設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: alexwush
打印 上一主題 下一主題

香港中文憑考試題,關於佛學問題

論壇元老

中觀:解讀龍樹菩薩《中論》27道題

識答其中一題都不得了

回復

8萬

論壇元老

我睇完條題都汗顏,根本中學生邊識答呢。

識答,都未必明白箇中道理。
呢個吳克儉,通勝都唔識,就學人考佛學。

佢真係唔知個醜字點寫
回復

論壇元老

正話剛巧去三聯書局,睇到地理及西史課程及雞精書,非常得人驚。例如:
一,只側重近百年香港發展,幾乎沒有提鴉片戰爭及清朝史,一開始就係自強運動,至於點解有自強運動,幾乎沒有提,呢類剪片式教育,無頭無尾,真係可以去大連買隻鑊。
二,講地震,完全沒有講因為係板塊移動(Plate tectonic theory)再加埋板塊漂移(Continental Drift),再沒有講因為三種情況而衍生不同的地殼變動,只係一味講有地震,點搞?有咩事發生等等。
三,呢樣真係大鑊,出於果本雞精書,害死人。個標準答案係為了防止損失,叫人買保險。果D學棍嘅害人之處係無常識,天災颱風地震等等大自嘅自然災害,在保險一般條例定係act of god,無得賠。因為好多的士佬在八號風球做生意又大吉利是撞車的話,保險唔會賠。

吳克儉呢個仆街將教育搞到咁,中學生六年,真係讀埋呢D課程,大件事。佛學科目小弟唔識,但單單係地理及西史兩科,包你越讀越低能,仲要係有好多係砂糖溝沙,真係大件事。

如果今天時光倒流......不如讀完中三之後,無家底無人事的話,書依然照讀,再開始學一些技能,為未來謀生做準備。真係寸D講一句,就西史呢一科而言,我可以大膽講,對比二十年前,今天的DSE連都唔知有無我果期中三水準。
回復

8萬

論壇元老

[size=36.0276px]三,呢樣真係大鑊,出於果本雞精書,害死人。個標準答案係為了防止損失,叫人買保險。果D學棍嘅害人之處係無常識,天災颱風地震等等大自嘅自然災害,在保險一般條例定係act of god,無得賠。因為好多的士佬在八號風球做生意又大吉利是撞車的話,保險唔會賠

以上呢段,再睇就諗到嚴重性。
會令小朋友買咗保驗就可以四個大字。

加以為有保驗就可以大安旨意。
回復

8萬

論壇元老

我哋堂堂比人鬧,基礎嘢好緊要。

如果最基礎都係啲咁㗎質素教育。
恐怕未同外國鬥跑,就自爆在起線上。

吳得掂條粉友,重未死得?
好似好奇怪
回復

論壇元老

容燥兒 發表於 2017-1-10 22:59
三,呢樣真係大鑊,出於果本雞精書,害死人。個標準答案係為了防止損失,叫人買保險。果D學棍嘅害人之處係 ...

開名, 因為本雞精書害死好多學生. 本書叫Last Minute...Geography, 細細本, 好似係$25. 三聯有售. 你可以去睇下, 打開Earthquake果一版, 去睇方案, solution定係唔知咩, 總之係earthquake果個課題.

果個Last Minute係一系列, 有好多科目, 有興趣不妨睇睇, 甚至可以告訴身邊朋友, 要小心.
回復

8萬

論壇元老

身邊有好多同學,都比人襟住砌。

明知呢啲學校教埋啲落水犬嘢。

但都吹佢哋唔賬。我都係話,去信啲落水犬學校。
申請唔交功課,上課可以缺席等等。

但我無兒無女講呢就型。人哋作為家長緊唔會咁做。眼白白睇住佢哋害死下一代。

回復

8萬

論壇元老

我又有兩個外甥,過幾年就入學。

到時到我眼冤。
回復

論壇元老

如果純講西史及地理科,前者的標準答案及各題目作答要求,我都可以大膽講,而家DSE程度比起我果期只係挨近中三四水準。即係停留在認生字及terms,例如法國大革命發生在1789年,導火線係巴士汀監獄事件,而無講之前法國已經爛到不堪,又無講三級議會,又無講左右派係咩等等,即係剪片式教學,而香港好多學生,不論在電視及網上言論,都唔會有興趣知道咩為之歷史,有咩e郁,拋出一句,考試唔考,搞掂。讀埋D剪片嘢而唔係由一到十去了解,基本上等於瞎子摸象,就係死喺呢度。如果剪片式教學再加砂糖溝沙,係咪好大鑊?
回復