設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
查看: 2139|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

特意感謝郭博士介紹玩天九

論壇元老

樓主
  兩三星期至今,從一路追住玩天九,再擺開幾日,又玩番,再擺開一兩日,又玩番,有不少對人對事新角度。

例如今晚想起一句:天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚......真係要做好一件事,講時機,火喉等等。如果你真係有料,又何妨今天屈就一下?你驚你有料冇人賞識?如果你真係有料,你駛驚你一世都係喺呢個位置?天九八隻牌,有高有低,係咪要下下強攻?高腳七想贏長衫?發夢都冇咁早!形勢比人強之時,又何妨就一就,伺機而動?今晚,忽然回顧過去,總結得失,重新抖擻起來,再次重新上路。

又例如:天九文武字,真係有陰有陽。陽者,或可解作攻;陰者,為守。假設程式合謀贏你為例,明知係三抽一,你由一開始就係劣勢;明知對方三份牌,不停交錯攻你最弱之處,你又如何處理?佯作攻文字,回馬鎗留隻八九,合乎陰陽之道,換句廣東話,就係到最後兩隻牌有文有武,你開邊一瓣我都有優勢。文武字,就係陰同陽,故此,有天九地八人七,更可以一次過出天天九九,地地八八,完全合乎陰陽之道。

雖然目前最高只是190分左右,但前者更難。因為,天九只得八隻牌,每次出擊後,係乘數效應相扣,由一隻牌影響其後七隻牌再籌謀出擊策略,再謀求最後一擊勝利,再陰謀論一點假設其他三家都係同一陣線,每一局要贏,條數真係唔識計。或然率有所謂co-existence,而每一次出之後又係mutually exclusive,嘩,真係唔識計。

我相信,玩天九到家,出色,或者,文武子就係股市金融外匯嘅LONG VS SHORT,馬仔嘅WIN VS NOT TO WIN(不包括入三甲,即係位置),選擇工作職位VS人工,講到呢度,真係發現原來有好大想像及看似有可為的其他層面......

再次感謝郭博士,天九呢科嘢,又點止係八隻牌咁簡單?

斗膽分享一些我玩天九時心得:
一,四上四落--每次開局,抽出四隻文武字大牌,其他四隻稍弱牌就由大打到細;大牌就由細打到大。我試過咁玩,粗略估計贏面有六七成。
二,留三文一武或三武一文--我發現程式不停攻你最弱之處(我先假設電腦其他三副牌合謀)。即使退一萬步睇,你要贏到最後一擊為之贏,所以,不管是否合謀,原則上你係八隻牌對廿四隻牌,絲毫不差。所以,我個經驗係,好多情況之下,留三文一武較好,哪怕武子係大雞,都唔怕,可能最後包尾殺要靠佢。
三,有大牌打大牌--盡力每一章牌谷其他三家出大牌。因為我玩過不下四五百舖,似乎個電腦程式係set死有大出大。再結合第一點,如果我估計係真,四隻細牌谷大牌出,再回馬牌出大牌,粗略估計贏面去到七八成。
四,至尊出唔出?--如果各位要贏到五百分或以上,除了我估計起碼要連庄幾十舖之外,最好係你玩到有二百幾分而下一舖有壓氟性優勢再配合有至尊,再包尾殺。因為,我試過好多舖,一有至尊組合在手之後幾舖,副牌好爛,好難有贏面。
五,陰陽式波浪罩門--之後提及過程式有罩門,是小弟估計。但似乎上次講完之後,又確係有十舖八舖係有幾個位電腦有死穴。而我玩過幾百舖,起碼有十幾舖牌係熟口熟面,所以,我估計個程式係有波浪性。所以,我估計,當你手上有至尊組合,就係你份程式牌內最高峰,亦即是有機會可以贏到最高分數。反之,如果至尊之後連續幾舖爛牌,就係波浪之後下墮,你要再等下一個起頭浪,全力乾炒其他三家,再累積高分,配合至尊組合再出現,一個唔該出到而分數係原本130或140分,至尊係另外乘四乘五的話,即係過五百分,你就有機會比Dr睇你個分,威威食雞。不過......都係我估計,我冇辦法證明到是否有波浪式靚牌,但似乎個程式話到比我聽係咁。

回復

8萬

論壇元老

沙發
閣下所講的一部份,我亦感覺到。

有同學話玩極無5百幾分。
我亦叫佢唔好輕言放低。

玩熟對做人做事好有幫助
至少做事會知所進退,等待時機。

唔會變咗,硬撞硬,有位又唔上。
等等。

就牌咁少,咁短時間,就要計算哂成個形勢。
呢個游戲係好好訓練。
回復

論壇元老

板凳
  玩之時,都唔係鐵板一塊,唔一定四上四落,計到有壓倒性優勢可以強攻;反之,如果成手都係細路仔,唯有谷晒大牌再度點贏最後一擊。總之,都好蝦人玩。
回復

金牌會員

地板
這款APP贏電腦七八機率並不難,難度在於連贏10個以上,至尊結牌只是雙倍分,要4只牌結牌才有4倍分,我認為博士提到搶先這招是非常實用
回復

論壇元老

已經冇法再同打機要好玩同「悟」到哲理嘅人共嗚
自從中學知道有得修改電子遊戲之後, 仲有駭客爭相提供免費娛樂
已經冇心再同跟遊戲規則努力
淨係掛住搵程式碼/修改軟件搞寸隻GAME
回復