設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
樓主: 容燥兒
打印 上一主題 下一主題

30- 11 - 2015 郭博士兩個趣味題目

論壇元老

第一題:常備後備電源就冇心跳加速。冇就下次袋多舊電就安心啦。

第二題:  盡量投入地去看一齣心愛電影,在放映期間,盡管有笑有淚,盪氣迴腸,完埸後從暗室走到光明的街上,就等如重回正常生活,剛才戲中種種都煙消雲散。一段感情就好像一齣戲,不論結局如果,總是會有完場時刻,感覺太過強烈並無太大意義,如能重新上路,以欣賞角度來期待下一齣好戲,人生將更美好。
回復

金牌會員

1. 飛線到警務處
2. 被裁員即是有機會發達,條女飛你先即是無手尾跟,
     仲唔快啲同班老友去威吓先!
回復

高級會員

第一題:當手機快要沒有電的時候,有一些人會突然間心跳加速.... 請問大家對該狀況有什麼解決方案?
>>>>>>>>> 直接關機, 當無件事好了..

第二題:有一對情侶拍施已經兩三年了,一直都十分安定.... 男方突然碰上了公司裁員,女方就此提出分手.... 請問大家對該狀況有什麼解決方案?
>>>>>>>>> 對方已提出分手, 能再拍拖的基會已很細, 不如放眼將來, 重過新生活.  
回復

金牌會員

1. 試吓深呼吸幾吓(好似郭博士以前講過可以利用呼吸調節心跳),先定吓神,再諗吓邊度可以幫部手機上電.
日間時份,好多大商場都有得免費义電,不過就要浪費時間企定定係度. 如果無時間等嘅話,可以去手機舖用佰幾蚊買個尿袋頂住當,邊行邊义.
如果深夜時間,四圍舖頭商場都關哂門,而要急用打電話,試吓截部的士,同個的士司機講係附近打個round,另外再俾多十元八塊過佢,幫手插條USB線頂住,打俾對方告知手機無電;如果係約咗佢見面嘅話,就直接講低約佢時間地點,仲要叫佢帶埋個尿袋俾你用.

2. 如情況許可可以傾到計,要同對方了解係咩原因?
係唔係唔鍾意自己唔夠上進心,厭棄自己無出息,而放棄呢段感情?
定係俾壓力自己盡快搵工?
如果係前者,真係自己檢討吓,而且以後要積極工作,睇吓有冇得復合.
如果係後者就更加努力搵工.

情況最差,呢段感情真係無得挽回嘅話,無論如何都要盡快搵過份工投入工作,將來可能會有一段(或者好多段)更好嘅情緣.

郭博士出呢兩條題,好似要話俾大家知世事無常,要有心理準確隨時要面對人生各種大小挑戰.
回復

中級會員

1. 轉換成省電模式,深呼吸,對自己說All is well,總有辦法解決

2.念祝福文,這是人生轉捩點而已,有失才得,有了經驗,下一步更好

最簡單---"放下"---
回復

中級會員

1.依家手機多數係智能電話,又whatsapp又FB, 手機無電心跳加速係因為驚同個社群脫離左,驚冇左手機就有人搵唔到佢佢搵唔到人,最好當然係適當熄機,需要先要拎黎用。
2.失戀失業係雙重打擊黎,個男人會好易自殺。仲年輕,可以建議佢讀下書,上下課程,俾佢接觸翻多D人;如果年紀大,有少少錢可以出國行下,散下心。
回復

論壇元老

1)去買充電器去星巴克等地方邊嘆咖啡邊充電,冇錢就好多商場有免費充電,再吾係去大型電器甫扮買電話,邊試機邊叫SALES充電.

2)同女友講公司裁員賠左好多錢比我,約同佢去旅行散散心,如果佢話去就中出即飛, 如果佢叫你慳D洗,呢條女仲溝得過,努力搵工溝返條女吧.
回復

金牌會員

個人覺得第一條問題,係問緊物理現象。
咁唔知有部迷李空氣清新機,唔過唔到骨。

第二條,方向未明,係指救返段感情定唔好咁傷感之類。

救返段感情,就用錢救
有錢有女伴,佢如果都唔睇錢份上,都要尊重人。

如果係要告別傷感,就識個第個。
執正啲,勇敢啲求愛。
最好去學藝術地方識返個,至少無咁有銅臭味先。
回復

金牌會員

1. 將手機關掉或只中斷數據部份, 等15分鐘後開番, 睇下有無人搵你, 如果無再關
2. 同女友講有個富婆睇中左自己, 然後買左間公司迫自己就犯, 為保貞節, 咁心被炒
回復

高級會員

1: 買後備電源
2: 找第2個女朋友
回復