設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 3864|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

代朋友一問------畢業証書的煩惱

金牌會員

樓主
我個朋友自己最近開左間診所,但是他很煩惱,因為他的畢業証書上印了一個正在服刑的罪犯名字。請問各位C Hing有何高見可以幫下佢。因為他知道這裡的人多計有見識所以托我向大家請教。
謝謝!
回復

金牌會員

沙發

心態上更加要努力做好診所,因為多了一層為罪犯加油,摘下一般人有色眼鏡,提醒世人不要先入為主的責任。也要清楚你看罪犯就是人看你,如出一轍。

如果實在難過心理關,就借把證書裱起來,找師傅做出一些視覺錯覺,將“張子強”變“張孚強”。

也可用罪犯名字行善,收據放在證書旁,提醒人我此人究竟是善長還是惡人?
回復

8萬

論壇元老

板凳

果個犯人,係姓曾的。。。

佢意思覺得好丟假

因為果個人,明知自己身有屎。
重頒荷蘭水蓋,又出呢出路。

佢一坐,佢啲嘢,就變哂係包伏
回復

金牌會員

地板
容燥兒 發表於 2017-3-6 07:01
果個犯人,係姓曾的。。。

佢意思覺得好丟假

原來如此.......
回復

金牌會員

一個醫生,責任就係盡力醫好病人和提供醫療常識,其他事跟本吾洗諗咁多。  

若然真係咁介意,只可以用一個更大的榮耀和功名去抹掉心中的恐懼和不安。
回復

金牌會員

咁都驚點醫人呀!
回復

論壇元老

掛牆証,自己做過張無名嘅。唔想整用膠紙貼住佢,無眼睇。
回復

1萬

論壇元老

實在是杞人憂天 !

人家來求診 , 只會在乎醫生的學歷、醫術與醫德 , 哪管誰是該大學的校監 ?

況且曾蔭權在位多年 , 而本港各間大學歷年來都是由港督以至特首出任校監的 ...... 遲些可能連689都變階下囚 ...... 難道被牽涉在內的畢業證書都要毁掉不成嗎?

回復

論壇元老

不如問你朋友一生人,都會遇到好或不好的人,更有些成為你的朋友,同學,同事之類。你見得到某人係唔好,內心邪惡,你當然選擇斷絕來往;但你如果仍未發現某人好衰而你又同佢一齊,是否等同於你都係同佢係同一類人?

世間上,滿口仁義道德嘅人好多,而呢類人背著別人做壞事仲多。但不管你認識的人是好是壞,你首先要問自己,今天,你是否跟他們一樣做壞事?如果你天天做好事,你根本不用擔心。而即使你的那個朋友天天做壞事,哪怕他朝有日警察找上門,而你根本同佢完全無瓜葛,怕咩呢?係咪反而你跟你的朋友同謀壞事,你才驚呢?

如果真係要數,肥彭當年故意押後胡某一案,表面上沒有犯法,但招數陰毒,擺明試你特區政府庄,而肥彭一嚟香港,日日食撻,贏盡香港人掌聲。計段數,論心計,對比貪得寒酸縮骨果個,邊個勁D?

今天,倒不如企喺鏡子面前,大膽問自己一句:今天我的作為,是否全部可以在陽光底下呈現而全無心虛?
回復

論壇元老

有一句增廣賢文實在不俗,給learngood參考。因為事事見反求諸己,易地而處,想通了就豁然開朗。既然自己又不是跟貪曾一伙,怕什麼?怕自身名節?怕個朵唔夠照?定係怕別人閒話?如果街上人講兩句搬得郁你朋友,你朋友亦唔係咩好料,係咪?

回復