設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 8514|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

30- 11 - 2015 郭博士兩個趣味題目

8萬

論壇元老

樓主
第一題:當手機快要沒有電的時候,有一些人會突然間心跳加速.... 請問大家對該狀況有什麼解決方案?

第二題:有一對情侶拍施已經兩三年了,一直都十分安定.... 男方突然碰上了公司裁員,女方就此提出分手.... 請問大家對該狀況有什麼解決方案?

回復

論壇元老

沙發
1,有機會熄咗電話,恭喜曬
2,恭喜曬,不能共患難者早d散水好過
回復

中級會員

板凳
第一題:1. 念心經,心境平靜下來。
               2. 學習隨之而安心態。
               3. 帶著備用電池

第二題:男方:了解女方分手的原因,是否有其他因素而非因裁員之故?如果係裁員而被女方提出分手。分吧!一生之中高低起跌,如果只可富貴不可共患難的女人,你是否願意經歷多次離合?早走早着⋯⋯何處天涯無芳草。

如果男方非她不娶的話,努力搵工,經濟許可的話可創业!
男婚女嫁,你情我願,一個願打一個願挨,兩個人的事,當時人鐘意便行。娶吧!
沒有最好解決方案!因為我們不是當時人!
回復

高級會員

地板
第一題: 到便利店充電
第二題: 女友腳頭唔好, 她的離開代表男人已經轉運, 及早離開!
回復

高級會員

第二題

1﹣有時情侶分手,不一定因為金錢,可能是因為另一半已偷偷愛上別人或者已經不愛你,有可能是在你運氣不好時二件事同時發生,這時候男人諗唔通會一直覺得問題出現在自已身上影響生活廢事自已估估下,如果發生在我身上,我會約女方食最後一餐飯,畢竟好黎好去大家話晒係埋一齊2,3年,如果到時你見女既變左另一個人你自然唔會再依戀,如果覺得對方沒變可能是大家緣份夠或是自已不夠努力,大家腳步不一致,但可以做住朋友,自己以後應該更加努力。

2﹣比少少錢搵個正過佢既女人扮係自已條女影相,貼上社交網站,證明比佢睇,我冇左你唔會唔掂,等佢估估下嬲餐飽,自己就努力搵個第2個。
回復

金牌會員

答第二條問題先。

我比人裁員,唔等同我無積蓄喎。
唔使走咁快下話?

另一個睇法 ,人哋未必係因為裁員飛你,
香港哋,拍拖兩三年,叫老夫老妻,悶㗎嘛。
散好正常。

開香檳啦,識過件。
家下第同發達,,,,,,老婆
回復

金牌會員

有人叫代貼。

第一題,記得帶尿袋(儲電器),咁就唔緊張,唔緊張唔心跳
回復

金牌會員

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]兩個問題都應該事前做準備,不是出事後搵解決方案。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]好難想像有人會因為電話就快冇電而心跳加速。但係因乜解會攪到心跳加速?等緊重要電話定趕住打電話落飛買馬?如果係主要因素係「人」,呢位朋友似乎不太習慣孤獨,少與自己交朋友;如果因素係「物」,相信心靈少了份寄託,先會連就冇電都可以攞黎煩一餐。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]第二個畸屎,呢位女朋友決定相當果斷務實。一間公司要裁員,只會裁冇X用既伙記,要成為一個冇X用既伙記,更加唔會係一日鍊得成;反之,一隻fit馬根本唔會有裁員既機會發生係佢身上,更何況會連公司裁員都話比女友知,所以呢位朋友係時候反省反省,係咩缺點令自己財色雙失。

回復

金牌會員

1. 立刻把電話關掉,說服自己,不斷同自己講 ........ 只是關機,吾係無電,咁就無事架啦。

2. 除非女方已有新發展,否則,分手?吾洗當真!三年時間吾會白過 ..... 要學習正向思維。

其間大家要保持朋友關係,照常約會行街食飯,伺機上床,跟住搵到新工作,又再復合。

再之後 ..... !?? 由閣下決定        

回復

中級會員

答一:放低手機,做平甩功,平行返個血壓先。
答二:放低前度,去僱員再培訓局學返門手藝,揾返份工先。
回復