設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 12844|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

2016.4.29 郭博士推介電影:電影《超脫》

論壇元老

樓主
開波個老師叫學生作文題目係"如果你死左,你想你你既葬禮度,你d親戚朋友點樣評價你?"呢個問題我好幾年前聽過蕭若元先生係邊緣回望講"立志"果集講過,印象深刻,間中都會share條link比朋友,如下

https://www.youtube.com/watch?v=jKu-uQXQv6E

還以為是神奇老師教好一斑壞學生的老土橋段, 教好學生大團圓結局,原來吾係! 原來不是頑皮學生有問題,恐懼, 其實老師,校長,所有人都有自己既問題,都會有不同的恐懼只不過收藏得好姐.片尾老師問左學生一個問題,問學生返學行過條走廊有咩感覺,原來個個都吾想返學,包括老師,因為返學有壓力. 最後講到去左個古堡果度,其實我吾係好明,不過我估佢想講人生(相對古堡)其實係非常短暫,果幾十年發生既野,開心吾開心都好,對自己影響好似好大, 但對個世界黎講, 好似粒塵, 經過時間洗禮,係nothing. 吾開心瓜左就真係吾值得.
回復

論壇元老

沙發
楊灝貽 發表於 2016-5-3 13:36
片中的古堡形容受多年不良教育政策摧殘的教師與學生一直走下坡的心
老師當初充滿理想要作育英才的心與學 ...

我只寫下直觀感受, 你講的幾似標準答案,應該很接近電影的原意. 昨晚才在網上看看別人的影評, 大多是來自台灣的, 奇怪是很多不同的睇法,百花齊放
回復