設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 6341|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

有趣問題一問, 香港小市民可否集體投地起屋比自己?

論壇元老

樓主
眼見中資以168億天價投走鴨脷洲土地, 呎價超過2萬元. 今天出席完博士的聚會後忽發奇想: 其實香港人可否合資投地比自己起樓?

假設有我們集齊了三萬個未能上車的香港人, 每人夾份三十萬, 合共90億元. 目標當然不是香港島或者九龍市中心的地皇. 而是新界或大嶼山的大幅土地. 投了地之後商討如何發展.

當然地積比率或發展單位的伙數是一大難關. 如何在一幅土地發展出三萬個單位更是一大難題. 而且起樓時要揾邊個建築商也是很大的學問, 建築費更是未知之數......

小弟對香港的投地知識和發展成本可謂一無所知, 但當今政府昏傭無道, 就當發個夢, 又或者當作一個笑話來看也好. 懇求博士開示, 及歡迎各位網友討論.

感謝
回復

金牌會員

沙發
有趣!
回復

8萬

論壇元老

板凳
如果咁樣,緊係好啦。

睇過外國啲節目,有同樣做法,就係集合一班人。各自出資本起一座大廈。

其實重平過幫人買。

但香港呢個特殊地方,有咁嘅諗頭。
未知有無咁順利比人起到,
政府有地產霸權啲內鬼睇檔。

才是做呢個計劃最核心要解決的問題。
如果人人都咁做,佢哋食風都似。
回復

論壇元老

地板
發夢

回復

論壇元老

分享一下小弟的經驗及認知的資料。

約二十年前,起一橦公屋,約由畫則到起貨,當時約一億到一億二三元度,size大約係將軍澳厚德邨。小西灣有些公私合營的大型屋邨大約也差不多。假如二十年來物價及公料上漲幅度是四倍,即是大約五億一橦。假設一橦三十五層,即是280伙,也就是未計地價一伙為178萬。估計公屋一般為400-500呎,當中位數為450呎,即是4,000呎。

胡官在競選時說,如香港政府只用現時四分之一棕地,相信可以完全解決一般市民居住問題。如果香港政府有心解決居住問題,棕地半賣半送,當總成本為200萬,或者租金2000-3000元一個月,完全可以做到。

引伸可用的地方至係主菜,例如在各棕地起樓之餘,可以搞一屋邨一中醫診所,街市商店各樣,租金超平,可以變相鼓勵好多人有嘢撈之餘,做到當年英國佬搞衛星新市鎮套嘢,例如元朗大埔沙田等等,好橋抄來用。而起樓又可以考慮大間D,例如600呎,或可以適用於三代同堂,因為三代人分住,原理上生活支出多2-3倍,三合一,整體家庭支出一定慳咗至少三四成,又有一家人凝聚力量處事,和諧等等,一樣有好處。

如果胡官言論成真,只用現時四分之一棕地而不需要用什麼郊野公園地,已可解決晒所有居住問題,即使做唔晒,幫到一半,成個形勢已經好唔同。
回復

金牌會員

雖然樓主應該係無意,其實你呢個做法本質上就係搞獨立

人類點解要建立社會? 就係因為一個人本身可以做嘅野有限,所以集合眾人,建立一個制度(即是法律, 政府那些),然後人人各就各位,咁先可以減少生活成本

如果你集合30000人,走去自己規劃社會建設(本來係政府嘅本份),同獨立本質上係冇分別

再講,就算你真係去做,房屋唔係話你買地起樓放人入去住咁簡單,食水呢? 交通呢? 污水處理呢? 垃圾房d垃圾邊個理? 物業管理,大廈維修.....幾百件事要處理,平時你生活上唔覺有問題,係因為政府同你做曬咁多野,果d全部都係生活成本

仲未計你打欄地產商飯碗,隨時比人做瓜你......
若見、若聞、若覺、若知他所作福,皆隨而歡喜
回復

論壇元老

是可以的。
例如集合一班人,開一間公司。
以公司買地,再發展即可。
只不過那班識唔識呢?
其實不只起樓,其他也可以。
回復

高級會員

90億買可建3萬個單位既地皮應該有D難,就算除開3個人一個家庭都要1萬個單位,加上建築費咁貴,仲要運行一間公司既費用,每個單位最少夾1,2百萬,仲要現金,有咩普通人之會羅到出黎

最大問題應該係發展商可以問銀行借錢同其他公司記帳,加上你口中既平地皮唔會放出黎比人投,有都係好似數碼港迪士尼咁送比D奸商

就算以上問題比你解決到,但我相信香港應該冇乜人夠膽用1,2百萬買一層4-5年先起完既樓,

種種問題加起黎,好多人就算有1,2百萬現金不如買收息股再租樓住
回復

高級會員

流動櫃屋
回復

金牌會員

反對!   

最大問題係無地吖嘛,如果有處地方 D 地又多又平,隨便買黎起就話啫。

香港,人多地少又貴,同市場搶地或政府監平賣比市民,不如叫政府起埋,一了百了。

再講,一大班蛇齋餅糉可以收買嘅人,有又咁多責任和法律問題要解決,都係各就各位把啦…..
回復