設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2749|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

既然世間無常如果做到斷估無痛苦?

論壇元老

樓主
郭博士晚上好,博士常訓教我等別犯「斷估無痛苦」之過失;但世間無常。
既然無常則無有絕對之事,既無絕對。如何才算非斷估??

學生雷宇成 候教
善護念
回復

論壇元老

沙發

你忘記還有因果法則嗎
此山有火,有煙故
睇度煙而話山有火,你話係唔係斷估
回復

論壇元老

板凳
可以觀看好戲推介的重整旗鼓,記者先生就是斷估無痛苦。
回復

8萬

論壇元老

地板
Alexwush網友:

看到你的回覆,讓我想起了因明論中的其中一個例子了。

感謝分享。
回復

論壇元老

chriswong 發表於 2017-1-12 00:07

我尋晚都有睇。其實可能有另一方法解決報社危機。
  可以將錯就錯,因為當時Old Bob個仔最終決定唔係想打官司索償,而主編老總及記者都聞到個Old Bob個仔係為咗個名聲大過索償,例不如順勢而出,做另一個方案。
一,先對公眾認錯,是我疏忽之故。但我的疏忽絕不能閃縮,有錯就要認,打要企定。當你一認錯,肯企出嚟,相信公眾已消一半氣。
二,因為資料搜集來自心儀靚仔Josh果個妹妹仔,做人做事講道義,絕不能爆係個女仔幫手在私底下做資料搜尋,靚仔Josh自己一個食晒,皆因最後用唔用呢D資料,有無double check,都係Josh自己決定,Josh要負最大責任。
三,因為Josh昔日到這事件之前都係自欺欺人過日子。今天,因為這事,不止是假扮Old Bob的Tommy,Josh藉此事再次尋回自己,可以如實的報導Old Bob,可以藉呢次事件對自己賺一個救贖,堂堂正正做人。
四,因為當時電視台節目Show Time已向Josh招手,或可以順勢藉節目搞個另類Hall of Fame(名人堂)。例如:今晚在Bellagio拳館,係Mad Dog Jim對Jet Fist Davey,大家知否四十年前,曾經是阿里對科曼嘅世紀之戰等等,但當然資料搜集方面,呢次就要好認真核實喇。
五,因為有電視台及直播頻道,可以同個女主持人講,整個網絡版小報導或下周有另一拳賽,正是某某冠軍最後一站,亦可以玩當年今日,電視台遨請當年今日在台上比賽的拳手搞function,簽名會,賣帽等等。一來電視台有rating,二來拳賽門票貴過機票,可以吸引拳迷入場一睹昔日世界冠軍風采,賭場入住率又或會相對提高,賭兩手賭場又有收入,周邊交通及消費等等。

特別係第五點,不論是電視台,Josh,賭場門票收入,昔日拳壇猛將等等都有得益,皆大歡迎。因為Josh第一時間企出嚟認錯,原理上已找咗數,以media及人情處世角度,如果人哋認咗錯而你死追爛追叫找數,即係你無氣度。而如果電視台知道Josh犯錯後,又見佢肯認錯,呢種男人起碼係知恥近乎勇,而電視台及果個女主持當時也正藉用人之時,不妨比多一次機會佢。如果Josh又有明星相,鏡頭前表現又好,又高rating,在情理上,處世及商業角度,都或可以多給一次機會。又如果Josh用到以上第五點方法,一家便宜幾家著,大家happy,至係對自己心靈上及商業上最好的補鑊機會。

始終,記著人家的不是非常辛苦,給予對方一次機會改過,也可能係比自己多一次機會放下。而如果有另類將功補過,何樂而不為?人無完人,天天記著人家的不是之處,咁樣做人非常難頂,簡直係對自己過唔去,好難頂......(雖然我有時都做唔到,但仍努力去做,放下呢兩個字,筆劃少,但要做到,要過好多心理關口,盡力做便是......)
回復

論壇元老

alexwush 發表於 2017-1-11 23:02
你忘記還有因果法則嗎
此山有火,有煙故
睇度煙而話山有火,你話係唔係斷估 ...

多謝 alexwush兄
善護念
回復

論壇元老

chriswong 發表於 2017-1-12 00:07

係咪呢出?
https://movie.douban.com/subject/1892504/
善護念
回復

金牌會員

雷同學 真係 有心有力喎,值得小弟學習。

將無常與斷估和非斷估,挾硬黎講,這種粗疏表現,就係斷狗估啦 ~

如果上網查證無常定義,實事求是,這種嚴謹態度,就係非斷估啦 ~
回復

8萬

論壇元老

哈哈哈,

C9網友真係深入淺出,一針見血。
回復

論壇元老

yc_ray 發表於 2017-1-12 09:36
係咪呢出?
https://movie.douban.com/subject/1892504/

是的,就是這齣。
個人認知"無常"是形容物質世界的快速生滅,意指所有物質非永恆。
而物質與物質的相遇是靠因緣和合,正如ALEXWUSH網友所講。
再舉一簡單的例:
如到泰國旅遊,看見一位心儀的美女,憑感覺是位女性。
但當有知識知道泰國有很多人妖的時候,你就會加強觀察他/她是男或是女(博士所講的計數)。
這就是非斷估,運用智慧去分析、觀察和引證。
若貿然去交往,到最後說到談婚論嫁時兩位男性拿身分證去辦理結婚証時,就知道什麼叫斷估無辛苦了。
回復