設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2030|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

處理自己內在問題

註冊會員

樓主
請問郭博士, 如何才能有效地增加自己的自我價值? 又如何增加自己的自尊心呢?

另外, 幫助別人應該不問回報, 但不求回報時, 別人還要說你有目的, 有時甚至還多踩你一腳, 說你沒有優點...聽到個心會不舒服! 但有這個感覺, 是否已經是有要求回報?  應該怎樣處理自己心態呢?

謝謝回答! 感激萬分!
回復

8萬

論壇元老

沙發
相信呢個係作為人好正常的表現。

唔好嬲,唔好好急,呢啲說話我都講唔出。

相信平日要保持身體健康,心靈健康先。
先有足夠量度,聽呢啲嘢唔係咩大事。

假如自己都抿震緊,呢啲就成了火頭。
一辣就爆。

回復

論壇元老

板凳
其實念祝福文及多行善,心態會改變。

博士也經常貼出具科學引證的方法,如下:

美研究:慈善行為改變大腦生理結構
http://tw.aboluowang.com/2015/06 ... thash.2tXQQzkp.dpbs

博士也經常說,別人無福消受,不是你個人問題,而是他沒福氣而已。
再加強的話,就要向內追求,那就是佛學了。
回復

論壇元老

地板
先將家裏收拾得整整齊齊。
回復

註冊會員

多謝各位師兄指教同分享.
有時都覺得好奇怪, 幫唔識o既人 / 同小動物玩, 仲開心過幫自己朋友
回復

論壇元老

幫人應該將焦點放在解決事情上,而非朋友的反應上。
故此叫你幫完別人就去執下屋企,分散自己注意力。
不停 recall 朋友的誤會於事無補。
一段時間後,該明白的自然會明白,不明白的只不過損失這類型朋友而已,世上何止一片森林。
你有能力幫人,是你的福氣,因為能提升你個人的能力。
同枱食飯,各自修行。
回復

論壇元老

我都認同Rodney兄之言,不停loop件事,肯定有壞無好,不停loop,係將件事不斷發展,滋生,再諗多九億次,都九成九唔會有好嘢。我都試過好多次有此情況,我今天的做法係同自己講,件事都唔係咁/唔好再諗/馬上停止這想法/自己鬧自己(屌,你都on9嘅,係你諗啫,可能件事唔係咁)。所以,倒不如放下,又或者果件事過咗之後,下次再選擇真的有需要而唔會選擇有事夏迎春果D人交手。
  因為,有時你的出發點係好,但人人反應及想法不同,有D會諗你有不可告人目的,有D會諗你一定埋嚟搵著數,其實十萬個人有一億個想法,所以,今天,我的做法是,今次做咗就算,如果對方左諗右諗,其實從眼中及行為都知道八九成佢係咪信你講嘢,咁嘅情形就下次唔幫最好,因為既然雙方都無基本互信基礎,件事未必有好結局。
  其實......我都係因為試過好多次以上情形才得出這結論,至於咁樣係咪正確,還要靠大家品評賜教一下......
回復

註冊會員

師兄言之有理! 幫完就算, 個心的確係會好過好多, 其他野冇謂諗~ 咁先係真正要求不要回報, 我會努力去學習
其實都係一件好事, 起碼都認清楚對方係一個咩人, 係咪真正朋友. 本身都冇想去諗佢背後諗咩, 不過好多時都係之後言談間對方說出了他們的想法, 又或是facebook 出賣了他們的人格...
只可以話: 道不同, 不相為謀. 天要我知道真相, 我無法拒絕, 亦樂意接受. 此時, 我只可以調整自己心態同想法.
回復