設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2966|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

香港邪教社團運作大爆料

論壇元老

樓主
對象式的愛情陷阱
層壓式的相處埋伏

香港邪教運作大爆料
https://m.youtube.com/watch?v=2jEfA3UPYxU
回復

8萬

論壇元老

沙發

感謝分享,今晚慢慢嗒。

回復

論壇元老

板凳
  二十幾年前,小弟被好同學帶去返仆街錫安教會,同而家個video講者講的九成九相似,好彩小弟稍稍醒爬,見唔到唔撚對路,即閃。正所謂橋唔怕舊,最緊要受。宗教代理人之恐怖,在於捉正都市人的心靈空虛,再加上表面一臉慈愛蒙騙你。由入會,生活,期期十一奉獻,連感情生活都過問,唔係邪教係咩呢?

人人都好怕collateral damage,口講口賠信神信到十足,核心管理層住太古城六七百尺,市值租金無二萬都萬八,仲有可能出入坐business class,即使某一天知道原來已中了老千局,但今天,要放棄太古城,business class,一下子打回原形,試問邊個可以大膽踏出一步?唯有口up up信住先,為生活,為名聲,某程度上可以理解。

如果稍為有D腦都會諗,如果所謂核心人物可以住太古城,business class,remote control果個美國老千教主,過嘅又係咩生活?舉一反三,班羊係咪真係傻到日日食甜筒,個個七懵懵?當東南亞flight business class計,平均都要三五皮,如果有D腦,走過街頭,見到拾荒的老人家,係咪話如果我唔坐去台灣business class,當三皮,改坐經濟倉,千幾銀,用果三皮比拾荒老人家,都起碼供給有需要的老人家片刻溫飽?信主信到咁撚樣,到底為了名聲,打份工定係堅係有信仰?係咪做人懵撚到咁?自私到咁?

講到底,由空虛到給予你安全感,洗腦,供給生活所需,到住兩皮幾月租太古城,business class,就係要你做同謀,因為你一旦離開咗個confort zone,咩都無晒,今時今日,試問又有邊個夠膽好似聖經所講,耶穌掃X晒拜金牛班友,踢枱掃場?由可能真係信到做咗共謀,就好似立法會九萬幾月薪咁,一霸到個位,有咩好得過純9up而可以原則上有二三百萬年薪,成本只係用把口呢?

人性之複雜,有時好難講。即使真係上咗當,一離開,咩都無晒,真係唔係邊個都夠膽行出一步,焗住做同謀。美國佬教主就高床暖枕,或者定時海外發功講幾句廢話,分分鐘私人飛機都有得坐。當年,我同學就係中晒呢隻老千橋。

宗教代理人之仆街,真係數九年都數唔完,大家要小心。多謝文殊兄的video。
回復