設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3171|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

2016.01.23 《粵劇文化與普及推廣演出》一些記錄

論壇元老

樓主

23JAN2016 活動緣起 -《粵劇文化與普及推廣演出》
https://youtu.be/GKVbaKUByqw

23JAN2016 郭兆明的無極扇掌(4分鐘足本) -《粵劇文化與普及推廣演出》
https://youtu.be/hlcyemqq41E

評論:這是瑞士果汁精華的結果。 希望大家以和為貴。奉勸黃絲帶支持者,不要下下聲稱勇武抗爭,話要革命,話要打警察,真係唔好。請你們多練習體能,在台上打套路打足四分鐘,先講下集。

23JAN2016 戶山流居合道表演 -《粵劇文化與普及推廣演出》
https://youtu.be/liJAOh_rQKo

回復

8萬

論壇元老

沙發

星期六文化中心,我因工事不能出席,尤幸可以網上重温。

其他項目未睇,首選當然睇郭博士的無極扇掌。

功夫武學,我一竅不通,只能靠個人觀察來鑑賞。

開頭睇,以為是表演,到尾後。
巳覺得郭博士是真正的搏鬥,對手似有兩至三個人。

由郭博士眼中看到,是有對手的存在。
而且很多隱藏攻勢,扇手是誘招,主招在背後。

步法也是亦步亦趨,穩中求勝。

整套扇法,以將軍令作配樂,份外精彩。
遺憾的是我看不到扇光。
可能是網上重温關係。望以後有現場參予的機會。

回復

8萬

論壇元老

板凳
在此感謝郭士,為宣布揚孝道和推廣粵曲文化,
所負出的勞心勞力。

謝謝!!望來年仍有同類活動舉行。
回復

1萬

論壇元老

地板

郭博士的「無極扇掌」好有勁力, 讓人眼界大開!

回復

金牌會員

對日本劍道,唯一認識,莫過於盲俠座頭史.
電視劇中,亂斬都會中,同唔斬都死人的記憶令人難忘.

第一次正式睇到日本劍道的示範.
在示範中,看到日本的禮節比現今中國嚴緊,睇到有一陣莊嚴的感覺,
屏息靜氣,每一下都好慢,好凝重.睇到草蓆被斬,都會覺得痛.

最後,解說到,會卡刀的的情況,這個絕對認同.
自己用刀都唔少情況,直切橫劈都唔一定一刀過哂.
補刀果下反應要好快, 如果唔係自己就硬食人一野,必死無疑.

用真刀演練,呢個要長時間練習,就算我今時今日對住把刀,都好難表現得冷靜,
始終手指緊要好多,所以係要比d掌聲呢班日本習刀的年輕人.

回復

論壇元老

無極扇掌 防守動作時有光 勁度十足。
少點功夫,也難打得揮灑自如,最考功夫是收扇及開扇。
下中上三路的連續防守,打得非常漂亮。
回復

金牌會員

看完劍術表演,令我記起N年前的日夲武士道劇集的開場白,:

三尺龍泉紫光閃,腥風驀起鲜血濺,男兒生不勇殺賊,死不算英雄!
是何等氣慨!!!
回復

8萬

論壇元老

剛跟網友傾開,重試埋。

發現原來觀三個對手出來。
同自己對戰,果種花費體力好大。

我試觀三個人,行埋黎,未開打。
我心跳已經開始承受唔到。

可想而之,一個人消耗四個人力,去再同三個人對打,個難度幾高。

都重未計埋,郭博士不幾狂chokl啲劍氣出黎。
回復