設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 7439|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

20190616郭信差之閒話常:好似妖蛾夥被剝光豬一樣!

8萬

論壇元老

樓主

DR.K:是日玩變幾支巨炮剝電䐉光豬!好似妖蛾夥被剝光豬一樣!個個無晒光環西口西面。
接受被共棍賣豬仔❗

回復

8萬

論壇元老

沙發

https://youtu.be/loyxV7scxo4

8028c140-f5b7-4585-937e-f514dc3d75c9 (1).jpg (120.51 KB, 下載次數: 147)

8028c140-f5b7-4585-937e-f514dc3d75c9 (1).jpg

回復

8萬

論壇元老

板凳
黑虎拳是六,七拾年代的著名拳種!
回復

8萬

論壇元老

地板
呢度,甚至全香港,好多人都以為美國制裁就係凍結你美國資產,唔俾你入境之類,如果冇美國資產又唔係美國人,最多去唔到美國。但其實美國認真制裁你時,係冇得玩。等我講你知。

首先美國制裁就真係只可以美國國內執行。呢種制裁唔同孟晚舟喺美國境內協助伊朗,被制裁者其實冇犯美國法。美國係冇得叫其他國家引渡制裁對象,更加冇得凍結佢嘅非美國資產。

咁,個被制裁者的,我當係777先啦,唔去美國,冇資產在美國,未即係冇影響?當然唔係咁簡單。呢個制裁名單,係會要求所有喺美國搵食嘅金融機構唔可以幫777服務,除非有特別批文,否則輕則罰款一千幾百萬美金,重則釘牌,所以銀行正常唔會再受佢玩。但上面講咗,777冇喺美國有資產,咁佢最多唔可以用香港citibank,最最多未包埋hsbc,渣打呢d有喺美國搵食嘅bank。我用永亨,吹咩。

嗱,最惡就喺跟住。如果你間銀行協助制裁名單上嘅人或者國家組織,美國可以會制裁埋你間銀行。就算你永亨完全冇美國生意,但只要你間銀行有美金交易服務,你就一定會經美國本土嘅銀行做中轉settlement,包括匯款押匯美元基金離岸存款。而因為永亨被制裁,佢喺美國同業嘅交收用美金戶口會被凍結,而美國所有金融機構都唔會再幫佢交收美金。簡單d講,呢間銀行喺同業間同死咗冇分別。所以,只要涉及到美國制裁名單,全港所有金融機構係全部唔會做生意,一定係close account。

好啦,用返777同永亨個case。如果美國認真玩,結果就係,一係全港甚至全世界正常地區嘅金融機構都close你777戶口,包括銀行股票行保險基金信用卡。另一個就係永亨繼續俾777用,但係間銀行從此俾人廢咗9成,咩同行都唔可以/唔敢同你往來。呢家中國同伊朗交易用嗰間咩崑崙銀行就係犧牲晒所有正常國際往來嚟專門服務伊朗。

如果美國玩認真,制裁香港某d人或者公司,並嚴格執行,究竟香港d金融機構會點反應,我好期待#yup#

簡單黎講美國制裁=世界制裁,呢幾日建制派應該驚到食唔到飯,訓唔著,聽講仲有人係777面前流馬尿
回復

8萬

論壇元老

https://lihkg.com/thread/1226922/page/1

回復

8萬

論壇元老

https://www.hkcnews.com/article/ ... B%E6%B7%BA%E8%97%8D

回復

8萬

論壇元老

【引渡惡法】盧偉聰口啞啞 陳志雲開咪幫填充:係Shameful啊!
http://s.nextmedia.com/realtime/ ... 8882&a=59716028
回復

8萬

論壇元老

【引渡惡法LIVE】緩兵之計!林鄭宣佈暫緩不撤回 只收回二讀預告
http://s.nextmedia.com/realtime/ ... 6647&a=59716491
回復

8萬

論壇元老

暫緩=個強姦犯暫時唔除你條底褲
@喬靖夫

回復

8萬

論壇元老

而家香港政府暫緩修例
容許香港繼續成為逃犯天堂!
漠視80萬愛國愛香港嘅香港人意願!!
唔揪得先生
請你立即馬上動員已簽署撐修例的80萬市民明天上街明志支持以林鄭為首的團伙
向政府表達立即修例的決心!!!
回復