設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 7714|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

命運?因果?福氣?想請教,這情況應該怎樣行孝?

中級會員

#
以前公司個同事,本身好孝順阿媽,九唔九約返出嚟飲野,今日飲野傾開計,講到咁上下訴苦,原來佢有個咁既成長經歷:

佢本身係家族嫡孫,老豆係長子,佢祖母錫到同事窿,祖父從事殺生行業在市場買賣,後來太年老思考不靈活,將生意比仔女打理,雖不算富貴,但不缺錢財,佢話幼年十歲八歲時,因祖母把最好的給他,惹來姑輩妒忌,日日家嘈屋閉,而老豆二世祖性格,只吃喝玩樂,唔理生意,之後包二奶,生多幾件,令祖母非常痛心,而佢媽一氣之下帶呢個同事搬出住公屋,祖母暗中比錢養佢哋,佢媽知祖母好心但最後都出去做野靠自己,終日以淚洗面,之後祖母中風走左,兩母子去幫手辦身後事,比老豆報大數,呃左佢媽一筆,事出突然,祖母雖口頭上講會留東西比佢,之後分身家,但無遺囑,同事又未成年,被姑輩分晒,佢老豆又被班姑輩數佢唔理家業,分好少,但佢老豆繼續揮霍,結果個同事同佢媽只靠自己貧窮生活,仲曾經自閉,最初重陽清明有盡孝心去拜祖母,之後祖父也走了,同事也有送最後一程,但事後佢話班姑輩連拜都唔比佢拜,將祖父母合葬去第二度唔比佢知,佢媽索性離婚,雖然初時佢老豆有比膳養,但後來失業為由無比,經過多年,原來老豆同二奶正式結婚,將二奶仔列做嫡孫,同事就靠佢媽辛苦捱大佢,佢哋斷晒果邊親戚聯絡,個同事而家雖然事業穩定,但一諗起就唔開心,覺得自己三十歲人仲係咁平凡,買唔到樓比阿媽養老,成日覺得自己無機會拜祖父母,恨老豆。。。。

咁既情況,我都唔知點安慰佢,呢個我諗緊,係因為佢家業做屠夫為生既命運要佢去受,定係佢個人福氣問題,定係因果問題?同埋呢個情況,佢想拜祖父母拜唔到,孝母,但恨父,到底可以點幫佢?

回復

中級會員

小弟在此網資歷尚淺,未了解各網友之間關係,邊個意見都好,啱我fd 用可以幫佢解到心結既,我都希望試下,多謝各網友熱心既意見
回復

金牌會員

alendice 請你要多謝網友:鍾馗唔係天葵
已在祝福文中紅字幾段寫出來、精要的對你朋友很有幫助的?

在生活上堅持科學興家、迷信毀業的理念,懂得與智者為伍,不會從本身已是沒有前途的人口中去尋求前途指引,更不會被虛妄揣測的運程書所誤導。

所有人都覺悟一切事物在時光旅程中都是不停地變幻無常,依緣起特性而示現於俗世空間的事物,終極真相都只是「無我性」的緣起幻相,故此在遇到任何順逆環境沖擊時都能夠覺悟到這就是世情的無常、無我真理,並有能力以冷靜的態度,無畏的勇氣去接受真相和保持心靈安穩度過。

認識到不同文化的優點和缺點,無懼地演好在人生舞臺上扮演不同的角色,到了生命終點時仍可莞爾一笑地融會在大自然祖先祥和安寧的懷抱中,不受後有。
回復

金牌會員

吓,乜咁㗎詐,
天葵。你分晣得咁仔細。我都不得佩服你的才幹。
回復

金牌會員

你日日對住塊鏡講我要堅強同自我催眠一樣
回復

金牌會員

祝福文吾係咒語係普通文字,只不過係講比D人人生百態知內容自我反醒醒世箴言
回復

金牌會員

問天葵啦,佢肯定唸左有效,先叫人睇佢講果幾段。
唔係唔叫睇的。
回復

金牌會員

自幼家貧少讀五經書,唔好玩我
回復

金牌會員

吳岩鷲 發表於 2014-10-27 18:00
喂,天葵,你想踼人褲檔?
又唔解畫?睇咩先?如果咁都得,下次我照板煮碗比你好無先?
我睇得起你,比篇法文你 ...

我係鍾馗唔係天葵
回復

金牌會員

喂,天葵,你想踼人褲檔?
又唔解畫?睇咩先?如果咁都得,下次我照板煮碗比你好無先?
我睇得起你,比篇法文你自己睇。
回復

金牌會員

社會上好有類似問题!
祝福你朋友,做任何事問心無愧就好了!
回復