設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 4398|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

2013TED年度最佳演講:李世默“兩個制度的故事”-繁體字幕

中級會員

樓主
李世默,男,漢族。
加州大學伯克利分校學士,斯坦福大學工商管理學碩士,復旦大學國際關係及公共事務學院博士。

2013年TED環球大會在愛丁堡舉行。6月13日,李世默在大會上發表演講,題目為《China and the End of Meta-Narratives》

以親身經歷講述中國發展的兩個三十年故事,突破了以往TED演講題材,涉及中國崛起的歷史、制度、經驗等方方面面,引起現場熱烈反響,並引發國內熱議。

李世默對“元敘事”教條的顛覆性演講給聽眾帶去了極大的震撼。該演講最終成為2013TED年度最佳演講。

https://www.youtube.com/watch?v=JHoioq_Owz4
回復

中級會員

沙發

這個視頻被一些心水清既網友踢爆係蔣麗芸post上去的, 近年中國共產黨員九成以上全家均已取得外國護照, 跟住搵咗呢條唔知係mud水既木嘴走去西方國家宣揚共產主義, 有本事叫返哂食緊共產黨碗飯既人全部放棄全家人既外國護照, 做返個正正式式的中國人啦.   DKLM不知所謂, 成九日講埋D連自已都唔相信既野但就走去要求民眾信. 愚民都唔好用埋d咁低b既手法嘛, 正如doctor話斎, 完全侮辱緊我地既智慧
回復

8萬

論壇元老

板凳
我睇咗幾個節目,發覺好多地方巳經有好多祖國啲
人進佔咗.

良好意願,就佢地全部移哂去外國.中國就平安.
等於空城計一樣.

另外中央政府同外國政府唔知有無得達成共識.
佢地移民前.掟個檔案比中央政府審批下先?

唔得就通殺兼無得移民.咁就一家便宜兩家著.

回復

中級會員

地板
magpiem 發表於 2017-5-8 12:45
這個視頻被一些心水清既網友踢爆係蔣麗芸post上去的, 近年中國共產黨員九成以上全家均已取得外國護照, 跟住 ...

第一, 蔣麗芸應該無睇過呢個講座, 因為本身太學術性, 依佢的智慧係唔會睇呢D!

第二, 呢個講座只是客觀的講解可能有别的政府系統可以參考, 講者没有話現時的共產黨+資本主意系統是最好!!! 再説, 現今的西方資本主意政權也有很多的問題, 請這位綱友用冷靜客觀的心態去想, 因為本人相信世間上没有最好的政府系統存在, 要因時, 因地, 因人, 在不同體系中選擇最合適的元素來管治!!
回復