設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 大樹人

郭博士佛學和宗教文字記錄(目錄排序)

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士 - 行門 - 時空識開示」 - https://youtu.be/n3_abMtZyBY
回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士 - 保健 -  飲食 心境」 - https://youtu.be/vx5kKbikW-E
回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士 教授「龜式呼吸睡眠法」」 - https://youtu.be/MvqF8IQimTk
回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士 教授「鼻敏感按摩法」」 - https://youtu.be/sGXZDHU0I4g
回復

8萬

論壇元老

郭兆明博士 - 佛學 - 因明學及八識規矩頌 https://www.youtube.com/watch?v=xcPfRLL_ZuA
(巳有人負責)
0.00好咧!有篇野讀囉喎
0.02咩傢伙?
0.04早輪,挑戰果個李天命丫,到依家又無覆啦
0.07緊唔覆啦
0.09咁有個作者呢......
0.13有個寫手,寫左篇文章呢
0.14叫(拆李天命的神壇)
0.18登左出黎
0.20
(拆李天命的神壇)0.22好長篇喎0.23係好長篇
0.29原來佢上左李天命度
0.31佢老婆做扶乩手
0.34咁佢跟朋友上去扶乩
0.36去李天命檔野,响佐敦道度黎既
0.39叫做呢......有個堂好過隠既
0.43佢叫鳥閒堂,
咁佢上到去呢,0.45因為呢個姓馮的人
0.51佢國文好厲害既
0.56好有根底         係呀
1.00咁佢話上身果個人呢
1.05叫劉大真人,係明朝既
1.09所以劉大真人呢
1.11就學寫返的文言文,問佢個扶乩
1.13扶乩果個就係李天命老婆
0.16佢睇唔掂,睇好耐
1.18丫.哈哈哈哈哈..................
1.21哈哈哈哈.............好野抵死
      遲d等我去扶乩都整篇古文落去
1.26睇唔掂
1.29咁就搲哂頭
1.31佢明代架嘛,劉祖
1.35好喇!!試過佢睇唔掂呢
1.39佢刻意用文言文去問既
1.40嗯             嘿
1.41因為個劉大真人
1.43如果劉大真人上身呢
1.45答得好快架嘛        無錯呀
1.47因為果個年年代架架,,所以就停左响到
1.49咳......
1.52好了,呢個人呢
2.00第二次又試李天命呢個,佢個神壇
2.02咁呢次呢!!佢扶乩,落黎係
2.05觀世音下凡
2.08哦,又觀世音
2.09咁呢個姓馮既人士,又改變測試方法
2.12佢唔用文言文,就問佢阿賴識的佛理
2.18哈哈哈哈哈哈哈
2.22如果佢真係觀音普薩上身架
2.23佢無理由唔識架
2.27下?!
2.29但係呢,呢個李干命老婆呢
2.31就話......
2.33悟者不必問此,咁因為佢真係唔識丫嘛
2.36唔識咁,咪大鑊囉
2.44佢呢d事,本來就煙消雲散既
2.50但近日市場上,呢個李天命博士呢,撞邪
2.53咁佢講句公道說話
2.55亂咁up
2.59咁佢講句公道話
3.00
扶乩既然係假3.06咁何邪之有呢?3.07下?!
3.10咁佢重話李天命响香港呢
3.15大學通識講座,又曾經講過近年唔睇哲學,又唔睇數學,物理的書喇
3.16
近年唔睇哲學,又唔睇數學,物理的書喇3.18熱愛科學
3.22但係又同時講話
3.24究竟佢唔信滿天神佛存在呢
3.26公開場合講呢
3.29我又自己相信有
3.31滿天神佛存在
3.35但朋友私底下問我呢
3.41李天命就話喇
3.44佢知道有諸天神靈存..........
3.45因為佢自己當握左好多
.......
3.50
佢認為確鑿的証資料3.55咁我都話呢d搞神搞鬼既人實死架嘛
3.38佢逄研究哲學思想呢
4.00佢响門口摸摸下既
4.05就算去到果時克格爾都係
       {1770年德國哲學家)
4.07佢都係估估下既
4.11大家想進步思想方法呢
4.15要去睇果個因明論同埋八識規矩頌,咁你就通架喇
4.19等於我,有時聽我講既事件,點解舉個例呢
4.25人地咁容易啟悟呢
4.27果個係因明學黎既
4.31印度既羅輯學
4.33但好似有d網友話好深喎,摷左d書黎,睇唔明
4.36都幾深架
4.39睇註疏囉,睇註疏囉
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=9WV1Fp3Lo1A
郭兆明博士 談咒音秘密
回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=50tsMoNDyrc
郭兆明博士 - 佛學 - 心經咒音
(巳有人負責)(中文字幕巳譯)(視頻巳出)

