地稱在中央面前,西藏人自焚也徒勞無功。學聯轟李的言論反智;中大學生會會長張秀賢對這位前校長感蒙羞,「中大竟然出產咁嘅校長,我覺得好醜」。

李國章昨接受香港電台《千禧年代》訪問時直指,罷課是浪費時間,且算不上犧牲,「好多時我哋(讀大學時)都唔上課㗎啦」。他譏諷準備罷課的學生不如退學,才能體現承擔,「做到好事,好多人讀副學士入唔到大學,有機會入番」。主持人追問能否以自焚、退學等更激烈行為否定罷課意義,李反問:「西藏都有人自焚啦,但改唔改變到中央政策呢?」

■李國章昨狂寸學生罷課不如退學,否則只是做騷

李國章認為,獨立思考的學生不應只堅持己見,而是從中央角度設想,又稱人大框架下仍可探討提委會的組成和公司票安排等問題,亦指首屆特首董建華只由400人選出,容許全港市民選特首已是進步,「你從中央政府方面點睇呢?係咪佢已經讓步、盡咗責任、做咗佢嘅承諾呢?」

■學民思潮早前在政總外宣讀罷課宣言,呼籲中學生罷課爭取真普選

中大學生會對前校長感蒙羞

他強調,港人與中央對抗沒有好處,「小朋友去街,瞓喺地下lur地,永遠都去唔到街」。他出口術「拋」學生們,若有人因不滿中央而搞革命,應到深圳或北京,「唔好搞香港」,相信過半數市民傾向「袋住先」,「想支持民主,唔想行番轉頭,由北京派個總督嚟香港」。

學聯秘書長周永康重申罷課是認真抗爭,向市民宣示香港正處於危機,要求李收回言論,「佢倒果為因,人大無恥,先逼我哋出嚟罷課。佢咁講係咪八九六四嘅學生都要退學?罷工係咪要辭職?」他又斥李的言論反智:「梁振英話要起動物園,李國章證實香港真係有好多奇珍異獸。

回復

論壇元老

地板
香港人的恥辱啊!
回復

論壇元老

板凳

罷夠一個SEMESTER

十日真係唔知做乜
同埋幾多真係咁正氣
日日圍威喂, 禁手機, 睇下邊D科好GRADE, 交功課就食飯圍埋一枱抄功課個隻
讀書感覺上大陸個班仲好D
回復

論壇元老

沙發
回復