設為首頁收藏本站|簡體中文

天羅地網

搜索
熱搜: 活動
返回列表 發新帖
樓主: 容燥兒
打印 上一主題 下一主題

2017年12月3日 泰國國慶嘉年華相片分享及感想

中級會員

容燥兒兄有機會供養南傳佛教高僧
這是殊勝的功德,小弟以此隨喜
回復

高級會員

多次細閱網友容燥兒留言,早前在下確有點妄言,直斥其觀察力不足,是次喜見網友依心直說、不落俗套之個人發表感受。

在下於過去週日下午亦到訪嘉年華場地,惜當時攤位已在執拾,榮幸仍得見郭博士珍藏佛畫、新任泰皇畫像並能親睹舍利子。

拳賽進行之際,在下不感興趣,因此駐足佛畫擺放處,倒是看到怪誕情境。

或許在下孤陋寡聞或未諳泰國禮儀,當時有一對年齡、神情及長相身型極像兩母子之人士,未知是否泰藉華人還是郭博士義工,居然肆無忌憚地於泰皇畫像旁並排而坐,如非當地禮儀或保安用途,則未免太突兀。

彼等互不相識,拍攝實屬無禮。有幾分面善……

恕在下冒昧請教諸位,以上所述之坐位方向,屬泰國禮儀否?

如非恰當,盼不是郭氏義工,否則失儀而不自知,失禮。

在下無知一問,失禮、失禮。!

回復

8萬

論壇元老

布袋和尚網友,如果我有咩唔掂,歡迎提點。

有唔高興,我都會圍住間屋走三個圈姐。

回復

8萬

論壇元老

有多少嘢補充同分享。

首先,當日祝褔時,心裏諗過,點解泰國係信原始佛國,都好似咁窮。

當我將呢條問題,同某人分享時。
佢就答咗我以下問題。

西藏人信喇嘛教,如果佢住苦寒地帶。你可能話修行要咁
克苦地方先得。但如果計當年二次世界大戰。
日本人無打泰國,只係借路的話。

個力就睇得出有幫助。相反喇嘛教,個個要走路。
可能佢哋好叻,點到啲明星有錢佬支持。

但佢哋相比人哋,連自保嘅力都無。

重有就呢位人士,當年中六讀過泰國歷史,原來泰國响亞洲上都佔咗個重要地位。

聽完上面答案,我就覺得通咗了。

回復

8萬

論壇元老

補充二

某人士問,點解泰國領事館咁低調?照理舍利子來港。
應有其他領事到場致慶。尤其是中國領事館的人都無到場。
可以低調成咁?

佢覺得呢種係泰國的鐵包金文化,與民同樂。
或者泰國國慶,一早响領事館內舉行咗酒會。
但如果向硬有舍利子到場時,叫各國領事到,又唔係咁好。

因為各國領事都有宗教信仰,可能人哋都未到
未必咁願意同方便去參拜。

最後佢強調多次,佢以往在會展展覧睇的一次舍利子,係無雷公咁遠。
人山人海,見慢啲都比人趕。無呢次咁親民。
佢可以舒舒服服咁參拜。今次都係好有褔氣咁話。

回復