0.00呀,有個人問果個,跟少少果個佛學
0.03常識啦
0.07有個人就比電話我,email就問我果個心經咒音,我就再唸一次
0.10我就再唸一次
0.12你自己慢慢寫低
0.14揭諦揭諦
0.16波羅揭諦
0.17波羅僧揭諦
0.18菩提薩婆訶
0.20揭諦揭諦
0.21波羅揭諦
0.22波羅僧揭諦
0.23菩提薩婆訶
0.24咁就唸個咒音呢
0.27用心唸就得架咧,平時用個人唸就得,平時就......
0.28     我地有個情度,三級既
0.30我地有個程度,三級既
0.33第一級,唸到聲空合一
0.35第二級進步呢
0.37再進步呢
0.40最後就呢,空明合一
0.43就果個級別黎架
0.46唸聲空合一都唔簡單
0.49聲空合一,就係話係聲音係無色無相
0.51有個宇宙本身既空性
0.56即係聲音同宇宙空性合而為一呢
0.57果個境界黎架
0.59果個心所鎖住架
1.00所以心經入面有句遠離顛倒夢想架
1.03個夢想同大家分享啦
1.05其他太深奧,唔講得
1.06因為,香港.....
1.07香港唔係佛地黎架
1.10唔適宜講咁多佛既野
1.13香港人係世俗人多嘛
1.15求神問卜,都係求妻財子祿丫嘛
1.19普通人,個仔讀到書呀
1.21有無份好工,幾時升級呀
1.23有幾時買間樓仔呀,換間大樓d呀
1.26買架車仔呀,就咁架即嘛
1.30對住普通人,我地好籌倀架
1.34所以有時我發火架
1.35果日果d人問問題
1.37無d人有智慧問野既
1.39先多人愛益架嘛
1.41係無人識問野
1.43問埋哂d無謂野既
1.45問埋d唔等使野
1.49上一集鬧人,發爛渣鬧人喇
1.51香港唔係佛地
1.53你好籌倀架
1.55既然問,有人問我,我示啦,開示少少
1.57咁你用個夢睇世界就得架咧
2.00呀......我地人有3個夢
2.05第1個,最短既夢
2.12係由你訓上床之後發一個夢
2.13呢個你控制唔到
2.18呢個人生,最短夢
2.19第2個夢呢
1.21就由你出世到死亡果日
2.22你依家向到生活緊,就中間個夢
2.26到你死果時,頭唔知,尾唔知,唔知自己點樣黎
2.30唔知點樣走去邊到,即刻夜晚發夢一樣
2.33夢既開始唔知,結果唔知
2.35果個第2個夢
2.37第3個夢呢
2.39就係你呢頭死左
2.40果頭出世,個recycle既
2.41輪迴大夢
2.43呢個人生最長既夢
2.44好喇,修呢盤咒
2.45你首先可以修到,你控制第1個夢
2.50即係話,我今晚訓教
2.52我唔發夢
2.53或者我今晚訓教呢
2.53我發返上個月有個夢呢,有個靚女出現,之後呢
3.00我比人撳一撳,响號......
3.03嚇醒左,唔知後尾同個靚女點既
3.06我要file返出來
3.09究竟果個夢呢,結果會係點呢?
3.11咁我追返呢個夢出黎重發
3.12呢個第一步功夫黎既
3.16但呢個都唔係容易架喎
3.19你走去追夢
3.20之後,有陣時發夢你好靚架嘛
3.23有嚇醒又有,責醒又有
3.24究竟個夢點樣結局呢?
3.25咁係要摷返出黎,再睇返個結局
3.31咁樣係第一個功夫黎既
3.32好了,到你控制到呢個功夫可以追夢
3.37file返以前既夢返黎來呢
3.39你就可以控制今日唔發夢
3.42或者,我10年前夢境既野摷返出來,就完成我地既聲空合一既功夫
3.49如果你唸咒有聲空合一呢,咁你就有咁既能力架喇
3.56呢個係夢成就法黎架,好咧,然後......
3.56第二個大夢呢,你重研究,研究喇......
4.00丫,我夠喇,走人
4.03我地叫做啦,聽日離開個世界
4.06要去果度好好父母,有戶人家
4.09我有個因緣向果度再出世
4.13即係生死呢
4.16我控制到自在
4.17我幾時黎,幾時走
4.18邊度出世
4.20果個呢,就係第2個夢,係控制到既
4.23如果你控制到呢個第2個夢呢
4.26你再修落去呢
4.28果個空明合一,你可以控制到第3個最長既夢
4.32即係呢個recycle既輪迴大夢
4.34我斷左佢
4.36我出三界,唔係成佛
4.39係唔受你三界既約束力影响到我既
       就斷埋,第3個大夢
4.45所以呢就......
      都唔容易架,你修第一個夢
4.47第一個夢,揾返10年前,拎返出黎
4.50再睇返佢結果呢
4.53你做到呢
4.55就可以追索返你前生既事
4.58對上一世,對上幾多世
5.01我對上係南印度人黎架嘛
5.02即係我地有方法追到架嘛
5.05但一般人,追唔到
5.07比如,你追返7歲果時
5.09你1歲做過咩,你追唔到既
5.13因為你都唔識方法,唔識追返丫嘛
5.16所以同大家開示,由你個夢入手

回復

8萬

論壇元老

https://www.youtube.com/watch?v=T4wWqgVgJWg
郭兆明博士 - 佛學 - 心經略說
回復

論壇元老

ksc 發表於 2015-10-22 01:57
致陳柱民

文本簡潔暢順,感謝費時用心.

ksc 好,

謝謝修飾。片子既完成了, 我該修正哪裏?

民.
回復

8萬

論壇元老

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士 - 人物 - 唐代一行禪師(2)」 - https://youtu.be/vNqE9z_zo2w
回復