設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 4385|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

問: 老媽風濕,手腳痛到訓唔到....

中級會員

樓主

如題..  最近老媽晚晚都訓唔好...   風濕手痛..  又避唔到要用凍水洗野...
用d小方法,緩得一時...  ,訓覺都係會痛醒..  有冇大哥大姊 有咩方法?!
-------------------
突然諗起
博士提到"瑞士視覺矯正儀",有冇得買?! 想知道詳情,屋企人有興趣..,
同埋.. 都好多個人...有視力問題((大人,細路,先天,後天,老花)
回復

論壇元老

沙發
若無其他方法,可以試下 原始點療法,自己按摩下。
https://www.youtube.com/watch?v=VWVtbYXJ8Fs

有冇得賣,應該打去萬福搵方太。
回復

論壇元老

板凳

春天去濕湯水 – 粉葛桑枝茯神赤小豆扁豆湯

春天到了,又是去濕的時候。加入抱心茯神和老桑枝,可以強效去骨火和去濕

<材料>
        一半斤 粉葛
        一両     抱心茯神
        一両     老桑枝
        一両     赤小豆、扁豆
        1個      紅蘿蔔
        1片      陳皮
        2粒      蜜棗
        半斤     豬展或魚

回復

8萬

論壇元老

地板
感謝分享,今早已感到好重霧氣。
感覺身重倦怠。

要煲啲去濕湯飲下。

回復

中級會員

先感謝各位解答..  但方法唔係幾有用,
順著上面 C兄台 的影片連結搵一下,
有搵到比較對症的方法,正在嘗試。

https://www.youtube.com/watch?v=CsKu4YnPsNM
回復

論壇元老

有效的話,記得分享下。
回復

論壇元老

點解唔2,4,6帶埋媽媽去萬福搵博士問下意見呢? 順便去問埋視覺儀。一舉兩得。
回復

中級會員

chriswong 發表於 2017-3-15 15:06
點解唔2,4,6帶埋媽媽去萬福搵博士問下意見呢? 順便去問埋視覺儀。一舉兩得。 ...

老媽覺得遠... 自己坐巴士、地鐵去 點都要一個鐘頭...加上唔係好熟路...
屋企又有事,原本係預定穩定左,就去萬福睇下咁..
-------
係最近痛到,夜晚也也叫,先即刻上黎問問。(屋企人. 其實都怕麻煩、煩人煩己)
只能夠出事先慢慢黎。 ((唔痛唔識驚))
回復

論壇元老

chris99991 發表於 2017-3-15 19:37
老媽覺得遠... 自己坐巴士、地鐵去 點都要一個鐘頭...加上唔係好熟路...
屋企又有事,原本係預定穩定左, ...

小弟有一餿主意。

搵日星期六你同佢都得閒,你話老尖好似有度地方下午茶時飲茶或點心聽講質素唔錯,價錢又抵食之類,跟住帶佢去食,較炮較到四點鬆D食完,之後行兩三分鐘之類,去到金巴利道搵博士。前提係最好在尖沙咀頭一帶,例如加連威老道或金馬倫道,因為驚住行得耐,佢會唔舒服。

當然,你或者要做小小功課,真係搵到果一帶有咩比較好食又價錢相宜的食肆較好。而盡量做到隨意,不留痕跡。
回復

中級會員

感謝各位,暫時解決問題,
老豆知道有中醫睇,再黎就睇下效果如何。((好似話 風評唔錯))
回復